Väinönputki

Väinönputki on Maatiainen ry:n valitsema vuoden maatiaiskasvi. Kuva: Maatiainen ry

Kotipuutarhan kuukauden kasvi 7/2020

Vuoden 2020 maatiaiskasviksi valittu väinönputki (Angelica archangelica) on vanha mauste- ja rohdoskasvi, joka on luonnossa rauhoitettu Oulun ja Kainuun eteläpuolella.

Pohjolan vanhin hyötykasvi

Lapissa luonnonvaraisena esiintyvää väinönputkea kasvaa yleisesti kosteilla paikoilla ja kasvi versoo lumen alla varhain keväällä. Se kasvaa noin parimetriseksi ja kukkii kesä-heinäkuun vaihteessa. Mikäli varren leikkaa ennen kukintaa, kasvi pysyy monivuotisena. 

Väinönputki lisää hyönteisten- ja lintulajiston monimuotoisuutta ja houkuttelee puutarhaan erityisesti perhosia ja hyödyllisiä petohyönteisiä. Koko kasvin voi myös hyödyntää ruoanlaitossa ja sitä käytetään lisäksi rohdoskasvina. 

Väinönputki sisältää psoraleeneja, jotka aiheuttavat rakkuloita joutuessaan aurinkoisella säällä kosketuksiin ihon kanssa. Kuva: T Tuisku

Kasvata väinönputkea

  • Koska väinönputki on valtaosassa Suomea rauhoitettu, tulee kasvi hankkia joko taimena tai siemeninä. 
  • Mikäli kasvatat sitä siemenistä, kylvä väinönputkea puutarhaan syksyllä pian siementen kypsymisen jälkeen, sillä siemen tarvitsee kylmäkäsittelyn. Kylvökset itävät keväällä ja syksyllä taimet voi siirtää esimerkiksi harjupenkkiin.  
  • Väinönputki viihtyy valoisalla paikalla ravinteikkaassa, kosteassa ja syvämultaisessa maassa. Mikäli kasvi ei saa riittävästi vettä, se aloittaa kukkavarsien muodostamisen, jolloin kasvin juuri jää lyhyeksi.
  • Kateaineet parantavat lehti- ja juurisadon määrää. 
  • Kerää heinä-elokuussa siementen ollessa keltaisen ruskeita kokonaiset kukkavarret talteen tulevan vuoden siemenpankkia varten. Kuivata kukkavarsia viikon verran, jotta siemenet varisevat helposti. 

Lähteenä käytetty mm. Maatiainen ry:n artikkelia väinönputkesta. 


Kestotilaaja! Lue lisää digilehdestä

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.