Puutarhamatka Toscanaan 1.–5.5.2019

Villa Garzoni
Giardino Garzonin barokkipuutarha Collodissa. Kuva: Mirko Luigi Fioreschi/Wikimedia Commons

 

Lukijamatkan ohjelma, Italian Toscana      
MATKA ON TÄYNNÄ, JONOTUSLISTA AVATTU

Castello Ruspolin puutarha on yksi Italian merkittävimmistä.
Yksityisesessä ruusutarhassa on tuhansia eri lajeja ja lajikkeita.
Arno-joen ylittävä kuuluisa silta, Ponte Vecchio, on kävelymatkan päässä hotellistamme. Kuva Joan Campderros i Canas.

Keskiviikko 1.5.

Helsinki–Rooma–Firenze

Finnairin lento Helsinki–Rooma klo 7.50–10.15. Helsingistä lähtien ryhmän mukana on Kotipuutarha-lehden päätoimittaja Maija Stenman. Suomalainen oppaamme on meitä vastassa Fiumicinon lentokentällä Roomassa. Kentältä lähdemme omalla bussilla kohti pohjoista, jossa noin 1,5 tunnin ajomatkan päässä on ensimmäinen kohteemme, Castello Ruspoli. Ruspolin linnan varhaisimmat osat on rakennettu jo vuonna 847. Hieman myöhemmin linna muutettiin benediktiiniluostariksi, jollaisena se toimi vuoteen 1081 asti. Koko myöhäiskeskiajan aina vuoteen 1531 linna oli Aldobrandinin, Orsinin sekä Borgian sukujen sekä katolisen kirkon kiistakapula, kunnes paavi Clement VII lahjoitti sen Beatrice Farnese Baglionille. Nykyisin linna on yksityisomistuksessa ja sitä hallitsee prinsessa Claudia Ruspoli, joka vietettyään vuosia Los Angelesissa palasi kotimaahansa huolehtimaan suvun perinnöstä. Nautimme linnassa myös kevyen buffet-lounaan.

Linnan mahtava puksipuutarha on saanut alkunsa vuonna 1611, kun Marcantonio Marescotti, Vignanellon ja Parranon kolmas kreivi, meni naimisiin Ottavia Orsinin kanssa. Nuori rouva suunnitteli linnan upean renessanssiparterrin ja myös valvoi sen istutuksia. Nykyään linnan puutarha tunnustetaan yhdeksi parhaiten säilyneistä renessanssipuutarhoista Euroopassa. 

Jatkamme matkaa kohti Firenzeä ja vierailemme iltapäivällä yksityisessä ruusutarhassa, jonka kerrotaan olevan maailman suurin rosario. Puutarhassa kasvaa yli 6.500 ruusua ja kokoelma laajenee jatkuvasti. Ruusutarha on saanut alkunsa vuonna 1967 keräilijän rakkaudesta kasvilajiin. Hän tuotti itselleen lajeja ja hybridejä eri puolilta maailmaa, ja nykyään tätä ihanasti tuoksuvaa puutarhaa voikin luonnehtia ruusuille omistetuksi eläväksi museoksi. Kaikki istutukset on nimetty huolellisesti, ja nimikylteissä on kerrottu myös ruusujen ikä sekä jalostaja. Nykyään ruusutarhaa pitää yllä perustajan tytär, ja rosariossa tehdään myös tieteellistä ruusututkimusta. Vierailumme aikaan kukinta on vasta alkamassa, mutta kukkaan ovat todennäköisesti ehtineet jo gallica- ja bourbon-ruusut.

Noin klo 19 illalla saavumme Firenzeen, jossa majapaikkanamme on aivan kaupungin keskustassa Hotel Cellai**** (3 yötä). 

Pistoialaisen viherrakentajan mallipuutarhoissa on tarjolla ideoita kaiken kokoisiin puutarhoihin.
Luccan idyllinen vanha kaupunkikeskusta. Kuva Erick Gonzales
Giardino Garzonin barokkipuutarhassa portaat ovat keskeisessä roolissa. Kuva Mirko Luigi Fioreschi/Wikimedia Commons

Torstai 2.5.

