Puutarhamatka Pariisi–Bordeaux 18.–23.5.2020

Lähde kanssamme matkalle, jonka reitti kulkee Pariisista Bordeauxiin. Matkan varrella näemme maailmankuulun puutarhanäyttelyn, upeita puutarhoja sekä satulinnoistaan kuuluisan Loire-joen laakson ja idyllisen Dordognen laakson.

HUOM! Matka on täynnä, ilmoittaudu jonotuslistalle.

Yksityispuutarha Essayssa
Pionipuutarha Sourchesin linnan vallihaudassa.

1. päivä, maanantai 18.5.
Helsinki – Pariisi – Laval

Kokoonnumme aamulla klo 7.25 Helsinki-Vantaan lentokentällä, josta Finnairin lento Helsinki–Pariisi klo 9.25–11.30.

Lentokentältä ajamme ensin monipuoliseen ja viehättävään yksityispuutarhaan, joka on rakennettu 1400-luvun talon yhteyteen pienen maalaiskylän keskelle. Puutarha on syntynyt 10 viime vuoden aikana, ja sieltä on suora näkymä kyläkirkon sekä naapuruston kattojen yli. Puutarha jakautuu useaan eri osaan, joista ranskalaistyylisessä huoneessa on muotoonleikattuja pensaita ja puksipuiden reunustama ruusutarha. Italialaisessa osassa käytävää reunustavat sypressit, ja englantilaisessa huoneessa kukkivat pensaat ja perennaistutukset, jotka on valittu erityisesti niiden värien ja tuoksujen mukaan. Pääsemme kurkistamaan myös potageriin, jossa vihannesten lisäksi on tuoksuvia ruusuja ja säleikköhedelmäpuita. Puutarhan erikoisuuksiin kuuluu mahdollisesti vierailumme aikaan kukkiva nenäliinapuu sekä valeakaasia ’Twisty Baby’ jännittävästi kiemurtelevine oksineen. Väriloistosta ja tuoksuista huolehtivat sadat ruusut, näsiät, heidet, kilsepensaat ja kuusamat. Kevyt lounas matkan varrella.

Myöhemmin iltapäivällä saavumme Sourchesin linnan hienoon pionipuutarhaan, jossa keskiaikaisen linnan vallihautaan on kerätty eri puolilta maailmaa yli 2300 pionin kokoelma. Vuonna 2015 perustettuu kokoelmaan kuuluu niin kiinanpioneja, kasvitieteellisiä pioneja,  pensaspioneja kuin hybridipionejakin. Jatkuvasti kasvavan puutarhan päämääränä on säilyttää ja tutkia niin vanhoja pionilajikkeita kuin uusia hybridejäkin. Puutarha on syntynyt avioparin, Bénédicte ja Jean de Foucaudin intohimosta pioneihin. Kukinnan pitäisi olla parhaimmillaan juuri käyntimme aikaan. 

Majoitus Lavalin keskustassa, Best Western Hotel de Paris*** (1 yö).  

Luden linnan historiallinen puutarha.
Brittiläisen herrasmiehen puutarha.
Laaja yksityispuutarha.

2. päivä, tiistai 19.5.
Laval–Le Mans

Aamiaisen jälkeen vierailemme Loire-joen laaksossa sijaitsevan Luden linnan historiallisessa puutarhassa, joka kuuluu Ranskan kulttuuriministeriön nimeämien merkittävien puutarhojen joukkoon. Linnan varhaisimmat vaiheet juontuvat 900-luvulta, mutta 1200–1400-luvuilla pieni feodaalilinnoitus sai antaa tilaa mahtavalle linnakompleksille, joka nousi Loire-joen rannalle. Sen puutarha on nykyään huolellisesti entisöity ja hoidettu vihreä keidas. Sukupolvien aikana muodostuneet eri osat ympäröivät linnaa, mutta upeimpina pidetään maisema-arkkitehti Édouard Andrén 1800-luvun lopulla suunnittelemia alueita, joihin kuuluu englantilaistyylinen puisto. Uusin puutarhan osa on 1997 rakennettu maisema-arkkitehti Augustin D’Urselin moderni suunnitelma, johon kuuluu myös puksipuulabyrintti ja arvokas ruusutarha.

