Etelä-Englannin klassikot 4.–8.9.2023

West Dean

Lähde kanssamme Englannin etelärannikon kuuluisiin puutarhoihin, joissa jokaisen puutarhaharrastajan kannattaa käydä ainakin kerran elämässä. Lisäksi ohjelmassa on mausteena mielenkiintoisia ja yllättäviä yksityispuutarhoja.

Little_Orchards
Puutarhasuunnittelijan yksityispuutarha
Chartwell House
Chartwell House, kuva Gaius Cornelius
Great Compin puutarha
Great Compin puutarha
Hastingsin vanhaa kaupunkia
Hastingsin vanhaa kaupunkia

Maanantai 4.9.
Helsinki-Heathrow-Hastings

Kotipuutarhan edustaja Maija Stenman ottaa ryhmän vastaan varhain aamulla Helsinki-Vantaan lentokentällä, jossa nautimme yhdessä aamiaisen. Lento Lontooseen klo 8.00–9.10, jossa paikallisoppaamme Paula Hiltunen on meitä vastassa.

Ensimmäinen kohteemme on vanhan puutarhurin mökin ja tallin puutarha, joka on kuulunut arvokkaaksi kulttuuriperinnöksi luokitellun, Edwin Lutyensin suunnitteleman Arts&Crafts-talon pihapiiriin. Chelsea Flower Show’ssakin kilpailleen puutarhasuunnittelijan itselleen tekemä, vanhoja ja uusia elementtejä taidokkaasti käyttävä puutarha on järjestetty sarjaksi toisiinsa liittyviä tiloja. Niissä yhdistyvät persoonallinen kädenjälki sekä harkitut kasviyhdistelmät viihtyisäksi kokonaisuudeksi.

Puolilta päivin tutustumme  Chartwell Houseen, pääministeri Winston Churchillin kotiin, jossa hän asui vaimonsa Clementinen kanssa yli 40 -vuoden ajan 1922–64 ja jonne hän vetäytyi lepäämään valtakunnanpolitiikan rasitusten keskellä. Valtaosa puutarhasta on Churchillin pariskunnan itse suunnittelemaa ja terassilta avautuu hieno näköala yli kumpuilevan Kentin maaseudun. Puutarhan alaosassa on lampia, joiden kultakalojen ruokkiminen oli Churchillin mielestä erityisen rentouttavaa. Mahdollisuus nauttia omakustanteinen lounas Chartwell Housen kahvilassa.

Päivän viimeinen vierailukohde on Great Compin puutarha Kentissä. 1500-luvun kartanon ympärille sijoittuvassa lähes kolmen hehtaarin puutarhassa on muun muassa yksi Euroopan suurimmista salviakokoelmista ja runsaasti erilaisia koristeheiniä, jotka syyskesästä ovat parhaimmillaan. Nykyasunsa puutarha sai 1960-luvulla, kun Eric ja Joy Cameron ostivat tilan ja päättivät kunnostaa siitä kasviharrastajien unelmapuutarhan ja vierailukohteen.

Illansuussa majoitumme Hastingsin viehättävään merenrantakaupunkiin, The Royal Victoria Hotel***(2 yötä). Suojeltu rakennus on peräisin 1820-luvulta ja henkii menneen maailman tunnelmaa. Ilta vapaa omalle ohjelmalle. 

 

Fairlight End
Moderni ja luontoa mukaileva yksityispuutarha
Sissinghurst Castle Garden
Sissinghurst Castle Garden
Great Dixter
Great Dixterin talo ja pitkä perennapenkki

Tiistai 5.9.
Hastings-Cranbrook-Northiam-Hastings

Hotelliaamiaisen jälkeen suuntaamme Englannin johtavissa puutarhalehdissä ja monessa televisio-ohjelmassa esiteltyyn palkittuun yksityispuutarhaan, jossa moderni maisemasuunnittelu, luontoa mukailevat istutukset ja 1700-luvun talo muodostavat upean kokonaisuuden. Puutarhan tukirankana toimivat loivaa rinnettä myötäilevät, muodoiltaan aaltoilevat ja corten-teräksellä tuetut pengerrykset, joista avautuu hieno näköala alas laaksoon, lammelle ja luonnonkukkaniitylle. Mallikelpoisessa keittiöpuutarhassa on lisäksi 30 kohopenkkiä.