Firenze–Lucca–Firenze 

Hotelliaamiaisen jälkeen lähdemme puutarhavierailuille klo 8.30.

Ensimmäinen kohteemme on Pistoiassa, jossa 1909 perustetulla viherrakennusalan perheyrityksellä on laaja näytepuutarha sekä iso puutarhamyymälä ja taimisto. Yrityksen edustaja esittelee meille puutarhaa, jossa pidetään paljon kursseja ja luentoja kotipuutarhureille. Ehdimme myös pistäytyä myymälässä tekemässä ostoksia ja tutustumassa valikoimaan.

Puolen päivän aikaan saavumme idylliseen Luccan kaupunkiin, jossa meillä on reilusti vapaa-aikaa omatoimiseen lounaaseen ja keskiaikaiseen keskustaan tutustumiseen. Sanotaan, että Lucca on yksi Italian parhaiten pidetyistä salaisuuksista. Sen vanha kaupunki on tunnelmaltaan täysin Firenzen ja Pisan veroinen, mutta ei lainkaan niin turistien täyttämä. Kaupungin keskustori Piazza dell’Anfiteatro on ellipsin muotoinen, ja aukiota reunustavat lukuisat katukahvilat ja -ravintolat, joiden terasseille on mukavaa istahtaa nauttimaan lounasta. Koko vanhaakaupunkia ympäröivät muurit, joille pääsee nousemaan ihailemaan näköalaa yli keskustan.

Päivän toinen puutarhakohde on Collodissa sijaitseva Giardino Garzoni, 1652 alkunsa saanut barokkipuutarha, joka hyödyntää nerokkaasti sijaintiaan rinteessä. Pääosa puutarhasta sijoittuu terasseille, joita yhdistää mahtipontinen barokkityylinen portaikko. Alimpana rinteessä on vesipuutarha, joka on rakennettu 1786. Barokkipuutarhojen tapaan Garzonin puutarhasta löytyy paljon erilaisia elementtejä, joita on käsitelty leikitellen ja viihdyttävästi. Garzonin puutarhasta on otettu vaikutteita myös moneen Euroopan kuuluisimmista puutarhoista, kuten Potsdamin Sans Soucis Berliinin lähellä sekä Fontainebleaun ja Versaillesin palatsien puutarhat Pariisin ulkopuolella.

Palaamme takaisin Firenzeen illansuussa, noin klo 18.

Medicien puutarhoista kuuluisin sijaitsee Firenzen kukkuloilla Fiesolessa jyrkässä rinteessä.
Villa Peyronin puutarhassa näkyvät toscanalaiset puutarhaperinteet. Kuva Sailko/Wikimedia Commons
Toscanassa tyypillisiä ruukkusitruksia Villa Gambereian puutarhassa.

Perjantai 3.5.

3. päivä Firenzen ympäristö

Aamiainen hotellissa ja lähtö retkelle Firenzeä ympäröivien kukkuloiden puutarhoihin noin klo 8.30.

Aamun ensimmäinen kohteemme on Fiesolen etruskikaupunki ja Villa Medici, jota pidetään merkittävimpänä Medici-suvun useista villoista. Huvila on yksi alueen vanhimmista ja parhaiten alkuperäisen kaltaisena säilyneistä renessanssirakennuksista. Sen rakennutti 1400-luvun puolivälissä Cosimo vanhempi lempipojalleen Giovannille, ja huvila oli suunniteltu paikaksi, jossa harrastettaisiin perinteisen maanviljelyn sijasta älyllistä seurustelua ja kulttuuria. Kun Giovanni kuoli ennenaikaisesti lapsettomana 1469, huvilan peri hänen veljenpoikansa Lorenzo de’Medici (1449–1492), valtiomies, diplomaatti ja taidemesenaatti, joka tunnetaan myös nimellä Lorenzo Suuri (Lorenzo il Magnifico). Lorenzo de’Medici oli Firenzen kaupunkivaltion varsinainen hallitsija sen kulta-aikana ja todellinen renessanssiruhtinas. Hänen suojatteihinsa kuului useita nimekkäitä taiteilijoita, kuten Botticelli, Leonardo da Vinci ja Michelangelo, ja huvilassa asui Lorenzon aikana huomattava joukko taiteilijoita, tieteentekijöitä ja filosofeja.