Puolen päivän aikaan siirrymme brittiläisen herrasmiehen yksityispuutarhaan, jossa ranskalaisen muodollisuuden sanotaan kohtaavan englantilaisen eksentrisyyden. Puutarhan omistaja kertoo rakastaneensa puutarhaa ja kasveja jo pikkupojasta lähtien, jolloin hän vietti paljon aikaa isovanhempiensa puutarhassa Englannissa. Isoisä opetti hänelle, miten kasvatetaan vihanneksia ja isoäidin kanssa hän pääsi hoitamaan perennatarhaa ja ruusuja. Omaa puutarhaa hän pääsi rakentamaan ostettuaan kymmenen vuotta sitten vanhan maatilan, jossa oli vain kauniita kiviä ja kaksi hehtaaria maata. Nyt muotopuutarhan tyyliset käytävät halkovat puolivilliä perennapuutarhaa, jonka lisäksi alueella on kuivuutta kestävistä kasveista koottu sorapuutarha, salainen heinäpuutarha, lampi ja ladon raunioiden sisään rakennettu uusi, vielä työn alla oleva puutarha.

Kevyen lounaan jälkeen vuorossa on 1,5 hehtaarin kokoinen toinen, jo kypsään ikään ehtinyt yksityispuutarha, joka on nimetty Ranskan merkittävien puutarhojen listalle ja palkittu useaan kertaan mielenkiintoisena käyntikohteena. Sen rakentaminen alkoi vuonna 1987, ja nykyään alueella on runsaasti suuria puita, joiden alla kasvavat hortensiat, päivänliljat, kuunliljat, historialliset ruusut ja kanukat. Kaksi laajaa lampea rytmittävät aluetta ja toimivat katseenvangitsijoina. Puutarhan ovat suunnitelleet ja sitä ovat koko ajan hoitaneet omistajat itse. Lopputulos on hyvä näyte siitä, mitä kova työ ja esteettinen silmä voivat saada aikaan.

Majoitus Le Mansin laidalla, Ibis Styles Le Mans Sud Mulsanne*** (1 yö).

Chaumont sur Loiren linna.
Ranskan kauneimmaksi valittu Chedignyn kukkaiskylä.

3. päivä, keskiviikko 20.5.
Le Mans–Limoges

Retkemme Loiren laaksossa jatkuu, ja aamiaisen jälkeen suuntaamme Chaumont sur Loire -linnan puutarhaan, joka on jo 25 vuoden ajan toiminut laajan, keväästä syksyyn kestävän puutarhatapahtuman näyttämönä. Kutsunäyttelyssä lukuisat, vuosittain vaihtuvat puutarhasuunnittelijat eri puolilta maailmaa suunnittelevat jokainen oman, yhteiseen teemaan liittyvän osastonsa. Ensi kesän puutarhoissa teemana on “Maapallon puutarhat – takaisin äiti maan syliin”. Noin kaksikymmentä eri osastoa tulkitsevat teemaa kukin omalla tavallaan, ja toteutukset vaihtelevat ideapitoisista ja tyylikkäistä hilpeisiin ja mielikuvituksellisiin. Vietämme alueella useita tunteja, ja kierrämme puutarhoja kukin omaan tahtiin. Nopeimmat ehtivät tutustua myös linnan puutarhaan, luonnonkukkapolkuun ja meditaatiopuutarhaan. Mahdollisuus omakustanteiseen lounaaseen.

Iltapäivällä pysähdymme Tourainen alueella sijaitsevaan Chedignyn kylään, joka on valittu kukkaistutuksiltaan Ranskan kauneimmaksi ja otettu ainoana kylänä Ranskan merkittävien puutarhojen listalle. Kylässä kasvaa noin 1000 ruusua ja eri lajikkeita on noin 270. Erilaisia perennoja alueella on yli 3000. Kukkaistutukset saivat alkunsa, kun kylän pormestari Pierre Loualt halusi vuonna 1998 tehdä kylästään kauniimman. Kaksi vuotta myöhemmin hän oli poistattanut rekkojen ja kuorma-autojen täyttämältä pääkadulta jalkakäytävät ja istuttanut niiden tilalle pensaita, sipulikukkia, perennoita ja koristeheiniä. Vähitellen koko kylä täyttyi istutuksista, joissa ei käytetä lainkaan kemiallisia torjunta-aineita. Niinpä myös linnut kuten pääskyset ja punarinnat viihtyvät hyvin alueella. Tutustumme kylään ja kurkimme talojen kukkaistutuksia jokainen omaan tahtiin. Pari viikkoa myöhemmin kylässä on ruusufestivaali, ja varhaisimmat ruusut saattavat hyvinkin olla kukassa jo nyt.

