Puutarhamatka Englantiin – Idyllinen Cotswolds 27.6.–1.7.2022

Matkusta kanssamme eteläisen Englannin kauneimpiin seutuihin kuuluvalle Cotswoldins alueelle, jonka upeista puutarhoista löytyy ideoita runsain määrin.

Matka on täynnä, ilmoittaudu jonotuslistalle!

Biburyn kylä, kuva Steve Slater.
Kasvikeräilijän cottage-puutarha.
Blenheimin palatsin salainen puutarha.
The Wood Norton hotelli ja puutarha.

1. päivä, maanantai 27.6.
Helsinki – Lontoo Heathrow – Evesham

Kokoontuminen aikaisin aamulla Helsinki-Vantaan lentokentällä ja yhteinen aamiainen turvatarkastuksen jälkeen. Finnairin lento Helsinki–Lontoo klo 8.00–9.10. Suomenkielinen oppaamme on ryhmää vastassa lentokentällä.

Kuljetus lentokentältä kasvikeräilijän puutarhaan lähelle Oxfordia. Monipuolisessa ja runsaassa, intohimolla vaalitussa pienessä cottage-puutarhassa on pienen nurmialueen ympärille muodostuneiden perennapenkkien lisäksi muun muassa kivikkokasvialue sekä kasvihuone. Kahvi/tee- ja kakkutarjoilu puutarhassa. Kevyet lounaseväät jaetaan bussissa.

Puolen päivän aikaan ajamme Winston Churchillin upeaan syntymäpaikkaan, Blenheimin palatsiin, joka on monumentaalinen kartano Oxfordin luoteispuolella. Sen rakentaminen alkoi vuonna 1705 lahjaksi Marlboroughin herttualle John Churchillille hänen voittoisan Ranskan-sotaretkensä jälkeen. Palatsi on tyyliltään harvinaista englantilaista barokkia, ja se on suunniteltu ennen kaikkea katsottavaksi kaukaa. Laajan maisemapuiston (noin 500 ha) palatsin ympärillä on suunnitellut 1700-luvun puolivälin jälkeen kuuluisa maisema-arkkitehti Lancelot ”Capability” Brown, ja sitä pidetään yhtenä hänen merkittävimmistä töistään. Alueella on muun muassa ikivanhoja tammia 1100-luvulta. Ihailemme maisemapuutarhan keskeisiä elementtejä palatsista käsin ja tutustumme kukin omaan tahtiin lähemmin Italialaiseen puutarhaan, ruusutarhaan, vesiterasseihin sekä hiljattain kunnostettuun Salaiseen puutarhaan. Lisäksi meillä on aikaa tutustua palatsin sisätiloihin ja Churchill-näyttelyyn. Blenheimin palatsi ympäristöineen kuuluu UNESCOn maailmanperintökohteisiin. 

Illansuussa saavumme Eveshamiin, jossa majoitumme kauniin puutarhan keskellä maaseutukartanossa sijaitsevaan hotelliin The Wood Norton**** (2 yötä). Viktoriaanisessa, suojellussa kartanossa asui 1800-luvun loppupuolella Ranskan viimeinen kruununperijä, Orleansin herttua Philippe, joka joutui lähtemään Ranskasta maanpakoon ja asettui Englannin maaseudulle. Toisen maailmansodan aikana kartanoon oli evakuoitu Lontoosta BBC:n radiolähetystoiminta studioineen. Sieltä lähetettiin myös radion viihdeohjelmiin kätketyt salakieliset viestit Keski-Euroopan vastarintaliikkeille.

Yhteinen illallinen hotellissa.

Batsfordin arboretum.
Hidcote Manor, kuva Robyn Cox.
Kifsgate Court, kuva Philip Halling.

2. päivä, tiistai 28.6.
Pohjois-Cotswolds

Hotelliaamiaisen jälkeen suuntaamme Batsfordin arboretumiin, jossa on dendrologin johdolla opastettu kierros. Arboretum on kooltaan noin 22 hehtaaria ja sen alueella kasvaa 2.900 puuta. Merkittävä osa kokoelmaa ovat japaninvaahterat, magnoliat, männyt, tammet ja pihlajat. Arboretum sai alkunsa 1800-luvun lopulla, kun tilan peri Redesdalen paroni Algernon Freeman-Mitford, joka oli matkustellut laajalti Aasiassa ja kehitti alueesta luonnonmukaista, Kiinan ja Japanin inspiroimaa maisemapuutarhaa. Nykyisin arboretumin omistaa hyväntekeväisyyssäätiö, ja sen myymälässä on laaja valikoima puutarhatarvikkeita.