Puolen päivän aikaan vierailemme legendaarisessa Sissinghurstin puutarhassa, jossa on mahdollisuus myös omakustanteiseen lounastaukoon. Sissinghurstin puutarhan on historiallisen linnantornin kupeeseen perustanut 1930-luvulla runoilija ja puutarhakirjailija Vita Sackville-West yhdessä puolisonsa Harold Nicolsonin kanssa. Puutarha on jaettu useisiin osiin, joista kuuluisin lienee valkoinen puutarha. Uusin osa on huippusuunnittelija Dan Pearsonin muutama vuosi sitten suunnittelema Delos, joka on nimetty Vitan ja Haroldin Välimeren risteilyllään 1935 näkemän saaren mukaan. He rakensivat pian matkan jälkeen Sissinghurstiin saaren luontoa ja tunnelmaa mukailevan puutarhatilan, joka sittemmin rapistui ja menetettiin, mutta nyt on herätetty uudelleen henkiin.

Iltapäivän päätteeksi käymme puutarhakirjailija Christopher Lloydin kotitalossa ja puutarhassa, Great Dixterissä. Itse talo on peräisin 1400-luvun puolivälistä, mutta kun Lloydin perhe oli ostanut sen 1900-luvun alussa lähes romahtamispisteessä, myöhemmin Arts&Crafts-tyylin tunnetuimpana arkkitehtinä mainetta kerännyt Edwin Lutyens suunnitteli sen korjauksen ja laajennuksen sekä luonnosteli puutarhan. Kun korjaus oli valmistunut 1912, Lloydin perhe muutti taloon ja Christopher syntyi siellä kuusilapsisen perheen nuorimpana ja myös asui talossa kuolemaansa asti 2006. Great Dixter on nykyään jo ikonisessa maineessa, eikä suotta. Se on säilynyt hyvin tyylipuhtaana Arts&Crafts-puutarhana, johon pääpuutarhuri Fergus Garret on myöhemmin tuonut luonnonmukaisia ja ekologista kestävyyttä lisääviä elementtejä.

Illaksi palaamme hotelliin Hastingsiin, jossa on vapaata omalle ohjelmalle.

High Beeches
Metsä- ja vesipuutarha High Beeches
Nyman’s Garden
Rauniopuutarha Nyman’s Garden, kuva Pam Goodey
Sussex Prairie Gardens
Sussex Prairie Gardens

Keskiviikko 6.9.
Hastings-Haywords Heath-Brighton

Hotelliaamiaisen jälkeen lähdemme ajamaan rantatietä länteen. Pysähdymme kuvaamaan kuuluisat Seven Sisters -kalkkikivikalliot ja päivän mittaan tutustumme kolmeen hienoon puutarhaan Sussexin kumpuilevissa maisemissa.

High Beeches on erittäin tunnettu 10 hehtaarin metsä- ja vesipuutarha, jossa on mittava kokoelma harvinaisia puuvartisia kasveja. Puutarhan on nykymuodossaan perustanut ennen toista maailmansotaa eversti Giles Loder, jonka isä oli aikoinaan aloittanut tilan arboretumin istutuksen. Tilan päärakennus tuhoutui tulipalossa sodan aikana, mutta eversti Loder muutti naapuriin ja jatkoi puutarhan hoitamista aina kuolemaansa asti 1967. Nykyään High Beechesin puutarha kuuluu Iso-Britannian kulttuuriministeriön English Heritage -organisaation listalle arvokkaana puutarhakohteena, ja sitä pidetään erinomaisena esimerkkinä 1900-luvun metsäpuutarhoista. Kierrämme puutarhassa kukin omaan tahtiin.