Majoitus Limogesin keskustassa, Hôtel Ibis Limoges Centre*** (1 yö).

Parc Floral de Jardins de Colette.
Le Jardins Del’Imaginaire.
Marqueyssacin puutarha.

4. päivä, torstai 21.5.
Limoges–Bergerac

Aamiaisen jälkeen matka jatkuu vanhoista linnoistaan ja viehättävistä pikkukylistään tunnetulle Dordognen alueelle. Ensimmäinen kohteemme on Parc Floral Les Jardins de Colette. Puutarha on kunnianosoitus Nobel-palkitulle kirjailija Colettelle (1873–1954), joka asui läheisessä linnassa. Viiden hehtaarin puutarha koostuu kuudesta osasta. Ne kuvaavat Ranskan eri osia, joissa Colette elämänsä aikana ehti asua – alkaen Burgundyssä vietetystä lapsuudesta ja päättyen Pariisin kuninkaanlinnaan, jossa hän vietti viimeiset vuotensa ja kuoli palkittuna akateemikkona. Puutarhojen kasvit on valittu Coletten teosten ja edustamiensa alueiden kasvillisuuden mukaan. Näin jokainen puutarha tarjoaan hiukan erilaisen näköalan kirjallisuuteen ja kasvitieteeseen. Puutarhan teehuoneessa on mahdollisuus nauttia kuppi teetä “Coletten tyyliin”.

Puolilta päivin vierailemme Le Jardins de l’Imagenaire -puutarhassa, joka on suunniteltu yllättämään, ihastuttamaan ja kiihottamaan mielikuvitusta. Se sijaitsee Périgordin alueen sydämessä, vanhassa Terrasson-Lavilledieun kaupungissa. Puutarhasta on vain lyhyt matka kuuluisiin Sarlat’n ja Lascaux’n luoliin, joista on löydetty maailmankuulut esihistorialliset luolamaalaukset. Niinpä puutarha pyrkii esittelemään näkemyksen ihmiskunnan historiasta ja maailman puutarhoista, joista kuulemme tarkemmin reilun tunnin mittaisella opastetulla kierroksella. Olennainen osa kokemusta ovat vesi, tuuli, puutarhaterasseilta aukeavat näköalat, kasvit ja perspektiivikokeilut. Kuuden hehtaarin alueella on 2000 ruusupensasta, 120 suihkulähdettä, kasvitunneli, vesipuutarha jne. Yhteinen kevyt lounas matkan varrella.

Päivän viimeinen kohde on kuuluisa, kansalliseksi historialliseksi monumentiksi nimetty Marqueyssacin puutarha. Se sai alkunsa, kun intohimoinen puutarhaharrastaja Julien de Cerval osti vuonna 1861 juuri ennen Ranskan vallankumousta rakennetun Marqueyssacin linnan sitä ympäröivine alueineen ja omisti viimeiset 30 vuotta elämästään sen kohentamiseen upeaksi puutarhaksi. Puutarha sijaitsee korkean pystyseinämäisen kalkkikivikukkulan huipulla, josta avautuu hieno näkymä yli Dordognen laakson ja Périgordin alueen. Puutarhan mieliinpainuvin osa on leikatuista puksipuista muodostuva pehmeän romanttinen terassi, ja sen symboli ovat riikinkukot, jotka saavat käyskennellä alueella vapaasti.  Alueen kasvillisuus on kuivan, kalkkipitoisen maan ja vuoksi hyvin erityislaatuista, ja puutarhassa on jopa useita erityyppisiä kasvillisuusvyöhykkeitä riippuen siitä, millä puolella kukkulaa ollaan.  

Majoitus Bergeracin keskustassa, Hôtel de Bordeaux*** (1 yö). 

Puutarhamyymälän näytepuutarhaa
Ruusuistaan kuuluisa yksityispuutarha.
Sardyn linnan puutarha.

