Puutarhamatka Skotlantiin 2.–9.6.2022

Matkallamme halki Skotlannin Ylämaan tutustumme upeisiin maisemiin sekä kauneimpiin julkisiin ja yksityisiin puutarhoihin. Ennen kotiin paluuta aikaa jää myös Edinburghin nähtävyyksille.

Torstai 2.6.

1. päivä / Helsinki–Edinburgh–Perth

Kokoonnumme iltapäivällä Helsinki-Vantaan lentoaseman hallissa T2. Finnairin suora lento Helsinki–Edinburgh klo 16.35–17.15. Kuljetus Edinburghin lentoasemalta suoraan Perthiin, jonne saavuttuamme nautimme yhteisen kevyen tervetuloillallisen hotellissa. Majoitus The Royal George Hotel**** (1 yö). 

 

Branklyn garden. Kuva Ninian Reid
Branklyn garden. Kuva Ninian Reid
Sconen palatsi, kuva Patrick Gruban.
Rhodojen kukintaa yksityispuutarhassa.

Perjantai 3.6.

2. päivä / Perth–Inverness

Aamiainen hotellissa ja lähtö noin klo 9.

Päivän ensimmäinen vierailukohteemme on harvinaisista kasveistaan tunnettu, National Trustin ylläpitämä Branklyn Garden. Sen perustivat aikoinaan John ja Dorothy Renton kasvilöytöretkeilijöiden Skotlantiin tuomien siementen avulla. Nykyisin puutarhassa käyvät kasviharrastajat eri puolilta maailmaa tutustumassa sen alppiruusu-, kivikkokasvi- ja perennakokoelmiin. Jälkimmäisiin kuuluu mm. kansallinen sinivaleunikkokokoelma, jonka kukinta-aikaan vierailumme osuu. Kukassa on myös alppiruusuja sekä erilaisia kukkivia puita. 

Puolilta päivin vierailemme Skotlannin kuninkaiden kruunauspaikkana tunnetussa Sconen palatsissa, jossa kuuluisa kasvilöytöretkeilijä David Douglas syntyi 1799 ja työskenteli puutarhurina 1800-luvun alkupuolella. Palatsin puistossa on edelleen hänen Pohjois-Amerikasta tuomistaan siemenistä kasvanut douglaskuusi sekä lukuisia muita suuria ja vanhoja puita. Tutustumme yhteisellä kierroksella palatsin metsäpuutarhaan ja viisisakaraista tähteä muistuttavaan labyrinttiin. 

Iltapäivällä pistäydymme Tay- ja Tummel-jokien laaksossa yksityispuutarhassa, jonka laaja alppiruusu- ja atsaleakokoelma ihastuttaa monipuolisuudellaan. Noin 1,5 hehtaarin kokoisella tontilla on metsäpuutarhan lisäksi viehättäviä perennaistutuksia, joissa parhaillaan kukkivat sinivaleunikot ja himalajanjättililjat.

Illaksi saavumme ylämaan pääkaupunkiin, Invernessiin, jossa majoitumme kaupungin keskustassa, Pentahotel Inverness*** (2 yötä). 

Inverewen puutarhan potager länsirannikolla.
Will Soosin ja Susan Pomeroyn puutarhan istutuksia.
Will Soosin ja Susan Pomeroyn puutarha.

Lauantai 4.6.

3. päivä / Inverness–Poolewe–Durnamuck–Inverness

Hotelliaamiaisen jälkeen ajamme bussilla kaunista näköalatietä pitkin vajaan kahden tunnin matkan Skotlannin länsirannikolle. Siellä ensimmäinen retkikohteemme on kuuluisa Inverewen kasvitieteellinen puutarha, jota sanotaan yhdeksi kauneimmista paikoista Skotlannissa. Tilan perusti Osgood Mckenzie 1860-luvulla Loch Eve -vuonon rantaan, jossa karun kivikon lomassa kasvoi vain kituliasta pajukkoa. Ajan myötä puutarhasta on kehittynyt eksoottisten kasvien värikylläinen keidas, jolla on mielenkiintoinen historia.

Pohjoisista leveysasteista huolimatta Pohjois-Atlantin lämpimän Golf-virran ansiosta syntynyt leuto ilmasto suosii puutarhaan istutettuja Himalajan alppiruusuja, Tasmanian eukalyptuksia, laajaa kokoelmaa Uuden Seelannin kasveja, esimerkiksi puuastereita, Brittein saarten pohjoisinta wolleminmäntyä sekä erilaisia Chilen ja Etelä-Afrikan lajeja. Suotuisaa pienilmastoa edistää myös Osgood Mckenzien istuttama 100 hehtaarin suojametsä.