Nyman’s Garden on tunnettu romanttisista uusgoottilaistyylisistä raunioistaan, joiden ympärille on syntynyt monipuolinen Arts&Crafts -puutarha. Lähimpänä taloa ovat historialliset perennaistutukset ja hieman kauempana ruusutarha, kanervatarha, kivikkotarha ja muut teema-alueet. Kierrämme puutarhassa oppaan johdolla ja kuulemme lisää talon historiasta ja puutarhan synnystä. Puutarhan kahvilassa on mahdollista nauttia omakustanteista lounasta.

Päivän viimeinen kohde on Sussex Prairie Garden, jonka on perustanut puutarhuripariskunta Paul ja Pauline McBride. Paul ja Pauline olivat työskennelleet puutarhureina eräässä preeriapuutarhan isän, hollantilaisen Piet Oudolfin projektissa vuosituhannen vaihteessa. Palattuaan Englantiin 2008 he alkoivat rakentaa omaa preeriapuutarhaa Paulinen vanhemmiltaan perimälle maatilalle. Kasvit on istutettu luonnonmukaisesti kasviryhmiksi, joissa koristeheinillä on merkittävä rooli. Kasvit toimivat samalla emokasveina Paulin ja Paulinen taimistolle, joka sijaitsee puutarhan vieressä.

Illaksi saavumme Brightoniin, jossa majoitumme hotelliin Jury’s Inn Brighton***+ (1 yö) keskeisellä paikalla rautatieaseman vieressä, noin vartin kävelymatkan päässä merenrannasta. Ilta vapaa omalle ohjelmalle.

Champs Hill
Nummipuutarha
West Dean Gardens
West Dean Gardens
Vann Garden
Arts&Crafts-tyylinen yksityispuutarha

Torstai 7.9.
Brighton-Guilford

Matkamme jatkuu hotelliaamiaisen jälkeen kohti länttä ja luodetta. Ensimmäiseksi aamulla vierailemme vanhojen hiekkakuoppien ympärille syntyneessä nummipuutarhassa, jossa kasvaa noin 300 erilaista kanervalajiketta sekä kääpiöhavuja. Nykymuodossaan puutarha sai alkunsa, kun Britannian yli 1987 pyyhkäissyt hirmumyrsky kaatoi sieltä isot puut ja avasi komean maiseman. Kun puunrungot ja roskat oli siivottu pois, puutarhan luonteen huomattiin muuttuneen täysin. Alueen omistaa klassista musiikkia, taidetta ja kristillisiä arvoja tukeva hyväntekeväisyyssäätiö. Puutarhassa voi ihailla myös erilaisia veistoksia usealta eri taiteilijalta.

West Dean Gardens on yksi Britannian puutarhakulttuurin kruununjalokivistä. Sen alueella on muun muassa restauroitu perinteinen muuripuutarha sekä 13 viktoriaanista, edelleen käytössä olevaa kasvihuonetta. Harold Peton suunnittelema 100 metriä pitkä pergola puolestaan kannattelee lukuisia magnolioita, köynnösruusuja, kärhöjä ja köynnöskuusamia. Ensimmäinen puutarha tälle paikalle on perustettu jo vuonna 1622, ja sitä laajennettiin 1800-luvun alussa, kun puistoalue istutettiin ja keittiöpuutarha siirrettiin nykyiselle paikalleen. Viime vuosien uudistuksia on ollut rapistuneen syvännepuutarhan kunnostus ja uudelleen istutus. Rahoittaakseen toimintaansa West Dean järjestää eripituisia taidekäsityökursseja sekä koulutusta myös kotipuutarhureille. Tutustumme puutarhaan kukin omaan tahtiin. Kahvilassa on mahdollisuus omakustanteiseen lounaaseen.

