Lukijamatka Japaniin, Kioto 10.–19.11.2019

Kioton vanhan keskustan kujilla voi nähdä perinteisiä japanilaisia asuja. Kuva Toomore Chiang

Lähde kanssamme historialliseen Kiotoon, joka oli yli tuhat vuotta Japanin pääkaupunki ja nyt kokonaisuudessaan UNESCOn maailmanperintökohde. Vierailemme matkan aikana sen hienoimmissa nähtävyyksissä ja kauneimmissa puutarhoissa.

Matkaohjelma, Kioto   

Sunnuntai 10.11.

1. päivä / Helsinki–Osaka

Kotipuutarhan päätoimittaja Maija Stenman ja suomalainen oppaamme, Japanin tuntija Niilo Kervinen ottavat ryhmän vastaan  Helsinki-Vantaan lentokentällä noin klo 15. Finnairin suora lento Helsinki–Osaka lähtee klo 17.35. 

Kioton kauppakujia. Kuva Toomore Chiang
Sisääntulo Daisen-in-temppeliin. Kuva DJ Jewell
New Miyako Hotel

Maanantai 11.11.

2. päivä / Osaka – Kioto

Saavumme Osakaan aamulla noin klo 10. Lentokentällä meitä on vastassa englanninkielinen paikallisoppaamme. Kuljetus Kiotoon, jossa nautimme yhteisen lounaan ja jätämme matkatavarat hotelliin säilytykseen.

Iltapäivällä teemme tilausbussillamme kiertoajelun Kiotossa ja näemme sen tärkeimmät kaupunginosat, merkittävimmät julkiset rakennukset sekä kiinnostavimmat ostoskadut. Vierailemme myös pienessä Daisen-in-temppelissä, joka on yksi Kioton viidestä tärkeimmästä zen-temppelistä. Sen puutarha on tarinan mukaan tunnetun maisemasuunnittelijan ja tussitaiteilijan, zen-munkki Soamin (k. 1525) tekemä. Temppelirakennuksen ympärillä kiertävä puutarha kuvaa ihmisen elämänkaarta myötä- ja vastoinkäymisineen, ja siitä löytyvät kaikki kiinalaisen Song-dynastian ajan maisemamaalausten elementit pienoiskoossa. Daisen-in-temppeli rakennettiin vuosina 1509–1513 ja sen sisätilojen kiinalaisista Song-dynastian maalauksista vaikutteita saaneet vanhat ja arvokkaat tussimaalaukset kuvaavat sumuisia maisemia. 

Majoitus keskeisellä paikalla lähellä Kioton rautatieasemaa, New Miyako Hotel***+ (8 yötä). Huoneissa on perusmukavuuksien lisäksi tv, radio, minibaari, ilmastointi ja wi-fi. Hotellissa on baari, ravintola, päivittäistavarakauppa sekä kauneussalonki. 

Nijon linnan puutarhaa. Kuva Davide Gorla
Kiomizun temppelialuetta. Kuva Bernard Spragg

Tiistai 12.11.

3. päivä / Keski-Kioto

Hotelliaamiaisen jälkeen vierailemme Nijon linnassa. Sen rakensi vuonna 1603 Tokugawa Ieyasu, ensimmäinen Edo-kauden shogun. Vihollisen harhauttamiseksi ja torjumiseksi linnaan rakennettiin kaksi palatsia, kaksi muuria ja kaksi vallihautaa. 1800-luvun loppupuolelta lähtien Nijon linna toimi hetken Japanin keisarisuvun asuinpaikkana ennen kuin se luovutettiin Kioton kaupungin haltuun ja avattiin yleisölle. Linnan rakennukset ovat parhaiten säilynyt esimerkki Japanin feodaalikauden palatsiarkkitehtuurista. Linnan puutarhat ovat säilyneet lähes muuttumattomina vuosisatojen ajan. Vuonna 1994 Nijon palatsi hyväksyttiin UNESCOn maailmanperintölistalle.

Nijon linnan alueella sijaitsee kolme puutarhaa, Edo-kaudella (1603–1868) rakennettu Ninomaru, Meiji-kaudella (1868–1912) rakennettu Honmaru sekä Seiryu-en-puutarha, joka on rakennettu Showa-kaudella (1926–1989). Seiryu-en ja Ninomaru ovat sijoittuneet Japanin puutarhojen ranking-listalla 10 parhaan joukkoon.

