Esteetikon kukkakeidas

Esteetikon kukkakeidas

Kukkia koko kesäksi! Pitkäikäiset kukkivat kasvit ovat kestävä valinta puutarhaan. Hyvällä hoidolla tämän ryhmän kasvit vain komistuvat vanhetessaan. Kokoa ryhmä, jossa on kukintaa läpi kesän.

Ruusuorapihlaja on eteläisten vyöhykkeiden kaunotar, joka aloittaa kukkajuhlan. Pohjoisempana sen voi korvata helmiorapihlajalla. Seuraavana kukkaan puhkeavat iki-ihanat kiinanpionit. Kun kukinta päättyy, niiden tuuhea lehvästö tuo ryhmään vihreää volyymia. Tiesitkö, että kärhöjä voi kasvattaa myös maanpeittäjinä! Klassinen ’Arabella’ kukkii pitkälle syksyyn. Heinäkuun kukinnasta vastaa Suomessa jalostettu ranskanruusu ’Merveille’.

Piirros: Anni Pöyhtäri

Siirry äänestämään >>

Esteetikon kukkakeidas

Esteetikon kukkakeidas
  1. Ruusuorapihlaja ’Paul’s Scarlet’ (Crataegus x media)
  2. Kiinanpioni ’Red Magic’ (Paeonia lactiflora)
  3. Ranskanruusu ’Merveille’ (Rosa Gallica-Ryhmä)
  4. Tarhakellokärhö ’Arabella’ (Clematis Diversifolia-Ryhmä)
Ruusuorapihlaja Paul's Scarlet 
Ruusuorapihlaja ‘Paul’s Scarlet’

Ranskanruusu ‘Merveille’

Tarhakellokärhö ‘Arabella’

Istutuksen kasvit

  1. Ruusuorapihlaja ’Paul’s Scarlet’ (Crataegus x media). Kesä–heinäkuun vaihteessa avautuva kirsikanpunainen kukinto on kuin kimppu miniruusuja. Lehdistö on koristeellisen liuskainen ja kiiltävä. Leikkaustarve on vähäinen: poista keväisin tai kukinnan jälkeen kuivuneet ja vanhuuttaan harvalehtiset oksat. Sopiva kasvupaikka on aurinkoinen tai puolivarjoinen, hikevä tai kuivahko, keskiravinteinen. Orapihlaja kestää hyvin kuivuutta ja auringon paahdetta. Täysikokoisena leveälatvainen, 3–4 m korkea pikkupuu. Vyöhykkeet I–III.
  2. Kiinanpioni ’Red Magic’ (Paeonia lactiflora) kukkii tavallisesti kesä–heinäkuun vaihteessa. Kukat ovat suuret, kerrannaiset, vahvan tummanpunaiset ja tuoksuvat. Tämä perenna sopii myös leikkokukaksi. Kasvupaikka aurinko tai puolivarjo, runsasravinteinen ja peruskalkittu hiekka-multamaa. Korkeus 70–80 cm.
  3. Ranskanruusu ’Merveille’ (Rosa Gallica-Ryhmä). Ruusuharrastaja Pirjo Raution jalostama ’Merveille’, suomennettuna ”Ihme”, on nimensä veroinen. Aniharvalla ruusulla on samanväristä kukkaa. Miellyttävästi tuoksuvat kukat ovat aluksi purppuranpunaiset, mutta muuttuvat vähitellen samettisen tummanvioleteiksi. Heinäkuun alussa alkava kukinta kestää 3–4 viikkoa. Kasvupaikka aurinkoinen, tuore, keski- tai runsasravinteinen. Pensas on terve, talvenkestävä, noin metrin korkuinen. Vyöhykkeet I–IV.
  4. Tarhakellokärhö ’Arabella’ (Clematis Diversifolia-Ryhmä). Matalahko, ruohovartinen ’Arabella’ sopii maanpeittäjäksi tai tuettuna köynnössäleikköön tai -pilariin. Se kukkii erittäin runsaasti ja kauan, heinäkuusta syksyyn. Violetinsiniset kukat ovat 7–9 cm leveät. Kasvupaikka aurinko–puolivarjo, tuore ja runsasravinteinen. ’Arabella’ on tukeen sidottuna 1,5–2 m korkea. Vyöhykkeet I–V, huolellisesti suojattuna myös pohjoisempana.

Katso myös muut istutussuunnitelmat:

Syötävä metsäpuutarha
Pohjolan pikkumetsä

Siirry äänestämään >>

1 Comment

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.