Villa Medicin puutarha on jaettu kolmelle terassille rinteeseen. Niistä kolmas on rakennettu muita myöhemmin, vuosina 1911–1923, ja sieltä aukeavat komeat näköalat yli Firenzen.

Matkamme jatkuu Villa Peyroniin, joka on muita uudempi, mutta tyyliltään uskollinen seudun perinteille. Sen rakennutti Angelo Peyron vuonna 1914 yhdessä poikansa Paolo Peyronin kanssa. Huvilan alue koostuu puutarhasta, puistosta, metsästä sekä oliivilehdosta, joista avautuu niin ikään laaja näköala Firenzen yli ja Poggion linnaan idässä. Puutarhan istutukset on koottu parterreihin ja rinteeseen sijoittuville, metsän reunustamille terasseille. Puutarhassa on myös useita suihkulähteitä, jotka saavat vetensä painovoiman avulla huvilan yläpuolella metsässä olevasta lähteestä. Itse huvila on rakennettu etruskiajan raunioille, mistä edelleen on näkyvissä jälkiä.  

Viimeiseksi vierailemme Settignanossa, Villa Gamberaiassa, joka on nykyisin Harvardin yliopiston taidehistoriallisen tutkimuksen keskus. Historioitsija Edith Whartonin mukaan huvilan puutarha on ehkä täydellisin esimerkki siitä, kuinka pienessä mittakaavassa on mahdollista luoda mahtava vaikutelma. Puutarhassa ovat kaikki klassisen italialaisen puutarhan tunnusmerkit ilman, että se tuntuu lainkaan ahtaalta. Vesielementti on saanut ansaitsemansa tilan, ja varjoisat polut tarjoavat paitsi suojaa paahteelta, myös hienoja näkymälinjoja. Vaihtelua puutarhaan tuo eri tasojen taitava toteutus. Nautimme Villa Gamberaian sinisessä salissa myös kevyen buffet-lounaan.

Palaamme Firenzeen noin klo 16.

Villa Bobolin puutarha sijaitsee Firenzen keskustassa, aivan tuomiokirkon lähellä. Kuva Paolo Villa/Wikimedia Commons
Verrazzanon viinitilalla kuulemme viinin valmistuksesta ja maistelemme tilan omia viinejä.
San Gimignanon kaupunki kuuluu UNESCOn maailmanperintoluetteloon ja on tunnettu monista torneistaan. Kuva Marco Lazzaroni
Sienan Campo-aukio on rakennettu kaarevaksi ja loivasti laskeutuvaksi. Kuva Antonio Erre

Lauantai 4.5.

4. päivä / Firenze – Chianti – San Gimignano – Siena

Hotelliaamiaisen jälkeen pakkaamme matkatavarat bussiin ja lähdemme klo 8.