Omakustanteisen lounastauon jälkeen tutustumme Kiyomizun temppelialueeseen. Kioton keskustan itäpuolelle, Otowa-vuorelle rakennettu Kiyomizun buddhalainen temppeli kuuluu kaupungin suosituimpiin nähtävyyksiin. Nykyiset rakennukset ovat peräisin 1400-1600-luvuilta, mutta paikalla on toiminut temppeli jo vuodesta 778 asti. Täysin ilman nauloja korkeiden pylväiden päälle rakennettu UNESCOn maailmanperintökohde tarjoaa runsaasti sekä silmänruokaa että mielenkiintoista historiaa. Temppelin terassilta avautuu lisäksi mykistävän upea näköala yli Kioton.

Kultainen temppeli Kinkaku-ji. Kuva Nacho
Sorapuutarha Ryoan-ji. Kuva Josem Spain
Sammalpuutarha Gio-ji. Kuva Tetsuhiro Terada

Keskiviikko 13.11.

4. päivä /

Pohjois-Kioto

Aamiaisen jälkeen nousemme bussiimme ja lähdemme tutustumaan kahteen Kioton kaikkein kuuluisimpaan pyhättöön ja puutarhaan sekä yhteen vähemmän tunnettuun helmeen.

Kioton temppeleistä tunnetuin on Kinkaku-ji, Kultaisen paviljongin temppeli. Lehtikullalla päällystetty temppeli sijaitsee peilityynen lammen rannalla, ja sen kultaiset seinät heijastuvat vedestä kuin aurinko. Alun perin temppelin rakennutti vuonna 1397 shogun Ashikaga Yoshimitsu vanhuuden päiviensä asunnoksi. Hänen poikansa kuitenkin muutti rakennuksen zenbuddhalaiseksi temppeliksi. 1400-luvulla sekä temppeli että sen puutarha tuhoutuivat sodassa, mutta paviljonki säästyi ja myös puutarha rakennettiin uudelleen. Paviljonki kuitenkin tuhoutui 1950, kun nuori noviisimunkki sytytti sen tuleen. Nykyinen paviljonki on rakennettu vanhan mukaiseksi vuonna 1955. Temppelin puutarha on erinomainen esimerkki japanilaisesta Muromachi-kauden (1333–1573) kävelypuutarhasta. Kävelemme polkua pitkin lammen ympäri ja pysähdymme parhailla näköalapaikoilla ottamaan kuvia temppelistä.

Seuraavaksi vierailemme Ryoan-ji-puutarhassa, joka on maailman tunnetuin kivipuutarha. Jätämme bussin alueen ulkopuolelle ja kävelemme määränpäähän puistoalueen läpi viehättävää, pikku saarten somistaman lammen rantoja mukailevaa kävelytietä pitkin . Itse temppeli rakennettiin aristokraattiperheen huvilaksi Heian-kaudella (794–1185) ja muutettiin zen-temppeliksi vasta vuonna 1450. Sen sijaan kuuluisan kivipuutarhan historia on melko lailla hämärän peitossa, eikä sen suunnittelija ole tiedossa. Puutarha muodostuu matalan muurin ympäröimästä suorakaiteen muotoisesta alueesta, jonka peittää sorapinta. Soraan on upotettu 15 erilaista ja erikokoista kiveä pieniin ryhmiin sammalsaarekkeisiin. Niiden asettelun nerokkuus piilee kuitenkin siinä, että vieressä olevalla temppelin pääpapin terassilla, josta puutarhaa ihailemme, on vain yksi kohta, josta kaikki kivet näkyvät kerralla. Muualla terassilla aina jokin kivistä jää piiloon muiden taakse.

Iltapäivän viimeinen kohteemme on Gio-ji, joka on tunnettu sammalpuutarhana ja kiehtovasta historiastaan. Tanssijatar Gio rakastui satoja vuosia sitten Heike-klaanin mahtavaan sotapäällikköön Taira-no-Kiyomoriin (1118–1181). Kun mies päätti heidän suhteensa, Gio vetäytyi tähän temppeliin ja asui siellä lopun elämäänsä buddhalaisena papittarena. Temppelin sisääntulohallissa on puinen patsas, jossa on kuvattu Gio ja Kiyomori. Erityisen kaunis puutarha on syysruskan aikaan, kun vaahteroiden punaiset lehdet muodostavat vihreälle sammaleelle upean kontrastin.

