Kullerot

Niittykullerolla (Trollius europaeus) on monta nimeä kuin rakkaalla lapsella. Sitä on kutsuttu pulpurakukaksi, pulpukaksi, molloseksi, juhannuskukaksi ja keltapalloksi.

kullero
Niittykullero on ainoa alkuperäinen, jääkauden jälkeen meille levinnyt kullerolaji.

kullerot

aurinkoinen

runsasravinteinen, tuore ja multava

touko–kesäkuu

30–70 cm

Niittykullero – Lapin maakuntakukka

Niittykullero on leimallinen Lapin kasvi. Se on melko harvinainen Etelä-Suomessa, mikä johtuu puiden varjostuksen ja asumisen leviämisen lisäksi sen alkeellisesta kukasta, johon pölyttävien hyönteisten on vaikea päästä. Lähes umpinainen kehälehtipallo kätkee sisälleen mesilehdet, joihin kullero yrittää houkutella pölyttäjiä. Jos pölytys jää tekemättä, ristipölytyksen vaativa kullero ei siemennä.

Maailmalla tavataan noin 30 kullerolajia, jotka kasvavat Euroopan, Pohjois-Aasian ja Pohjois-Amerikan kosteilla niityillä, rannoilla ja osa jopa vuoristossa. Trollius-suku kuuluu myrkyllisiin leinikkikasveihin (Ranunculaceae).

kullero

Kulleron kukinta ja kasvupaikka

Useimmat kullerolajit kukkivat touko-kesäkuussa. Luonnonvaraiset kullerot viihtyvät kosteissa paikoissa, joten niitä tavataan esimerkiksi lehdoissa, purojen ja jokien rannoilla sekä tunturien rinneniityillä ja tunturikoivikoissa. Jalostetut lajikkeet sietävät luonnonkantaa paremmin kuivuutta.

Hei tilaaja!

Lue koko juttu Kylmänkestävät kultapallerot Kotipuutarha-lehden numerosta 5/2017

Siirry tästä näköislehtiarkistoon

Kiinnostuitko?

Tilaa Kotipuutarha-lehti nyt tutustumishintaan.
Saat seuraavat 4 lehteä vain 25 €!

Tilaa nyt

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 25 €
Tilaa nyt