Puutarhamatka Ruotsiin – Göteborgin alue 26.–29.6.2019

Tjolöholmin linnan Arts & Crafts -puutarhaa.

Ilmoittautuminen on päättynyt, kysy lisäpaikkoja!

Göteborgin ympäristö on tunnettu monista hienoista julkisista ja yksityisistä puutarhoistaan. Tämän matkan ohjelmaan valitsimme niistä kiinnostavimmat.

Lukijamatkan ohjelma 

Jonseredin puutarha.
Jonseredin puutarha.

1. päivä, keskiviikko 26.6.

Finnairin lento Helsinki – Göteborg klo 11.55–12.20. Kotipuutarhan toimituksen edustaja Timo Taulavuori kokoaa ryhmän Helsinki-Vantaan lentokentällä klo 9.45 lähtien.

Göteborgiin saavuttuamme ajamme kentältä suoraan Jonseredin puutarhaan, joka on kunnostettu 1800-luvun herraskartanomiljööseen Partillen kunnan ja Göteborgin yliopiston yhteisenä projektina. Jonseredin herraskartanon rakennutti 1868 skotlantilainen ruukinomistaja William Gibson, ja kaikki ruukin työntekijät saivat tulla sen puutarhaan nauttimaan kesän tuoreista vihanneksista. Ruukin sulkemisen jälkeen puutarha villiintyi, mutta vuonna 2010 sen kunnostus alkoi maisema-arkkitehti Kolbjörn Waernin johdolla. Vuonna 2015 Jonseredin puutarhat saivat Elmia Park Inspira -palkinnon Ruotsin inspiroivimpana puistona.

Kartanon puutarha on jaettu neljään teemaltaan erilaiseen alueeseen: likusteripensasaitojen rajaamaan 1800-luvun muotopuutarhaan taidokkaine tapettiryhmineen, englantilaisen estetiikan mukaiseen keittiötarhaan, jossa viljely tapahtuu ekologisesti lämpöpenkeissä, vuosittain uudistuvaan näytetarhaan, jonka on suunnitellut aina joku tunnettu puutarhahenkilö, sekä ruusutarhaan, jossa pääosassa ovat tuoksuvat, historialliset pensasruusut. Ruusutarhan yhteydessä on myös laajoja perennaistutuksia, joissa kasvaa erityisesti perinneperennoja.

Nautimme päivän aikana yhteisen lounaan. Majoitus hyvällä paikalla aivan Göteborgin keskustassa,  Hotel Scandic Europa**** (3 yötä).

Puutarhayhdistysten upea puutarha-alue Göteborgin keskustassa.
Tjöloholmin linnan puutarha on kunnostettu perinteikkään arts&crafts-tyyliseksi.

2. päivä, torstai 27.6. 

Hotelliaamiaisen jälkeen teemme kierroksen Göteborgin puutarhayhdistyksen eli Trädgårdsföreningenin laajoissa ja monipuolisissa näytepuutarhoissa hotellin lähellä. Puutarha-alue perustettiin jo vuonna 1843 ja se kuuluu edelleen kaupungin suosituimpiin puistoihin. Näytepuutarhoissa voi tutustua moniin teemoiltaan erilaisiin istutuksiin, puutarhatyyleihin, kasviyhdistelmiin ja värien käyttöön. Puutarhassa on myös suuri ja koristeellinen 1800-luvun lopun kasvihuone, Palmhuset, jossa kasvatetaan eksoottisia ja arkoja kasveja.

Puolilta päivin suuntaamme Tjolöholmin linnaan, jossa tutustumme uudistettuun arts&crafts-tyyliseen puutarhaan. Linna sijaitsee merenlahden pohjukassa kallioiden suojassa, ja sen puutarhojen ja puistoalueiden suunnittelu oli aikoinaan yksi arkkitehti Lars Israel Wahlmanin merkittävimmistä töistä. Sittemmin englantilaiset maisema-arkkitehdit Helen ja James Dooley kehittivät puutarhaa edelleen yhteistyössä linnan omien puutarhureiden kanssa luoden ainutlaatuisen, käsityötä korostavan arts&crafts-tyylisen puutarhan. Tutustumme puutarhoihin linnan puutarhurin opastuksella ja kuulemme lisää niiden historiasta ja kasveista sekä puutarhan ja puistoalueen kehittämisestä. Nautimme yhteisen kotiruokalounaan linnan ravintolassa.

Paluumatkalla Göteborgiin vierailemme vielä Välenin idyllisessä siirtolapuutarhassa kaupungin eteläpuolella, merenlahden ja luonnonsuojelualueen kupeessa. jossa oppaamme esittelee meille puutarhapalstoja. Välenin siirtolapuutarha-alue perustettiin 60 vuotta sitten, jotta kaupunkilaiset saisivat paikan, jossa virkistäytyä ja viljellä vihanneksia omaan tarpeeseen. Siirtolapuutarhaan syntyi nopeasti myös yhteisöllistä ja sosiaalista vapaa-ajan toimintaa. Nykyään Välenissä on yhteensä 330 palstaa, joiden mökit on maalattu iloisilla väreillä ja joiden puutarhoihin on istutettu hyötykasvien ohella yhä enemmän runsaasti kukkivia koristekasveja. 

Gerben Tjeerdsman puutarha.
Puutarharakentaja Tony Johanssonin oma kotipuutarha.
Taiteilijan yksityispuutarha.

3. päivä, perjantai 28.6.

