Kullerot

Kotipuutarhan kuukauden kasvi 5/2018

Niittykullerolla on monta nimeä kuin rakkaalla lapsella. Sitä on kutsuttu pulpurakukaksi, pulpukaksi, molloseksi, juhannuskukaksi ja keltapalloksi.

Niittykullero (Trollius europaeus)
Niittykullero on ainoa alkuperäinen, jääkauden jälkeen meille levinnyt kullerolaji.

Niittykullero – Lapin maakuntakukka

Niittykullero (Trollius europaeus) on leimallinen Lapin kasvi. Se on melko harvinainen Etelä-Suomessa, mikä johtuu puiden varjostuksen ja asumisen leviämisen lisäksi sen alkeellisesta kukasta, johon pölyttävien hyönteisten on vaikea päästä. Lähes umpinainen kehälehtipallo kätkee sisälleen mesilehdet, joihin kullero yrittää houkutella pölyttäjiä. Jos pölytys jää tekemättä, ristipölytyksen vaativa kullero ei siemennä.

Kukinta ja kasvupaikka

Useimmat kullerolajit kukkivat touko-kesäkuussa. Luonnonvaraiset kullerot viihtyvät kosteissa paikoissa, joten niitä tavataan esimerkiksi lehdoissa, purojen ja jokien rannoilla sekä tunturien rinneniityillä ja tunturikoivikoissa. Jalostetut lajikkeet sietävät luonnonkantaa paremmin kuivuutta.

Maailmalla tavataan noin 30 kullerolajia, jotka kasvavat Euroopan, Pohjois-Aasian ja Pohjois-Amerikan kosteilla niityillä, rannoilla ja osa jopa vuoristossa. Trollius-suku kuuluu myrkyllisiin leinikkikasveihin (Ranunculaceae).

Lue lisää aiheesta! Kestotilaajana löydät jutut helpoiten digiarkistostamme.

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.