Laukat

Kotipuutarhan kuukauden kasvi 6/2017

Helpot ja komeat koristelaukat ovat puutarhan ilopillereitä. Sipulikukista ne kukkivat yleensä viimeisenä yhdessä pitkälle jalostettujen vihreäraitatulppaanien kanssa. Yhdistele pallerokukkia myös perennojen ja koristepensaiden kanssa.

 

Laukat (Allium) ovat omaa luokkaansa puutarhan maustajina. Pikantti väriloisto syntyy varsin pienellä vaivalla ja maltillisilla sipulimäärillä. Myös kasvatus on helppoa. Yksinään laukat eivät pääse täyteen loistoonsa – ne tarvitsevat kumppanin. Vieruskasvi voi olla perenna, pensas tai muut myöhäiset sipulikukat. Pääasia, että naapurin pituus ja kasvutapa sopii laukan rinnalle. Suomessa menestyy kymmeniä laukkalajeja- ja lajikkeita. Kaikenkaikkiaan laukkaperheeseen kuuluu satoja lajeja.

Laukkojen kukinta-aika kestää läpi kesän. Shown aloittaa toukokuun lopulta pitkälle kesäkuuhun kukkiva ukkolaukka, kesäkuun alkupuolella avautuvat karhunlaukka ja pallolaukka, hieman myöhemmin vuorossa ovat tähtilaukka ja jättilaukka sekä heinä-elokuussa kukkivat pisaralaukka, pallerolaukka ja posliinilaukka.

Komeita laukkoja

 • Ukkolaukka (Allium hollandicum)
 • Pallolaukka (Allium karataviense)
 • Pallerolaukka (Allium sphaerocephalon)
 • Jättilaukka (Allium giganteum)
 • Tähtilaukka (Allium christophii)

Laukkojen istuttaminen ja hoito

Laukat istutetaan kuten muutkin sipulikasvit syksyllä reilusti ennen pakkasia. Etelä-Suomessa lokakuun puoliväliin mennessä, pohjoisessa syyskuun aikana. Peruslannoita istutuspaikka, jos maa on niukkaravinteista. Perinteinen tapa on sekoittaa istutuskuopan pohjalla olevaan multaan luujauhoa tai sarvilastuja, joiden sisältämät ravinteet liukenevat hitaasti ja vaikuttavat pitkään. Myynnissä on myös erityisiä sipulikukkalannoitteita. Upota laukat vähintään kolme kertaa sipulin koon syvyyteen. Anna kastelulannosta keväällä, kun versot nousevat pintaan.


Lue lisää aiheesta! Kestotilaajana löydät jutut helpoiten digiarkistostamme.
 • Mausta laukoilla / Kotipuutarha 9-2012 s. 11
 • Sipulikukka ABC / Kotipuutarha 9-2013 s. 32

7 Comments

 • Oletteko nähneet laukkaa hautakasvina vai onko se sinne liian kookas tai muuten sopimaton? Itse en ole nähnyt, mutta miten on?

  • Hei

   Kuvan ukkolaukat ovat melko korkeita, joten ne voivat kyllä peittää hautakiven tekstit, varsinkin jos niitä istuttaa runsaasti aivan kiven viereen.

  • Hyvä, noita pallolaukan sipuleita laitoinkin viime syksynä. Ovat vielä lumikinoksen alla. Jos nousevat sieltä, vienkin nyt loppukeväästä haudalle. Vaihdan sitten kesällä kukat. Laitoin kasvamaan myös monivuotista keijunkukkaa ja kuunlilja (hiiren korva mouse ear). Voisiko myrkkylilja eli alaston impi käydä syksyllä havun kanssa haudalle? Onko se sinne sopimaton?

   • Sopimattomuus on tietysti makuasia, mutta syysmyrkkylilja on kyllä oikein hieno kasvi. Terveisin, Piia Kotipuutarhasta

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.