Yhteinen kevyt lounas puutarhan kahvilassa. 

Iltapäivällä käymme aiemmin Inverewen puutarhassa työskennelleiden puutarhurien Will Soosin ja Susan Pomeroyn omassa yksityispuutarhassa Little Loch Broom -vuonon rannalla, jossa lainatulla maisemalla on tärkeä rooli kokonaisuudessa.

Puutarhan kasvikokoelma on värikäs ja hyvällä maulla koottu yhdistelmä perennoja, puita, pensaita ja muurikasveja, joista monen lajin alkuperä on Etelä-Afrikassa tai Välimeren maissa. Kasvit on tuotu puutarhaan eri puolilta maailmaa, ja niiden kasvattaminen rannikon karuissa ja tuulisissa olosuhteissa on ollut haasteellista, mutta palkitsevaa. Lisäksi omistajat vaalivat luonnonkukkaniittyä, jonka taustalla kohoavat länsirannikon jylhät vuoret.

Paluu Invernessiin noin klo 18.

Yksityispuutarha Invernessin eteläpuolella.
Näkymä Loch Nessin järvelle. Kuva Karoly Lorentey.

Sunnuntai 5.6.

4. päivä /

Inverness–Fort William

Aamiaisen jälkeen pistäydymme Invernessin eteläpuolella sijaitsevassa laajassa yksityispuutarhassa, joka on perustettu vuonna 2003. Alueella on muun muassa kolme lampea reunaistutuksineen, pieni metsäpuutarha sekä vuonna 2015 rakennettu kivikkopuutarha.

Matkamme jatkuu Loch Nessin kaunista rantatietä kohti länttä. Näköalatien varrella pysähdymme katsomaan valikoituja nähtävyyksiä sekä nautimme yhteisen keitto- ja voileipälounaan. Pistäydymme myös puolivillissä, luonnonmukaisessa rinnepuutarhassa, jonka läpi virtaava puro tarjoaa hyviä paikkoja kosteikkoistutuksille. Puutarhassa on myös muutama vuosi sitten tehty stumpery eli kantopuutarha.

Majoitus Fort Williamissa, Alexandra Hotel*** (1 yö).

Inverarayn linnan puutarhaa.
Sir ja lady Macleanin puutarha.
Ardkinglasin arboretumin luontopolku.

Maanantai 6.6.

5. päivä / Fort William–Loch Lomond

Aamiaisen jälkeen matka jatkuu ja ajamme ensin ylämaan historiaan kiinteästi liittyvän Glencoen solan läpi. Inverarayn viehättävässä pikkukaupungissa pistäydymme Argyllin herttuan kuuluisassa Inverarayn linnassa, jonka ravintolassa on mahdollisuus nauttia lounasta. Linna on toiminut kuvauspaikkana myös Downton Abbey -tv-sarjan niissä jaksoissa, joissa perhe vieraili Skotlannissa. Linnan kaikkiaan noin 5 hehtaarin kokoisessa puutarhassa kukkivat alppiruusut ja atsaleat, joille paikallinen ilmasto ja maaperä ovat erityisen suotuisat. Komea perennapuutarha sijaitsee aivan linnan yhteydessä.

Iltapäivän puolella vierailemme sir ja lady Mcleanin viehättävässä ja monipuolisessa yksityispuutarhassa, joka on perustettu jo 1700-luvun lopulla. 

Myöhemmin iltapäivällä käymme vielä Ardkinglasin arboretumissa. 1800-luvun lopulla alueelle istutettiin kasvilöytöretkien tuloksena monia uusia havulajeja, joista kasvaneet puut kuuluvat nyt Britannian historiallisten puiden Champion Tree -kokoelmaan. Muun muassa alueella kasvava jättipihta oli pitkään Britannian korkein puu.

Jatkamme matkaa Loch Lomond & The Trossachs -kansallispuiston halki ja majoitumme Lussin kylään, Lodge on Loch Lomond**** (1 yö). Hotelli sijaitsee aivan rannalla ja ikkunoista avautuu hieno näköala yli Skotlannin kauneimman järven. Yhteinen illallinen hotellissa.

Moderni yksityspuutarha Fintryssä.

Tiistai 7.6.

6. päivä / Luss–Fintry–Edinburgh

Aamiaisen jälkeen jatkamme bussillamme kohti Edinburghia. Matkalla pysähdymme Fintryssä vain harvojen tuntemassa, mutta poikkeuksellisen hienossa modernissa yksityispuutarhassa, joka on perustettu 1988 ja piiloutuu täysin talon taakse kukkulan rinteeseen. Puutarha on jaettu korkeilla leikatuilla pensasaidoilla useaan osaan, joissa kukinta ja tunnelma vaihtelevat vuodenaikojen mukaan. Pohjaratkaisu on selkeän geometrinen, mutta istutukset vaihtelevat minimalistisesta metsäpuutarhaan ja kukkaniittyihin sekä luonnonmukaisesti viljeltyyn keittiötarhaan, jossa kasvaa useita perinnelajikkeita. 

