Kiinanpensaspioni

KIINANPENSASPIONI

Kotipuutarhan kuukauden kasvi 1/2017

Pensaspionit ovat suotta hankalan maineessa. Oikealla kasvupaikalla niiden hoito on kohtuullisen helppoa ja kukinta on komea.

1-2017_kiinanpensaspioni500x
Pensaspionit ovat nimensä mukaisesti puuvartisia, toisin kuin tutut ruohovartiset serkkunsa. Niiden lehdet varisevat syksyllä, mutta puutuneet varret pysyvät pystyssä läpi talven. Niiden pitää kestää pakkaset, jotta kukat ja lehtisilmut voivat avautua keväällä. Puuvartiset pionit muistuttavat siis pensaita ja puita, joiden kyky talvehtia riippuu paitsi kasvupaikasta myös paljolti niiden alkuperästä.

Kun puuvartisia pensas- eli puupioneita alettiin kokeilla Suomessa, kokemukset vaihtelivat täydellisestä epäonnistumisesta menestykseen. Ei tiedetty, miksi uutuudet kuolivat heti ensimmäisenä talvena erityisesti Lounais-Suomessa, maamme parhaimmalla kasvuvyöhykkeellä, kun taas Itä-Suomessa ne pärjäsivät loistavasti. Viljelytekniikan kehittymisen ja sinnikkäiden kokeilujen ansiosta pensaspionien menestymisen salaisuudet on selvitetty. Nyt tiedetään myös, että lajikkeiden kestävyydessä on selviä eroja.

Kiinanpensaspioni eli rockinpioni

Kiinanpensaspionin (Paeonia rockii) kestävimpiä kantoja ei tarvitse suojata talveksi sen paremmin Lounais-Suomessa kuin Lapissa, sillä laji on sopeutunut kotiseudullaan 40 asteen pakkasiin. Tuoksuvia 13–20 sentin levyisiä kukkia voi sen sijaan uhata keväthalla, jos kasvu on alkanut varhain keväällä. Jos versot paleltuvat, tilalle kasvaa kuitenkin maan alta uusia, jo samana kesänä kukkivia versoja.

Valkokukkaiset tai hennosti punertavat lajikkeet muistuttavat paljon toisiaan. Kuvan lajikkeella ’Shu Shen Peng Mo’ on lukuisia sisaria, jotka erottuvat toisistaan vain terälehtien tyven tummanviolettien laikkujen sävyn perusteella – jos sittenkään.


Lue lisää aiheesta! Kestotilaajana löydät jutut helpoiten digiarkistostamme.

  • Pionipenkin houkutukset / Kotipuutarha 1-2014 s. 10

 

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.