Päivän aikana pidämme sopivassa kohdassa omakustanteisen lounastauon.

Moderni puutarha Tofuku-ji. Kuva Kimon Berlin
Fushimi Inari -pyhäkön vaurautta tuovat porttitunnelit. Kuva Luca Florio
Kodai-ji-temppelin puutarha iltavalaistuksessa. Kuva Pohjanpoluilla

Torstai 14.11.

5. päivä / Etelä-Kioto

Aamiaisen jälkeen lähdemme tutustumaan Kioton eteläosien mielenkiintoisimpiin nähtävyyksiin. Ensimmäinen kohteemme Tofuku-ji-temppelin tyyliltään moderni puutarha. Temppeli perustettiin vuonna 1236 Kamakura-kaudella (1192–1333) ja nykyään temppeli on yksi kaupungin suosituimmista vierailukohteista ja UNESCOn maailmanperintökohde. Erityisen hieno se on syksyllä ruska-aikaan punaiseksi värittyvien japaninvaahteroidensa ansiosta. Temppelialueella on kolme erilaista puutarhaa. Vanhan Apotin puutarhan tuhouduttua tulipalossa 1800-luvun lopussa, puutarha-arkkitehti Mirei Shigemori suunnitteli sinne uuden, modernin puutarhakokonaisuuden vuonna 1938. 

Seuraavaksi suuntaamme Fushimi-vuoren rinteille sijoittuvaan Fushimi Inarin vuonna 711 perustettuun pyhäkköön. Japanilaiset tulevat sinne rukoilemaan vaurautta ja menestystä liiketoimissa, kun taas matkailijat kerääntyvät sinne ihailemaan historiallisen paikan hienoa arkkitehtuuria. Erityisen pysähdyttävä näky ovat vuoren rinteillä kulkevat tuhansien oranssinpunaisten porttien muodostamat käytävät. Kaikkiaan portteja riittää kolmen kilometrin matkalle.

Pitkän omakustanteisen lounastauon aikana jokainen voi kiinnostuksensa mukaan seikkailla pylväskäytävissä tai tutustua kaupunginosaan muuten. Paluumatkalla pysähdymme Kohnan-supermarketissa, joka on yhdistetty kodintarvikeliike, rautakauppa ja puutarhamyymälä. Kasveja tai multaa Japanista ei saa tuoda Suomeen, mutta mielenkiintoisia puutarhatarvikkeita ja -työvälineitä on myymälässä tarjolla runsaasti.

Kun aurinko alkaa noin klo 17 aikoihin laskea, käymme vielä kukkulan huipulla sijaitsevassa Kodai-ji-puutarhassa, joka on erityisen komea iltavalaistuksessa ja josta avautuu hieno näkymä yli kaupungin. Kodai-ji on yksi Kioton arvostetuimmista temppeleistä, ja sen rakennutti vuonna 1606 leskirouva Kita-no-Mandokoro miehensä Toyotomi Hideyoshin (1536–1598) muistoksi. Hideyoshi oli sotilasdiktaattori ja eräs Japanin historian kuuluisimmista henkilöistä. Temppelin lampipuutarhan uskotaan olevan merkittävän puutarhasuunnittelijan Kobori Enshun (1579–1647) työtä. Erityisen kuuluisa puutarha on upeista ruskaväreistään.

 

Käsityöläismarkkinoiden Chion-ji-temppeli. Kuva Cotaro70s
Filosofin polku myötäilee kanavan laitaa. Kuva Katie
Hopeatemppelin puutarha. Kuva Reginald Pentinio
Murinan-huvilan puutarha. Kuva Richard Fisher
Gionin Geisha-aluetta. Kuva David Off

Perjantai 15.11.

6. päivä / Itä-Kioto

Aamiaisen jälkeen lähdemme kerran kuussa pidettäville käsityöläismarkkinoille Chion-ji-temppeliin. Siellä noin 150 taiteilijaa kerrallaan myy käsintehtyjä tuotteita, jotka vaihtelevat koruista vaatteisiin ja saippuoista leivonnaisiin. Markkinoiden jälkeen kuljemme jonkin matkaa kapean joen reunaa seurailevaa Filosofin polkua, joka on saanut nimensä 1900-luvulla eläneen filosofin ja Kioton yliopiston professorin Nishida Kitaron mukaan. Hänen kerrotaan kävelleen polkua pitkin päivittäisillä meditaatiolenkeillään. 

