Ryhmäruusut

Ryhmaruusu 'Heidi Klum'

Kotipuutarhan kuukauden kasvi 6/2018

Ryhmäruusut kukkivat keskikesästä syksyyn. Niiden värikirjo on laaja, mutta ainoa merkittävä puute on talvenarkuus. Onneksi maahamme tuodaan yhä enemmän pohjois-amerikkalaisia jalosteita, joista osa menestyy jopa ilman talvisuojaa.

Mitä ovat ryhmäruusut?

 Ryhmäruusuihin kuuluvat teehybridit (isokukkaiset jaloruusut), floribundat (tertturuusut), polyanthat ja grandiflorat. Myös peitto-, patio- ja pikkuruusut luetaan jatkuvasti kukkiviin, talvisuojattaviin muotoihin. Värikkäiden ryhmäruusujen taimet koostuvat jalo-osasta ja perusrungosta. Ryhmäruusujen ja omilla juurillaan kasvavien pensasruusujen raja kulkee käytännössä puistoruusujen kohdalla.

 

Hansestadt Rostock -tertturuusu
Hansestadt Rostock -tertturuusun kukat ovat suuret ja lehdistö tuuhea.

Ryhmäruusun istutus

  •  Ryhmäruusujen taimi koostuu kahdesta eri kasvista: mullan alle jäävästä perusrungosta juurineen sekä kukkivasta versostosta.
  • Istuta ryhmäruusu syvään, jotta se selviää talvesta. Jalo-osan ja juuriston välille jäävän kyhmyn täytyy jäädä vähintään kymmenen, mutta mielellään 20 sentin syvyyteen.
  • Leikkaa ryhmäruusun versoja istutettaessa. Jätä taimeen vain 3–5 vahvinta versoa, ja napsaise ne poikki 3–5 silmun yläpuolelta. Poista kuivuneet, vioittuneet ja sairaat osat kokonaan.

Lannoitus

Jatkuvasti kukkivat ruusut kuluttavat paljon ravinteita, joten ryhmäruusuja on syytä lannoittaa kesällä runsastyppisellä moniravinnelannoitteella.

Suojaa syksyllä

 Versot ja juuristo on hyvä suojata syksyllä maan pinnan jäädyttyä. Typistä ensin versoja, jotta talvensuojaturpeen levitys onnistuu helposti. Kasaa turvetta tai hiekansekaista multaa reilu 10 sentin kerros. Päälle voit levittää ohuen havukerroksen, joka kerää lunta. Talvisuoja poistetaan vasta keväällä roudan sulettua.

Kuvat: Hanna Marttinen


Lue lisää ryhmäruusuista! Kestotilaajana löydät jutun helpoiten digiarkistostamme.
  • Rosa – pitkään kukkivat, Kotipuutarha 6/2012 

1 Comment

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.