Iltapäivän päätteeksi käymme vielä Arts&Crafts-tyylisessä yksityispuutarhassa, jolla on pitkä historia ja jota sama suku on hoitanut yli sata vuotta. Tilasta on dokumentteja jo vuodelta 1100-luvulta. Hirsirunkoinen talo on peräisin 1500-luvulta, mutta sitä on laajennettu lähes joka vuosisadalla. Puutarhaan kuuluu useita erilaisia huonetiloja, hedelmätarha sekä lampien muodostama vesipuutarha, jonka on suunnitellut itse Gertrude Jekyll vuonna 1911.

Illaksi saavumme Guilfordin kaupunkiin, jossa majoitumme The Harbour Hotel Guilfordissa**** (1 yö). Yhteinen illallinen.

RHS Wisley
RHS Wisleyn kivikkorinne

Perjantai 8.9.
Guilford-Lontoo-Helsinki

Aamiaisen jälkeen lähdemme kohti Lontoota. Ennen lentokentälle menoa tutustumme RHS Wisleyn uudistettuun puutarhaan, joka tarjoaa kaikkina vuodenaikoina monipuolisesti nähtävää ja ideoita. Meillä on hyvää aikaa kiertää omaan tahtiin laaja alue ja käydä jossakin sen ravintoloista omakustanteisella lounaalla sekä ostaa tuliaisia puutarhan myymälästä. Lento Helsinkiin klo 18.10-23.00.

Matkan hinta Kotipuutarhan tilaajille* 1.965 euroa, muille 2.015 euroa. *Tilaaja on henkilö, jonka kotiosoitteeseen tilaus on voimassa matkaa varatessa ja loppumaksun erääntyessä. Ilmoita tilaajanumerosi matkaa varatessa (lehden takakannessa osoitteen päällä).

Vastuullinen matkanjärjestäjä on Oy Kon-Tiki Tours Ltd. Varaukset verkkokaupasta kontiki.fi, sähköpostilla ilmoittautumiset@kontiki.fi tai p. (09) 466 300.

Ennakkomaksu 400 e/hlö maksetaan varauksen yhteydessä. Loppumaksu 8 viikkoa ennen matkan alkua.

 

Lehden edustajana on matkan suunnittelija ja puutarha-asiantuntija Maija Stenman

Hintaan sisältyy:

 • Suora lento Helsinki–Lontoo lentoveroineen, matkalaukut ruumaan.
 • Majoitus jaetussa 2 hengen huoneessa hotelliaamiaisineen.
 • Ohjelman mukaiset kuljetukset ja sisäänpääsymaksut.
 • Kotipuutarha-lehden edustaja mukana koko matkan ajan.
 • Suomalainen paikallisopas/matkanjohtaja kohteessa.
 • 1 x illallinen ja aamiainen Helsinki/Vantaan lentokentällä lähtöaamuna.
 • Palvelu- ja toimistomaksut.

 

 


Lisämaksusta:

 • Lisämaksusta yhden hengen huone 285 e.
 • Ennakkoon varatut istumapaikat lennoilla.
 • Ruokajuomat
 • Muut mahdolliset palvelut. Ryhmämatkasta poikkeavien yksittäisten matkustajien lento- tai majoitusvarausten ym. palveluiden muutoksista veloitamme 100 e kuluja/muutos ja lisäksi palveluntarjoajan perimät kulut.

Pidätämme oikeuden mahdollisiin hinta-, aikataulu- ja ohjelmanmuutoksiin. Pidätämme myös oikeuden Kon-Tiki Toursista riippumattomista syistä tehtävään hinnantarkistukseen esim. polttoaine-, viranomais- tai lentoverokustannusten noustessa.

Suosittelemme, että kaikilla matkan varaajilla on koko matkan keston voimassa oleva henkilökohtainen matkavakuutus, joka sisältää peruutusturvan.

Matka toteutuu, jos lähtijöitä on vähintään 25.

Kon-Tiki Toursin räätälöityjen matkojen erityisehdot löytyvät täältä.

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.