Polun päässä meitä odottaa Ginkaku-ji eli hopeisen paviljongin temppeli, joka kuuluu UNESCOn maailmanperintökohteisiin ja jossa on yksi Kioton maineikkaimmista puutarhoista. Sen perusti eläkepäiviensä kodiksi vuonna 1482 shogun Ashikaga Yoshimasa (1436–1490), kultaisen Kinkaku-ji-temppelin perustajan pojanpoika. Zen-temppeliksi Ginkaku-ji muutettiin Yoshimasan kuoleman jälkeen 1490. Nimensä mukaisesti temppeli oli aikoinaan tarkoitus päällystää hopealla, mutta sotien ja muiden syiden vuoksi näin ei koskaan tapahtunut. Temppelin kunnostuksen aikaan vuonna 2008 hopeasta jälleen keskusteltiin, mutta lopulta todettiin, että puinen temppeli on paremmin vanhaa ja kulunutta arvostavan Wabi-Sabi-ideologian mukainen. Vielä enemmän kuin sotapäällikkö Yoshimasa oli esteetikko, joka rakasti kulttuuria, teeseremonioita ja zen-filosofiaa. Hän käytti vuosia puutarhan suunnitteluun ja hänen kerrotaan jopa itse valinneen kivet puutarhan lampiin. Kun Yoshimasa oli vetäytynyt eläkkeelle ja ryhtynyt munkiksi 1485, hänen huvilastaan muodostui vilkas kulttuurikeskus, jossa harjoitettiin teeseremonioiden lisäksi kukkien asettelua, perinteistä maalausta, no-teatteria ja wabi-sabi-estetiikkaa. Huvilan salongissa vierailivat myös aikansa huomattavimmat eri alojen taiteilijat.

Yhteisen lounaan jälkeen vierailemme vielä Murin-an-puutarhassa. Sen perusti 1894–98 japanilainen prinssi, kenraali ja poliitikko Aritomo Yamagata (1838–1922), joka toimi kahteen otteeseen maan pääministerinä, armeijan komentajana Venäjän ja Japanin välisen sodan (1904–05) aikaan sekä Japanin sotilaallisen voiman vahvistajana. Huvilan yläkerrassa on huone, jossa talon isäntä suunnitteli Japanin silloisen pääministerin, ulkoministerin ja muiden valtiomiesten kanssa maan aggressiivista ulkopolitiikkaa ennen Japanin ja Venäjän välistä sotaa 1900-luvun alussa. Murin-an on niin kutsuttu kävelypuutarha avarine näkymineen, ja sen on suunnitellut puutarhurimestari Ogawa Jihei VII. Puutarha edustaa 1800-luvun tyyliä länsimaisine nurmikkoineen, vaikka nojaakin vahvasti japanilaisiin perinteisiin. Erityistä sille on taivaanrannassa näkyvän vuoren käyttö puutarhan katseenvangitsijana eli shakkeina

Illan hämärtyessä halukkaille opastettu kävelykierros Gionin historiallisella geisha-alueella, jossa kauniiden vanhojen talojen ja kujien lisäksi voi auringonlaskun aikaan nähdä vilauksen oikeasta geikosta matkalla töihin.

Lauantai 16.11.

7. päivä 

Vapaa omalle ohjelmalle. Oppaamme antaa mielellään vinkkejä nähtävyyksien katseluun ja ostoksille. 

Tenryu-ji-puutarha sijoittuu lammen ympärille. Kuva Nichols Villa
Arashiyaman tunnelmallinen bambumetsä. Kuva Antonio Camp
Filmitähti Okochin puutarhaa. Kuva John Menard
Jojakko-ji-puutarhan pagodi. Kuva Casey Yee

Sunnuntai 17.11.