Firenzen sydämessä, Palazzo Pitti -taidemuseon yhteydessä sijaitsee kuuluisa Bobolin puutarha, jonka erikoinen kolmiomuoto ja Neptunuksen suihkulähteelle johtavat akselikäytävät tekevät sen pohjakaavasta ainutlaatuisen. Puutarhan rakennutti Medicien suku muuttaessaan Pitti-palatsiin vuonna 1550. Se oli oman aikansa puistopuutarhojen edelläkävijä, ja sinne rakennettiin peräti kaksi grottoa, eli keinotekoista luolaa, jotka olivat juuri tulleet muotiin. Luolat suunnitteli ja niiden rakennustyöt aloitti arvostettu arkkitehti ja taiteilija Giorgio Vasari. Puutarhan amfiteatterissa, Giambolognan suunnitteleman suihkulähteen luona pidettiin historian ensimmäinen oopperaesitys. Bobolin puutarhoissa on myös hieno kokoelma vanhoja ruukkusitruksia, jotka levittävät suloista tuoksua ympäristöönsä. Vaikka puutarhaa ovat rakentaneet useat eri arkkitehdit vuosisatojen ajan, sen yleisilme on säilynyt kuitenkin hyvin samanlaisena, millaiseksi Niccolò Pericoli sen alunpitäen suunnitteli. Nykyään alueella on myös paljon upeita veistoksia, jotka kuuluvat Palazzo Pittin museon kokoelmiin. Yleisölle puutarha on ollut avoinna vuodesta 1766 lähtien.

Bobolin puutarhasta suuntaamme kohti Chiantin viinialuetta Firenzen eteläpuolella. Siellä vierailemme Castello Verrazzanon tilalla Greve in Chiantissa, teemme kierroksen viinitilan puutarhassa ja kuulemme viinitilan edustajan selostuksen viininvalmistuksesta. Nautimme lounaan viinitilan ravintolassa ja maistelemme samalla tilan omia viinejä unohtamatta tyypillistä toscanalaista Vinsanto-jälkiruokaviiniä cantucci-mantelikeksien kanssa.

Iltapäivällä jatkamme matkaa viehättävään, lukuisista vanhoista torneistaan tunnettuun kukkulakaupunkiin, San Gimignanoon, joka kuuluu UNESCON maailmanperintöluetteloon. Keskiajalla kaupunki oli merkittävä levähdyspaikka pyhiinvaellusreitillä Roomaan. Osoittaakseen valtaansa ja varallisuuttaan kaupungin kauppiaat rakennuttivat vuosina 1000-1200 yhteensä yli 70 linnoitettua tornitaloa, joista nykyään on jäljellä 14. San Gimignanon vanha keskusta on kuitenkin säilyttänyt keskiaikaisen tunnelmansa, ja siellä on edelleen käytössä useita 1100-1300-lukujen palatsitaloja. Pysähdymme kaupungissa noin tunniksi, jonka aikana jokainen voi tutkia kaupunkia sekä sen pikkupuoteja ja kahviloita oman kiinnostuksensa mukaan.

Saavumme Sienaan noin klo 17.30 ja majoitumme hotelli Minervaan*** (1 yö) vanhan keskustan tuntumassa. Sen jälkeen halukkaille on noin tunnin kävelykierros UNESCOn maailmanperintölistalla olevassa Sienan vanhassa kaupungissa. Kierroksen aikana näemme muun muassa koristeellisen tuomiokirkon ulkoapäin, mielenkiintoisen amfiteatterin tapaan kaartuvan ja kallistuvan Campo-aukion sekä sen laidalla kohoavan Palazzo Publicon ja siihen kuuluvan korkean Mangia-tornin. Kierroksen jälkeen on helppo jäädä keskustaan nauttimaan omatoimista illallista.

La Focen puutarhan suunnitteli englantilainen arkkitehti Cecil Pinsent 1920-luvulla.
Centro Botanico Moutanin laajassa pionipuutarhassa kiinanpionit aloittelevat kukintaansa.

Sunnuntai 5.5.

