Saintpaulia

saintpaulia paavalinkukka

Kotipuutarhan kuukauden kasvi 1/2023

Paavalinkukka eli saintpaulia (Saintpaulia Ionantha-Ryhmä) on kotoisin kostean lämpimästä trooppisesta Tansaniasta ja Keniasta, missä se kasvaa varjoisilla paikoilla vuorten rinteillä, sademetsien aluskasvina.

saintpaulia paavalinkukka
saintpaulia paavalinkukka

Värikkäät paavalinkukat

Saintpaulioista löytyy lukemattomia lajikkeita. Kukkien värimaailma vaihtelee sinisestä ja violetista vaaleanpunaisen eri sävyihin, valkoiseen ja jopa kellertävään. Tarjolla on myös kirjava- ja kerrannaiskukkaisia lajikkeita. Lisäksi variaatiota löytyy lehdistä; on vihreitä, vihreänkirjavia ja monivärisiä.

saintpaulia paavalinkukka
saintpaulia paavalinkukka

Saintpaulian kasvatus

Saintpaulian kasvualustaksi sopii vaalean turpeen, kasvusammaleen ja perliitin yhdistelmä. Pieni ruukku on eduksi ja juuret saavat kasvaa reunoille. Sopiva ruukkukoko on noin kolmasosa koko kasvin koosta. Ihanteellinen kasvupaikka saintpaulialle on puolivarjoinen tai hajavalo, vähintään +20 astetta. Ilma saa olla kosteaa. Kuivaa huoneilmaa voi kostuttaa koneellisesti tai vesiastioilla, joista vesi haihtuu ilmaan. Sumuttelu saattaa vioittaa paavalinkukan lehtiä.

Saintpaulia kastellaan mieluiten alusvadin kautta, vähintään huoneenlämpöisellä vedellä. Veden annetaan imeytyä noin 15 minuuttia ja yli jäänyt vesi kaadetaan pois. Talvella paavalinkukkaa ei yleensä tarvitse lannoittaa, paitsi kukinnan aikaan. Lannoita keväästä syksyyn pari kertaa kuukaudessa kukkiville huonekasveille sopivilla miedoilla lannoitteilla. Kun saintpaulioille järjestää suotuisat olot, ne kukkivat jopa ympäri vuoden.

 

Kuvat: Maija Astikainen

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.