Ensimmäiset taaperot koulittu

Keräsin näitä orvokin siemeniä loppu kesästä äitini kerrostaloasunnon pihalta yhdestä istutuksesta, jossa orvokit kasvoivat tosi tuuheina ja eivät olleet venähtäneet niin kuin ne yleensä ovat jo tuohon aikaan kesästä. Jännä nähdä millaisia näistä tulee jos pääsevät kukkaan asti!

Ihana tuo orvokin lehden muoto! Missä vaiheessa muuten yleensä koulitte näitä taaperoita? Onkos se yleinen ohje, että heti kun ensimmäinen “oikea” lehti sirkkalehtien jälkeen on kasvanut? Itse taidan odotella monesti vähän pidemmälle kun tuntuu että ovat vielä näin kahdenkin lehden jälkeen aika hauraita. Ihmeen pitkä juuri noillakin kyllä jo oli, monta kertaa pitempi kuin itse kasvi.

Meidän maalaisreissu taitaakin nyt ainakin siirtyä ja typistyä muutamaan päivään, kun meille rantautui vesirokko:( Onneksi näyttäisi ainakin nyt keskimmäisellä olevan aika lievä, mutta kutiaahan  nuo näpyt ikävästi. Siis tästä johtuen alkoikin heti tehdä mieli aloittaa lumen kaivuu urakka, kylmäkäsittelyssä olevien kylvösten päältä:) Nyt kun ei ollakkaan kauan poissa jos ollenkaan, niin ei tarvitsisi huolehtia kosteuden säilymisestä. Olin vaan kyllä alunperin suunnitellut sinnitteleväni kuun loppuun, mutta en tiedä maltanko kuitenkaan:D Kun on tuo valokin, ettei nyt ihan turhan takia tuota vinttiä valaisisi, heh! Kylmäkäsittelyssä olevien lisäksi olisi helmi- ja maaliskuussa kylvettävien joukossa pari kärhöä ja valkoinen iisoppi (Hyssopus officinalis, “Nectar White”). Tuosta Kamtshatkankärhöstä (C. fusca) olen varsinkin aika innostunut, haluaisin päästä kokeilemaan onko tuo kukka yhtä pehmeän tuntuinen miltä se näyttää:). Saa nyt nähdä sitten itävätkö ollenkaan, en olekaan ennen kärhöä kunnon siemenillä kylvänyt. Joskus laitoin itse kerättyjä jo syyskylvöihin, mutta niistä ei itänyt yksikään, vaikka aika pitkään kasvattelinkin kärhönä pientä pujon taimea:D Noissa kuvan kärhöissä ei ainakaan pussin ohjeissa mainittu mitään kylmäkäsittelystä, en tiedä miksi silloin edes laitoin ne syyskylvöihin?!

Tässä vielä tämän hetken kuva hortensiasta, joka oli siis kesä asussaa tuolla aiemmassa Hydrangea päivityksessäni. Siis ettei joku vaan luullut sen olevan niin virkeänä tällä hetkellä!
No mutta nyt laitan pienemmän päikkäreille ja lähden kaivamaan niitä kylvöksiä esiin:)

4 Comments

  • Sulla on siemenhommat jo hyvällä mallilla. Minä pakkaan pelargoniat mukaan ja loput jätän kuivilleen tänne Helsinkiin. Nuo loput eivät vielä ole ehtineet itää.

    Paranemista lapsille ja hyvää viikonloppua!

  • Hih minäkin olen joskus miettinyt mukaan ottamista, vaan meillä tulee auto aina niin täyteen ettei ole oikeasti ollut mahdollista. Se aina ollu sitä taiteilua homehtumisen ja kuivumisen välillä, riippuu miten tiukalle uskaltaa elmukelmut viritellä:)
    Mukavaa lomaa teille, eiköhän mekin jo loppuviikosta päästä pika visiitille mummoloihin!

  • Hei, sulla on kylvökset jo hyvällä mallilla, hieno juttu! Minä mokailin jo ensimmäisten kylvösteni kanssa… hain viikko sitten kylmäkäsittelyssä olleet astiat sisään ja laitoin ne lämpimään jääkaapin päälle. Multa oli sopivan kosteaa, mutta alkuviikko oli niin kiireinen, että ehdin jo unohtaa kylvösparat ja tietenkin multa oli kuivunut! Nyt olen tunnollisesti tarkistanut tilanteen päivittäin ja toivon, että jossain vaiheessa jotain vihreää alkaa pilkistää.

  • Minäkin laitoin ne tuonne lattialämmityksen päälle muhimaan:) Luulisi että kuivuminen ei niin haittaa kun eivät ole vielä kerinneet nousta pintaan?! Sittenhän ne nuupahtaa lopullisesti jos ihan vauvoina pääsevät kuivumaan:( Eikä liika märkyyskään ole tietty hyväksi. Ilmoittelehan sitten kun alkavat kurkistella kohti valoa:)

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.