5. päivä / Siena – Rooma

Aamiaisen jälkeen lähdemme noin klo 8.30 kohti Chianciano Termeä, jossa sijaitsee päivän ensimmäinen kohteemme, Villa La Foce. Puutarha sai alkunsa 1920-luvulla, kun englantilainen kirjailija Iris Origo osti tilan miehensä Antonion kanssa. He kutsuivat suunnittelijaksi englantilaisen arkkitehti Cecil Pinsentin, joka oli jo niittänyt mainetta Italiassa asuvien varakkaiden englantilaisten keskuudessa. Puutarha jakautuu puksipuuaidoilla geometrisiin huoneisiin, ja pergolaa varjostaa sinisenä kukkiva vanha sinisade. Rinteessä alempana sijaitsee ruusutarha, jonne laskeudutaan travertiiniportaita pitkin. Iris Origo oli viettänyt lapsuutensa Fiesolen Villa Medicissä, jossa Iriksen opetuksesta olivat huolehtineet ranskalaiset ja saksalaiset kotiopettajattaret. 22-vuotiaana Iris avioitui Origon markiisin pojan Antonion kanssa ja siirtyi asumaan rappeutuneelle La Focen tilalle, jonka pariskunta kunnosti. Toisen maailmansodan aikana Origon pariskunta majoitti La Foceen pakolaislapsia ja auttoi Italian miehityksen aikana myös useita vangiksi jääneitä ja paenneita liittoutuneiden sotilaita.

Puoliltapäivin pysähdymme Orvietossa maatilan ravintolassa, jossa nautimme lounaan viihtyisässä puutarhaympäristössä kukkulan laella.

Matkan viimeinen kohteemme on pionipuutarha, Centro Botanico Moutan. Sen perusti 1990-luvulla paikallinen liikemies ja puutarhaharrastaja Carlo Confidati, jonka suuri rakkaus olivat pionit. Hän paneutui syvällisesti sekä ruohovartisten että puupionien alkuperään ja kasvatukseen ja tuotti niiden taimia Italiaan Cimini-vuorten alarinteille perustamaansa puutarhaan, jonka nimeksi hän antoi Moutan puupionin (kiinaksi “mu dan”) mukaan. Vähitellen pioneihin perustuvasta teemapuutarhasta kasvoi laji- ja lajikemäärältään maailman suurin kokoelma. Puutarha on ollut yleisölle avoinna vuodesta 2003 lähtien, ja vierailumme osuu todennäköisesti juuri kiinanpionien ja puupionien kukinnan alkuun.

Pionipuutarhasta ajamme suoraan Fiumicinon kentälle Roomaan, josta Finnairin paluulento Helsinkiin on 19.45–00.05.

 

Matkan hinta on Kotipuutarhan tilaajille* 1.795 euroa, muille 1.855 euroa.

Varaukset verkkokaupasta www.kontiki.fi tai Kon-Tiki Tours, p. (09) 466 300 tai ilmoittautumiset@kontiki.fi.

Huom! Koska moni puutarhoista sijaitsee rinteessä ja niissä kävellään paljon, matka ei sovi liikuntaesteisille.

Matkan suunnittelija ja puutarha-asiantuntija Kotipuutarhan päätoimittaja Maija Stenman

Hintaan sisältyy:

  • Finnairin lennot Helsinki–Rooma–Helsinki lentoveroineen. 
  • 4 yötä hotellissa, jaettu 2 hengen huone.
  • Puolihoito: 4 hotelliaamiaista, 4 lounasta, viininmaistelu Chiantissa.
  • Ohjelman mukaiset vierailukohteet.
  • Ohjelman mukaiset bussikuljetukset.
  • Suomalainen opas kohdemaassa ja lehden edustajana päätoimittaja Maija Stenman mukana koko matkan ajan.

Lisämaksusta:

• Yhden hengen huone 195 euroa. Viimeiseksi ilman huonekaveria ilmoittautuneen tulee ottaa yhden hengen huone, jos huonekaveria ei löydy.

Vastuullinen matkanjärjestäjä on Oy Kon-Tiki Tours Ltd. Pidätämme oikeuden matkanjärjestäjästä riippumattomista syistä tehtäviin aikataulu- ja retkikohdemuutoksiin sekä hinnantarkastukseen viranomais-, polttoaine- tai lentoverokustannusten noustessa. Hinnat perustuvat syyskuussa 2018 voimassa olleisiin kustannus- ja verotietoihin.

Matka toteutuu, jos ilmoittautuneita on
vähintään 25 henkeä.

 

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.