5. päivä, perjantai 22.5.
Bergerac–Bordeaux

Aamiaisen jälkeen tutustumme ensin laadukkaaseen paikalliseen puutarhamyymälään, jossa on myös ison lammen ympärille tehty laaja näytepuutarha. Sieltä jatkamme ruusuistaan kuuluisaan yksityispuutarhaan, joka sai alkunsa isän ja tyttären yhteisestä puutarhaharrastuksesta. Kumpikin oli mieltynyt englantilaisiin puutarhoihin, ja vähitellen istutukset laajenivat niin, että paikka avattiin yleisölle vuonna 2004. Puutarhaan kuuluu kuusi erityyppistä, käytävien yhdistämää osaa. Erityisesti puutarhassa on köynnösruusuja, jotka kiipeilevät pergolassa sekä puiden ja pensaiden lomassa tuoden väriä niiden tummaan vihreyteen. Jokainen 460 erilaisesta ruusulajikkeesta on valittu huolellisesti sen mukaan, kuinka pitkään ja runsaasti ne kukkivat. Puutarhassa on myös huomattava määrä suuria puita sekä tuoksuvia välimerellisiä kasveja, koristeheiniä ja kuivaan maaperään sopeutuneita hopealehtisiä perennoja. Nautimme puutarhan teehuoneessa englantilaistyylisen iltapäiväteen  (cream tea) sconesien, kermavaahdon ja hillon kera. 

Päivän kolmas kohde on Sardyn puutarha Bergeracin ja Saint-Emilionin viinialueen välillä. Se on saanut inspiraationsa englantilaisista ja toscanalaisista puutarhoista, mutta rakennukset ovat tyypiltään dordognelaisia ja materiaaleina on käytetty paikallista kiveä. Puutarhan polkuja kierrellessä tunnelma on milloin englantilainen, milloin välimerellinen. Istutusten vallitseva väri on sininen, jota korostavat monet hopealehtiset kasvit kuten salvia ja laventeli. Tilalla on oma viinitarha, joka viiniä on mahdollista myös ostaa. Yhteinen kevyt lounas matkan varrella.

Majoitus Bordeaux’n keskustassa, Hôtel Mecure Bordeaux Cité Mondiale Centre Ville**** (1 yö).

6. päivä, lauantai 23.5.
Bordeaux–Helsinki

Huom! Finnair on peruuttanut kaikki Bordeaux’n lentonsa keväältä, joten viimeisen matkapäivän aikataulu on muuttunut. Lähdemme varhain aamulla hotellista lentokentälle, josta KLM:n lento Bordeaux–Amsterdam klo 06.30–8.15 ja Amsterdam–Helsinki 09.50–13.10. Pahoittelemme muutoksen aiheuttamaa epämukavuutta.


Matkan hinta on Kotipuutarhan tilaajille* 1.820 euroa, muille 1.875 euroa.

*Tilaajaksi lasketaan henkilö, jonka kotiosoitteeseen tilaus on voimassa, kun matkan loppulasku erääntyy.

Varaukset verkkokaupasta www.kontiki.fi tai Kon-Tiki Tours, p. (09) 466 300 tai ilmoittautumiset@kontiki.fi.

Huom! Puutarhat ovat laajoja, joten matka ei sovi liikuntaesteisille.

Matkan suunnittelija ja puutarha-asiantuntija Kotipuutarhan päätoimittaja Maija Stenman

Hintaan sisältyy:

  • Finnairin lennot Helsinki–Pariisi ja Bordeaux–Helsinki.

  • Lentoverot ja syyskuussa 2019 tunnetut turistiverot.

  • 5 yötä hotellissa, jaettu 2 hengen huone.

  • Ateriat: 5 hotelliaamiaista, 4 lounasta, 1 cream tea.

  • Ohjelman mukaiset vierailukohteet: 4 yksityispuutarhaa, 6 julkista puutarhaa, 1 puutarhanäyttely, 1 kukkaiskylä, 1 puutarhamyymälä.

  • Ohjelman mukaiset bussikuljetukset.

  • Lehden edustajana päätoimittaja Maija Stenman mukana koko matkan ajan, suomalainen opas kohdemaassa.

Lisämaksusta:

Yhden hengen huone 285 euroa. Viimeiseksi ilman paria ilmoittautuneen tulee ottaa yhden hengen huone, jos huonekaveria ei löydy.

Vastuullinen matkanjärjestäjä on Oy Kon-Tiki Tours Ltd. Pidätämme oikeuden matkanjärjestäjästä riippumattomista syistä tehtäviin aikataulu- ja retkikohdemuutoksiin sekä hinnantarkastukseen viranomais-, polttoaine- tai lentoverokustannusten noustessa. 

Matka toteutuu, jos ilmoittautuneita on vähintään 25 henkeä.

HUOM! Matka on täynnä, ilmoittaudu jonotuslistalle.

2 Comments

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.