Saavumme Edinburghiin iltapäivällä, ja teemme kiertoajelun kaupungin keskustassa tutustuen sen historiaan ja keskeisiin paikkoihin. Majoitus Motel One Edinburgh-Princes Hotel (2 yötä). 

 

Edinburghin vanhaakaupunkia.

Keskiviikko 8.6.

7. päivä / Edinburgh

Aamiainen hotellissa, sen jälkeen vapaata ohjelmaa. Halukkaille noin kahden tunnin opastettu kävelykierros Edinburghin vanhassakaupungissa.

Lordi ja lady Fraserin cottage-puutarha.
Edinburghin kasvitieteellisen puutarhan ruusutarha.

Torstai 9.6.

8. päivä / Edinburgh–Helsinki

Aamiaisen jälkeen vierailu Edinburghin laitamilla lordi ja lady Fraserin viehättävän romanttisessa cottage-puutarhassa, joka tunnetaan yhtenä Skotlannin kauneimmista yksityispuutarhoista. Kooltaan se on noin 4000 m2 ja siihen kuuluva talo on rakennettu 1600-luvulla. Puutarha on kokonaan omistajiensa itse suunnittelema ja kehittynyt vähitellen vuosien varrella. Puutarhaan kuuluu myös pieni kanala sekä potager-tyylinen keittiöpuutarha, jossa kasveja viljellään punottujen pajureunusten muodostamissa kohopenkeissä. 

Viimeisenä ohjelmassa on tutustuminen Edinburghin arvostettuun kuninkaalliseen kasvitieteelliseen puutarhaan, joka on perustettu jo vuonna 1670. Sen 28 hehtaarin alueelle mahtuu runsaasti erilaisia alueita, kuten laajin kiinalaisperäisten kasvien kokoelma Kiinan ulkopuolella, 5000 eri lajin kivikkopuutarha tai mykistävät 165 metriä pitkä perennakäytävä. Uusin alueen puutarhoista on vuonna 2006 avattu kuningataräidin muistopuutarha. Mahdollisuus omakustanteiseen ateriaan puutarhan ravintoloissa.

Finnairin suora paluulento Edinburgh–Helsinki 18.00–22.30.

Matkan hinta on Kotipuutarhan tilaajille* 2.045 euroa, muille 2.110 euroa.

*Tilaajaksi katsotaan henkilö, jonka kotiosoitteeseen on Kotipuutarha-lehden tilaus voimassa, kun matkan loppulasku erääntyy.

Varaukset verkkokaupasta www.kontiki.fi tai Kon-Tiki Tours, p. (09) 466 300 tai ilmoittautumiset@kontiki.fi.

Huom! Koska puutarhat ovat laajoja ja moni niistä sijaitsee rinteessä, matka ei sovi liikuntaesteisille.

Hintaan sisältyy:

  • Finnairin lennot Helsinki–Edinburgh–Helsinki. 
  • Lentoverot (tammikuussa 2021) ja matkalaukut ruumaan (max 23 kg/hlö).
  • 7 yötä hotellissa, jaettu 2 hengen huone.
  • 7 hotelliaamiaista, 2 lounasta, 3 illallista.
  • Ohjelman mukaiset vierailukohteet.
  • Ohjelman mukaiset tilausajokuljetukset ja nähtävyydet.
  • Suomalainen opas kohdemaassa, lehden edustaja mukana koko matkan ajan.

Lisämaksusta:

Yhden hengen huone 435 euroa. Viimeiseksi ilmoittautuneen ilman huonekaveria matkustavan tulee varautua ottamaan yhden hengen huone.

Vastuullinen matkanjärjestäjä on Oy Kon-Tiki Tours Ltd. Pidätämme oikeuden matkanjärjestäjästä riippumattomista syistä tehtäviin aikataulu- ja retkikohdemuutoksiin sekä hinnantarkastukseen viranomais-, polttoaine- tai lentoverokustannusten noustessa. 

Matka toteutuu, jos ilmoittautuneita on vähintään 25 henkeä.

Huom! Seuraamme tarkoin pandemiatilannetta ja lukijamatkat toteutetaan vain, jos se on riittävän turvallista. Matkalle lähtijällä tulee olla kohdemaan vaatimusten mukaiset Covid-19 -todistukset. Suosittelemme ottamaan varauksen yhteydessä matkavakuutuksen, johon sisältyy peruutusturva.

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.