Seuraavaksi vuorossa on maailmankuulu arts&crafts-puutarha Hidcote Manor. Sen historia alkaa 1900-luvun alusta, jolloin amerikkalainen Lawrence Johnston asettui äitinsä kanssa Britanniaan ja Johnstonin äiti osti Hidcote Manorin tilan vuonna 1907. Johnston halusi muuttaa taloa ympäröivän alueen puutarhaksi, ja haki siihen inspiraatiota cottage-puutarhatyylin luojan, Gertrude Jekyllin, ja taiteilija-puutarhasuunnittelija Alfred Parsonsin töistä. Heidän oppiensa mukaan alue jaettiin pienempiin, pensasaitojen rajaamiin tiloihin, joilla oli kaikilla erilainen luonne ja teema. Näihin kuuluvat muun muassa valkoinen puutarha ja verenpisarapuutarha. Johnston luovutti Hidcote Manorin vuonna 1947 National Trustille, jonka tärkeimpiin ja jäljitellyimpiin puutarhoihin se on siitä asti kuulunut. Hidcote Manorissa on myös kahvila ja pieni myymälä.

Iltapäivällä viimeiseksi vierailemme Kifsgate Courtin puutarhassa, jonka perusti 1920-luvulla Heather Muir ystävänsä Lawrence Johnstonin inspiroimana. Sanotaan, että Kifsgaten puutarha on naisellinen vastine melko miehekkäälle Hidcote Manorille. Muirin jälkeen puutarhaa ovat kehittäneet edelleen hänen tyttärensä Diany Binny ja tyttärentyttärensä Anne Chambers. Puutarha sijoittuu rinteeseen ja siihen kuuluu useita eri vuosikymmenillä syntyneitä osia.

Yhteinen illallinen hotellissa.

Mill Dene -puutarhan lampi. Kuva Karen Roe
Jinny Blomin suunnittelema yksityispuutarha.
Taidevälittäjän yksityispuutarha.

3. päivä, keskiviikko 29.6.
Evesham – Cirencester

Aamiaisen jälkeen ensimmäinen kohteemme on vanhan vesimyllyn ja lammen ympärille sijoittuva romanttinen Mill Dene -puutarha, joka on myös Kuninkaallisen puutarhaseuran (RHS) yhteistyöpuutarha. Mill Denen puutarha sai alkunsa, kun vastavihitty nuoripari Wendy ja Barry Dare vuonna 1965 hankki ikivanhan ja rapistuneen vesimyllyn omistukseensa ja muutti sen kodikseen ja lammen ympäryksen puutarhaksi. Daren pariskunta ei tiennyt aloittaessaan mitään puutarhanhoidosta, mutta vähitellen taidot kasvoivat, ja myöhemmin Wendy Dare sai kutsun jopa Chelsean puutarhanäyttelyn kilpailutuomariksi. Osa koristepuutarhasta sijoittuu lammen ympärille ja laajempi osa jyrkkään rinteeseen. Vastapäisellä rinteellä on lisäksi pieni hyötytarha.

Lounasaikaan vierailemme Chelsean puutarhanäyttelyistä suosioon nousseen maisema-arkkitehdin, Jinny Blomin suunnittelemassa yksityispuutarhassa. Itse rakennus on 1400-luvulla rakennettu I-luokan Tudor-tyylinen suojelukohde. Noin kolmen hehtaarin kokoinen tontti jakautuu kaikkiaan 18 erilaiseksi puutarhahuoneeksi, joissa perinteinen englantilainen cottage-tyyli yhdistyy moderniin puutarhasuunnitteluun. Lyhyen selostuksen jälkeen tutustumme puutarhaan kukin omaan tahtiin. Yhteinen kevyt lounas.

Myöhemmin iltapäivällä käymme varakkaan taidevälittäjän puutarhassa, joka sijoittuu 1500-luvun cotswoldsilaistalon ympärille. Noin 1,5 hehtaarin alueelta löytyy mm. solmupuutarha, potager, ruusutarha, perennaistutuksia, kuupuutarha ja vesipuutarha. Puutarha on omistajan vuonna 2010 yllättäen menehtyneen taiteilijavaimon rakkaudella suunnittelema, ja leski kertoo pyrkivänsä puutarhurin avulla pitämään sen sellaisena kuin miksi vaimo sen halusi.

Yöksi majoitumme Cirencesterin kaupungin laidalle, Hotel Stratton House*** (1 yö). Yhteinen illallinen hotellissa.

Heale Gardenin japanilaista puutarhaa ja teehuone.
Bathin historiallinen The Circus -kortteli.
Bathin läpi virtaava Avon-joki putouksineen.