8. päivä / Länsi-Kioto (Arashiyama)

Aamiaisen jälkeen nousemme taas bussiin ja lähdemme tutustumaan Kioton länsilaidalle kauneudestaan kuuluisaan Arashiyaman kylään. Ensimmäiseksi vierailemme Kioton mahtavimmaksi nimetyn ja UNESCOn maailmaperintökohteeksi valitun, 1339 perustetun Tenryu-ji-temppelin puutarhassa, jonka pappi ja zen-mestari Muso Soseki suunnitteli zen-periaatteiden mukaiseksi mediataatiopuutarhaksi. Se alkaa merta kuvaavasta hiekkapuutarhasta temppelin edessä ja jatkuu kävelypuistona suuren lammen ympärille. Temppelin puutarhasta suuntaamme Arashiyaman kuuluisaan bambumetsään, jossa kasvaa kymmeniä erilaisia bambulajeja. Niistä pisimpien latvat huojuvat jopa 30 metrin korkeudessa.

Seuraavaksi tutustumme japanilaisten mykkäfilmien tähden Denrijo Okochin (1898–1962) kotihuvilan puutarhaan vuoren rinteillä. Okochi-Sanso-huvila on hieno esimerkki perinteisestä japanilaisesta esikaupunkiarkkitehtuurista, ja huvilan teehuone on wabi-sabi-tyylin helmi. Okochi vietti 30 viimeistä elinvuottaan rakentamalla tätä puutarhaa, ja hänen kerrotaan kiinnittäneen erityistä huomiota sen ympärivuotiseen kauneuteen. Tutustumme useista eri osista koostuvaan puutarhaan kasvillisuuden seassa kulkevia merkittyjä reittejä pitkin, ja pääsemme ihailemaan myös näköalaa Kiotoon kaupungin länsilaidalta katsottuna. Kierroksen päätteeksi maistelemme vielä vihreää teetä pikkuleivän kera.

Päivän päätteeksi pistäydymme vielä Jojakko-ji-temppelin puutarhassa, joka on kuuluisa hienosta ruskastaan ja punaisten vaahteroiden ympäröimästä pagodi-tornistaan. Vuonna 1620 rakennettua, 12 metriä korkeaa pagodia pidetään yhtenä koko Japanin kauneimmista.

Päivän aikana pidämme omakustanteisen lounastauon Arashiyaman kylän keskustassa, jossa on runsaasti pikku kauppoja ja ravintoloita.

Byodo-in-temppelin paratiisin puutarha. Kuva Tetsuhoro Terada
Isui-en-puutarhan sisäänkäynti. Kuva Tanaka
Yoshiki-en-puutarhan teehuone. Kuva Tanaka
Kasuga Taishan lyhtyjen reunustama polku. Kuva Ray in Manila

Maanantai 18.11.

9. päivä / Nara ja Uji

Viimeisenä retkipäivänä lähdemme aamiaisen jälkeen ajamaan Kiotosta kaakkoon, jossa pysähdymme matkalla ensin Ujissa, Byodo-in-temppelissä. Se rakennettiin vuonna 998 maaseutuhuvilaksi mahtavalle japanilaiselle valtiomiehelle Fujiwara Michinagalle (966–1028). Michinagan poika teki huvilasta temppelin ja rakennutti siihen vuonna 1053 sen merkittävimmän osan, feeniks-hallin, joka nykyään näkyy 10 jenin kolikon kääntöpuolella. Byodo-in puutarhoineen edustaa tyyliltään paratiisin puutarhaa, jossa puutarha rakennettiin vastaamaan mielikuvaa buddhalaisesta paratiisista suurine lampineen, lootuskukkineen, saarineen ja vedestä heijastuvine paviljonkeineen.

Nara oli Japanin pääkaupunki ennen Kiotoa 700-luvulla ja nykyisin kaupungin historialliset monumentit kuuluvat UNESCOn maailmanperintökohteisiin. Mytologian mukaan Japanin ensimmäinen keisari Jimmu laskeutui siellä taivaasta ja ratsasti kaupunkiin peuralla. Näitä peuroja liikkuu edelleenkin runsaasti ja täysin vapaasti historiallisen keskusta-alueen kaduilla ja shintolaisen uskon mukaan ne ovat jumalten sanansaattajia. 

