Kultaköynnös

Kotipuutarhan kuukauden kasvi 2/2021

Helppohoitoinen ja nopeakasvuinen kultaköynnös (Epipremnum pinnatum) on omimmillaan amppeleissa tai kiipeilemässä pitkin seiniä. Kaunislehtinen kasvi kukkii harvoin kotioloissa ja sen koristearvo onkin kirjavissa lehdissä.

Helppohoitoinen köynnöskasvi

Tropiikista kotoisin oleva kultaköynnös on hyvin anteeksiantava kasvi, joka voi kasvattaa jopa 10 metriä pitkiä versoja. 

Lisää kultaköynnöksiä keväällä leikkaamalla latva- tai varsipistokkaita. Kuva: M. Astikainen

Varmista näillä ohjeilla kasvin viihtyminen:

  • Kultaköynnös viihtyy parhaiten hajavalossa. Kasvi pärjää vähäisessäkin luonnonvalossa, mutta silloin sen kasvu on hidasta ja lehtien kirjavuus vähäisempää. Vältä suoraa auringon valoa.
  • Istuta kasvi amppeliin, korkeaan ruukkuun tai hyllyn reunalle, josta se pääsee kiipeilemään pitkin seiniä. Kokeile myös vehreyttämään säleikköjä!
  • Normaali huoneenlämpö sopii kultaköynnökselle.
  • Lannoita kasvukaudella noin parin viikon välein.
  • Kultaköynnös muodostaa juuria nivelistään. Kasvia voi lisätä keväällä latva- tai varsipistokkaista. Ne juurtuvat helposti vesiastiassa. 

Tiesitkö tämän kultaköynnöksistä?

Varjossa kultaköynnöksen lehdet ovat suurimmaksi osaksi vihreitä ja valoisalla paikalla ne muuttuvat kirjavammiksi. Kasvien valkoiset tai keltaiset osat eivät kuitenkaan osallistu yhteyttämiseen, koska niistä puuttuu lehtivihreää. Tämän vuoksi kirjavalehtisiä kasveja ei tule lannoittaa yhtä paljon kuin täysin vihreitä kasveja, koska ne eivät pysty käyttämään yhtä paljon ravinteita.

Useimpien köynnöskasvien tapaan myös kultaköynnökset juurtuvat helposti vedessä. Kuvassa kultaköynnös ‘Marble Queen’, neulavehka ja muorinkukka. Kuva: H. Marttinen

Lue lisää nettiartikkeleita: 

Kuvat: Hanna Marttinen ja Maija Astikainen 


Kestotilaaja! Lue viherkasveista lisää digilehdestä

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.