Aamiaisen jälkeen lähdemme tutustumaan hollantilaissyntyisen puutarhurin ja kasvilöytöretkeilijän Gerben Tjeerdsman puutarhaan ja taimistoon kaupungin ulkopuolella. Gerben on aiemmin työskennellyt 17 vuotta Göteborgin kasvitieteellisessä puutarhassa ja osallistunut eri kasvinäyttelyihin ympäri maailman. Hän on asiantuntija erityisesti sipuleiden ja mukuloiden kasvattamisessa ja toimittaa Göteborgin kasvitieteelliseen puutarhaan edelleen joka kevät upean valikoiman kasveja. Gerben on hiljattain laajentanut taimistoaan ja perustanut sinne myös näytepuutarhan. Yhteinen kevyt lounas.

Lounaan jälkeen vierailemme puutarharakentajan ja intohimoisen kasvikeräilijän puutarhassa Hällingsjössä. Puutarhan omistaja Tony Johansson oli alkujaan peruskoulun opettaja ja innokas puutarhaharrastaja, joka voitti vuonna 2013  suositun puutarha-alan tv-kilpailun Trädgårdskampenin. Sen jälkeen hän kouluttautui puutarhamestariksi ja hänen suosionsa kotipihojen rakentajana alkoi kasvaa. Nyt hän esittelee meille oman yksityispuutarhansa, jota hän luonnehtii kohtuullisen hyvällä maulla järjestetyksi kasvikokoelmaksi.

Päivän viimeinen kohteemme on taiteilijan yksityinen perenna- ja magnoliapuutarha maaseudulla Göteborgin ulkopuolella. Puutarha sijaitsee pohjoisrinteessä, mutta se on terassoitu muurikivien avulla, jotta sinne saataisiin parempi mikroilmasto ja hoito helpottuisi. Suurelle tontille mahtuu niin metsäpuutarha, niitty, iso keittiötarha, kohopenkkejä ja kasvihuone. Lisäksi puutarhassa on myynnissä taimia ja keramiikkaa.

Innokkaan harrastajan villapuutarha.
Göteborgin kasvitieteellisen puutarhan metsäpuutarha. Kuva Peter Kvarnström

4. päivä, lauantai 29.6.

Hotelliaamiaisen jälkeen pakkaamme matkatavarat bussiin ja ajamme Göteborgin eteläpuolelle, jossa sijaitsee kohteemme, rinteeseen rakennettu villapuutarha. Tontin koko on 1050 m2, ja se on jaettu kuuteen, eri puolilla rakennusta sijaitsevaan puutarhahuoneeseen. Jokaisessa niistä on omistajan huolellisesti valitsema yksilöllinen teema, väri ja tuoksu. Perenna- ja heinäistutuksia ympäröivät magnoliat, omenapuut ja muut kukkivat pensaat ja puut. Puutarhaa hoidetaan menetelmillä, jotka ovat erityisen hyviä pölyttäjähyönteisille. Koska bussi ei pääse ajamaan aivan perille asti, joudumme kävelemään pienen matkan puutarhaan. 

Lounasaikaan siirrymme Göteborgin kuuluisaan kasvitieteelliseen puutarhaan, joka oli alkujaan laajojen niittyjen, jylhien metsien ja korkeiden kukkuloiden ympäröimä maatila. Vuonna 1923 alue avattiin yleisölle ja kaikkiaan se on kooltaan noin 175 hehtaaria, josta suurin osa on luonnonsuojelualuetta. Varsinaiseen kasvitieteelliseen puutarhaan kuuluu noin 40 hehtaaria ja se on yksi Euroopan suurimmista. Eri kasvilajeja puutarhasta löytyy noin 16.000 ja puutarha on jaettu alueisiin teemoittain. Niistä suosituimpia ovat alppiruusulaakso, japanilainen aukio, kivikkopuutarha sekä kalliopuutarha vesiputouksineen. Puutarhan kasvihuoneissa on Ruotsin suurin orkideakokoelma, lihansyöjäkasveja sekä harvinainen Pääsiäissaarilta tuotu puu, joka on kokonaan kadonnut luonnosta. Kierrämme puutarhassa kukin itseksemme. Mahdollisuus omakustanteiseen lounaaseen puutarhan ravintolassa.

Lento Göteborg – Helsinki 19.10–21.30

Matkan hinta on Kotipuutarhan tilaajille 1.250 euroa, muille 1.295 euroa.

Varaukset verkkokaupasta www.kontiki.fi tai Kon-Tiki Tours, p. (09) 466 300 tai ilmoittautumiset@kontiki.fi.

Huom! Koska puutarhoissa kävellään paljon, matka ei sovi liikuntaesteisille.

Hintaan sisältyy:

  • Finnairin lennot Helsinki–Göteborg–Helsinki. 

  • Lentoverot ja marraskuussa 2018 tunnetut turistiverot.

  • 3 yötä hotellissa, jaettu 2 hengen huone.

  • Ateriat: 3 hotelliaamiaista, 3 kevyttä lounasta.

  • Ohjelman mukaiset vierailukohteet: 4 yksityispuutarhaa, 4 julkista puutarhaa, 1 taimisto.

  • Ohjelman mukaiset bussikuljetukset.

  • Lehden edustaja mukana koko matkan ajan, suomalainen opas kohdemaassa.

  • Toimisto- ja palvelumaksut.

Lisämaksusta:

• Yhden hengen huone 290 euroa. Viimeiseksi ilman huonekaveria ilmoittautuneen tulee ottaa yhden hengen huone, jos huonekaveria ei löydy.

Vastuullinen matkanjärjestäjä on Oy Kon-Tiki Tours Ltd. Pidätämme oikeuden matkanjärjestäjästä riippumattomista syistä tehtäviin aikataulu- ja retkikohdemuutoksiin sekä hinnantarkastukseen viranomais-, polttoaine- tai lentoverokustannusten noustessa. 

Matka toteutuu, jos ilmoittautuneita on vähintään 25 henkeä.

 

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.