Omakustanteisen lounaan jälkeen ensimmäinen puutarhakohteemme Narassa on Isui-en, jota pidetään kaupungin kauneimpana ja joka vie keskeisestä sijainnistaan huolimatta vieraansa kauas kaupungin hälystä toiseen maailmaan. Sen etupuutarha huviloineen rakennettiin Edo-kaudella (1603–1867) varakkaalle tekstiilikauppiaalle ja siihen kuuluu lampi tekosaarineen sekä teehuone. Talon takana on lisäksi Seki Tojiron 1900-luvulla suunnittelema kävelypuutarha, jonka suunnittelussa on käytetty upeasti hyväksi shakkei-periaatetta, eli lainattua maisemaa, jossa näkymä ulkopuolella otetaan osaksi puutarhaa. Alkujaan puutarha suunniteltiin teeseremonioita, runojen tutkimista ja ystäväpiirin kokoontumisia varten. Puutarhassa on useita lampia, jotka saavat vetensä läheisestä Yoshikigawa-joesta. Puutarhan yhteydessä on myös pieni Itä-Aasialaisen taiteen museo.

Aivan Isui-en-puutarhan vieressä on pieni Yoshikien-puutarha, jonka teehuoneessa osallistumme teemestarin johdolla perinteiseen japanilaiseen teeseremoniaan.

Ennen lähtöä tutustumme vielä yhteen Naran päänähtävyyksistä, shintolaiseen Kasuga Taisha -pyhäkköön, joka on perustettu vuonna 768 ja rakennettu uudelleen useaan kertaan sen jälkeen. Polku pyhättöön kulkee peurojen asuttaman puistoalueen läpi, ja polkua reunustaa yli 3000 kivilyhtyä, jotka tuovat alueelle maagisen tunnelman. Nämä lyhdyt symboloivat 3000 Kasuga-alttaria, joita on eri puolella Japania. Lisäksi lyhdyt kuvastavat shintolaisuuden opastavaa valoa, jota seuraamalla välttyy pimeydeltä. Jokaisen lyhdyn on lahjoittanut kaupungin asukas kiitokseksi ja pyhäkön tueksi. Lyhdyssä oleva kirjoitus kertoo, minkä jumaluuden hyväksi lyhty on lahjoitettu. Pari kertaa vuodessa suurten juhlien aikaan jokaiseen lyhtyyn laitetaan kynttilä valaisemaan polkua.

Palattuamme Kiotoon nautimme yhteisen läksiäisillallisen.

Tiistai 19.11.

10. päivä / Paluu Suomeen 

Aamiaisen jälkeen kuljetus lentokentälle Osakaan, josta paluulento Helsinkiin klo 11.45. Perillä Helsingissä olemme klo 15.00.

Matkan hinta on Kotipuutarhan tilaajille* 3.895 euroa, muille 3.965 euroa.

* Tilaajaksi lasketaan henkilö, jonka kotiosoitteeseen on tilaus voimassa, kun matkan loppulasku erääntyy.

Varaukset verkkokaupasta www.kontiki.fi tai Kon-Tiki Tours, p. (09) 466 300 tai ilmoittautumiset@kontiki.fi.

Huom! Koska puutarhat ovat laajoja ja niissä kävellään paljon, matka ei sovi liikuntaesteisille.

Hintaan sisältyy:

  • Finnairin suorat lennot Helsinki–Osaka–Helsinki. 
  • Lentoverot ja turistiverot (tammikuussa 2019) 
  • 8 yötä hotellissa, jaettu 2 hengen huone.
  • Ateriat: 8 hotelliaamiaista, 2 lounasta, 1 illallinen.
  • Ohjelman mukaiset vierailukohteet.
  • Ohjelman mukaiset bussikuljetukset.
  • Lehden edustaja ja suomalainen opas mukana koko matkan ajan.
Kotipuutarhan päätoimittaja Maija Stenman

Lisämaksusta:

  • Kahden hengen huone yhden käyttöön 835 euroa. Viimeiseksi ilman huonekaveria ilmoittautuneen tulee maksaa lisämaksu, jos huonekaveria ei löydy.

Vastuullinen matkanjärjestäjä on Oy Kon-Tiki Tours Ltd. Pidätämme oikeuden matkanjärjestäjästä riippumattomista syistä tehtäviin aikataulu- ja retkikohdemuutoksiin sekä hinnantarkastukseen viranomais-, polttoaine- tai lentoverokustannusten noustessa. 

Matka toteutuu, jos ilmoittautuneita on
vähintään 20 henkeä.

 

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.