4. päivä, torstai 30.6.
Cirencester – Bath

Aamupäivän kohteemme on puutarhasuunnittelija ja Chelsean puutarhanäyttelyn tuomarin Frances Raschin oma kotipuutarha, Heale Garden Avon-joen varrella. Hänet on itse pyydetty esittelemään puutarhaansa, jossa yhdistyvät historialliset osat nykyaikaiseen suunnitteluun, ja kertomaan vanhan puutarhan ylläpidosta ja hellävaraisesta uudistamisesta. Heale Gardenissa on myös yksi Brittein saarten parhaiten toteutetuista japanilaistyylisistä puutarhoista. Se syntyi 1880-luvulla, kun silloinen omistaja, Louis Greville, työskenteli Briannian suurlähetystössä Tokiossa ja ihastui japanilaiseen puutarhakulttuuriin. Palatessaan kotiin hän toi mukanaan yhdeksän japanilaista puutarhuria, aidon teehuoneen, sillan ja kivilyhdyn. Näistä aineksista japanilaiset puutarhurit rakensivat Heale Gardeniin joen varteen japanilaista filosofiaa noudattavan puutarhan osan. Nautimme yhdessä puutarhan kahvilassa runsaan ja täyttävän englantilaisen iltapäiväteen (tai -kahvin) sconseineen, voileipineen ja kakunpaloineen. 

Puolilta päivin ajamme historialliseen Bathin kaupunkiin, jossa loppupäivä on vapaa omalle ohjelmalle. Halukkaille noin tunnin opastettu kävelykierros kaupungin historiallisessa keskustassa. Majoitus Apex City of Bath -hotelli**** (1 yö), joka sijaitsee keskeisellä paikalla historiallisessa I-luokan suojellussa rakennuksessa. Bathin kaupunki kuuluu Unescon maailmanperintökohteisiin.

Vanhan pappilan puutarha, kuva Sussie Bell.
Wisleyn puutarhan kuuluisa kivikkorinne.

5. päivä, perjantai 1.7.
Bath – Lontoo Heathrow – Helsinki

Matkalla kohti Lontoota vierailemme ensin laajassa yksityispuutarhassa, joka on Country Life -lehden äänestyksessä saanut maininnan “Englannin kaunein pappilan puutarha”. Talo ja puutarha ovat olleet samojen omistajien hallussa jo yli 50 vuotta, ja vuosikymmenten aikana puutarha on kypsynyt moniosaiseksi ja kasvillisuuden täyttämäksi. Se on päässyt myös finaaliin The English Garden -lehden äänestyksessä kansakunnan suosituimmasta puutarhasta.

Iltapäivällä saavumme hiljattain uudistettuun RHS Wisleyn puutarhaan, jossa ehdimme reilun kahden tunnin aikana tehdä pikaisen kierroksen, nauttia lounaan kukin omaan tahtiin sekä tutustua kirjakaupan ja myymälän valikoimiin.

Paluulento Helsinkiin klo 18.10–23.00.


Matkan hinta on Kotipuutarhan tilaajille* 1.760 euroa, muille 1.805 euroa.

*Tilaajaksi lasketaan henkilö, jonka kotiosoitteeseen tilaus on voimassa, kun matkan loppulasku erääntyy.

Varaukset verkkokaupasta www.kontiki.fi tai sähköpostilla ilmoittautumiset@kontiki.fi.

Huom! Puutarhat ovat laajoja, joten matka ei sovi liikuntaesteisille.

Lehden edustajana on matkan suunnittelija ja puutarha-asiantuntija Maija Stenman

Hintaan sisältyy:

  • Finnairin lennot Helsinki–Lontoo–Helsinki. 

  • Lentoverot ja marraskuussa 2021 tunnetut turistiverot  sekä matkalaukut ruumaan (max 23 kg/hlö).

  • 4 yötä hotellissa, jaettu 2 hengen huone.

  • Ateriat: 4 hotelliaamiaista, 2 lounasta, 3 illallista, englantilainen iltapäivätee, kohteiden tarjoilut.

  • Ohjelman mukaiset vierailukohteet.

  • Ohjelman mukaiset tilausbussikuljetukset.

  • Lehden edustaja mukana koko matkan ajan, suomalainen opas kohdemaassa.

Lisämaksusta:

Yhden hengen huone 280 euroa. Viimeisenä ilman huonekaveria ilmoittautuneen tulee varautua ottamaan yhden hengen huone.

Vastuullinen matkanjärjestäjä on Oy Kon-Tiki Tours Ltd. Pidätämme oikeuden matkanjärjestäjästä riippumattomista syistä tehtäviin aikataulu- ja retkikohdemuutoksiin sekä hinnantarkastukseen viranomais-, polttoaine- tai lentoverokustannusten noustessa. 

Matka toteutuu, jos ilmoittautuneita on vähintään 25 henkeä.

Huom! Seuraamme tarkoin pandemiatilannetta ja lukijamatkat toteutetaan vain, jos se on riittävän turvallista. Matkalle lähtijällä tulee olla kohdemaan vaatimusten mukaiset Covid-19 -todistukset. Suosittelemme ottamaan varauksen yhteydessä matkavakuutuksen, johon sisältyy peruutusturva.

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.