3 vinkkiä taimiostoksille

Mainos | Tämä artikkeli on toteutettu yhteistyössä Suomen Puutarhakauppiaiden kanssa.

Helppohoitoinen ja kaunis kotipuutarha syntyy oikeilla kasvivalinnoilla. Fiksu tarhuri luo puutarhan rungon kotimaisilla laatutaimilla. Lue mitä tarkoittaa FinE ja poimi vinkit taimiostoksille!

FinE on kotimaisen laatutaimen tunnus

FinE®-kasvit ovat suomalaisen taimitutkimuksen ja laadukkaan taimituotannon tulos. FinE-kasvit ovat perimältään aitoja, terveitä ja suomalaisiin kasvuolosuhteisiin sopivia. Kasveja valitessa painotetaan erityisesti talvenkestävyyttä ja edustavaa ulkonäköä kukintakauden ulkopuolellakin. Kun hankit FinE-taimen, saa taatusti laadukkaan kotimaisen kasvin. Lyhenne FinE® tulee sanoista Finnish Elite.

3 vinkkiä taimiostoksille

  • Pidä mielessä kasvupaikan olosuhteet. Jos pihasi on varjoisa, niin parhaiten siellä menestyvät varjoisan paikan kasvit. Jos taas pihasi on paahteinen, hanki aurinkoisen paikan kasveja. Myös maaperän kosteudella on merkitystä. Toiset kasvit viihtyvät märässä maassa, toiset taas kuivassa. Kysy kasvin kasvupaikkavaatimuksista puutarhamyymälästä, ellei tieto löydy taimilapusta.
  • Tarkista menestymisvyöhyke. Puiden ja pensaiden taimilappuihin on merkitty roomalaisin numeroin vyöhyke, jolla kasvi varmimmin menestyy. Oman pihasi kasvuvyöhykkeen voit tarkistaa täältä.
  • Valitse puutarhan pääkasveiksi kotimaisia laatutaimia. FinE-taimet ovat kestäviä ja kauniita. Ulkomaisia erikoisuuksia voit ripotella mausteeksi, kunhan pidät mielessä sen, että eksoottiset lajit ja eteläisemmissä maissa tuotetut taimet eivät välttämättä selviä Suomen talvesta.

FinE-tunnuksen saaneita kasveja on jo yli 150. Joukosta löytyy herkullisia marjakasveja, satoisia hedelmäpuita ja ihania kukkapensaita. Myös joitain havukasveja ja perennoja on saatavilla pienempiä eriä.

Herkullinen marjatarha

Yhä useampi kotipuutarhuri valitsee perinteisten herukoiden ja karviaisten rinnalle myös muita marjakasveja. Sopisiko sinun puutarhaasi herkullinen pensasmustikka, makea vadelma tai vitamiineja pursuava tyrni?

Marjapensaat viihtyvät parhaiten aurinkoisella ja tuulensuojaisalla paikalla. Herukat, karviaiset ja vadelma viihtyvät hikevässä, kalkitussa puutarhamullassa. Tyrnille sopii hiekkapitoinen maa. Se kestää myös tuulta ja meriveden pärskeitä. Pensasmustikka puolestaan vaatii kosteahkon ja happaman kasvualustan.

Kotimaiset pensasmustikat ’Aino’ ja ’Alvar’ ovat talvenkestäviä, satoisia, isomarjaisia ja maukkaita.  Runsaan sadon varmistamiseksi kannattaa istuttaa vähintään kahta eri lajiketta lähekkäin. Pensasmustikalla, kuten myös ns. itsepölytteisillä luumu- ja kirsikkalajikkeilla ristipölytys lisää satoa merkittävästi. Vyöhykkeet I-IV (V).
Tyrni on todellinen vitamiinipommi. 100 g tyrnimarjoja sisältää noin 200 mg C-vitamiinia. Lisäksi tyrni sisältää karoteenia sekä muita vitamiineja. FinE-lajikkeita ovat mm. ‘Tarmo’, ‘Terhi’ ja ‘Tytti’. Pölyttymisen varmistamiseksi hanki ainakin yksi poika ja yksi tyttö. Vyöhykkeet I-VI.
‘Maurin Makea’ on pensasvadelma. Leikkaa latvaversojen kärjistä 2–3 cm pois alkukesällä, kun versot ovat noin 50–70 cm pitkiä. Näin pensas haarautuu eikä sitä tarvitse tukea. Muita FinE-vadelmia ovat mm. Jatsi, Muskoka, Ottawa ja Takalan Herkku. Vyöhykkeet I-V.
Mustaherukka ‘Mikael’ on oikea herkkuherukka. Lajike on satoisa ja marjat ovat isoja ja makeita. Muita FinE-herukoita ovat mm. mustaherukat Marski ja Mortti, viherherukat Venny ja Vilma sekä punaherukat Punahilkka ja Katri. Vyöhykkeet I-VI.

Ihanat kukkapensaat

FinE-koristekasveissa on mistä valita! Kaipaatko pihallesi pientä ja söpöä kukkapensasta vai korkeaa ja näyttävää näkösuojakasvia? Huomioi valinnoissasi koristepensaiden erilaiset kasvupaikkavaatimukset. Oikeassa paikassa kasvi voi hyvin ja kasvaa kauniisti.

Nukka-alppiruusu ’Hellikki’ FinE kukkii runsaasti jo nuorena. Pensas on pyöreä ja matalahko. Kasvupaikka aurinko-varjo. Kasvualusta turvepitoinen, tuore, hapan, runsasravinteinen ja hyvin vettä läpäisevä. Vyöhykkeet I-III (IV)
Mustilanhortensia ’Mustila’ FinE. Hortensian emopensas on peräisin Mustilan Arboretumista. Pensas kukkii runsaasti ja pysyy kaunismuotoisena ilman vuosittaista leikkausta. Kasvupaikka: Aurinko-varjo. Kasvualusta tuore, runsasravinteinen, hapan ja hyvin vettä läpäisevä. Vyöhykkeet I-IV (V).
Loistojasmike ’Tähtisilmä’ FinE on menestynyt Sotkamossa saakka lumen suojassa matalana, mutta kauniisti kukkivana. Kasvupaikka: Aurinko-puolivarjo. Kasvualusta tuore, runsasravinteinen ja kalkittu. Vyöhykkeet I-V.
Morsionruusu ‘Juhannusmorsian’ FinE menestyy Rovaniemen korkeudella. Kasvupaikka: Aurinko. Kasvualusta kuiva–tuore, keskiravinteinen ja läpäisevä. Kukkii runsaimmin auringossa, mutta puolivarjossa kukinta kestää kauemmin. Sietää hyvin auringon paahdetta ja kuivuutta. Vyöhykkeet I–VI.

FinE-kasvit on vuoden 2022 puutarhatuote

 

Suomen Puutarhakauppiaat ry valitsee vuosittain ajankohtaisen puutarhatuotteen, joka ansaitsee kuluttajien huomion. Vuoden 2022 puutarhatuotteeksi on valittu FinE®-kasvit.

Puutarhaharrastuksessa on tärkeää onnistumisen elämys ja onnistumiseen vaaditaan laadukkaita, Suomen kasvuolosuhteissa kukoistavia kasveja. FinE®-tunnus auttaa kotipuutarhuria valitsemaan puutarhaansa kestäviä, kauniita ja lähellä tuotettuja taimia, kertoo Oili Sinilehto Suomen Puutarhakauppiaat ry:stä.

FinE-kasveja ja lisää tietoa löydät osoitteesta www.suomalainentaimi.fi

 

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.