Kaktukset

Kotipuutarhan kuukauden kasvi 11/2021

Usein kaktuksia eli Cactaceae-heimon jäseniä myydään vain kaktuslajitelmina. Nimen alle sisältyy kuitenkin lukuisia sukuja, kuten pallo-, käärme-, syylä- ja kuulakaktukset. Tyypillisten piikkipallojen lisäksi joukkoon mahtuu pylväitä, riippaversoisia, karvaisia ja lähes piikittömiä lehtikaktuksia. Sukella kanssamme kaktusten maailmaan!

Sopeutuvaiset kaktukset

Kaktukset (Cactaceae) ovat pääosin aika helppohoitoisia kasveja, mutta kaikki kaktuslajit eivät suinkaan kaipaa samanlaisia olosuhteita. Esimerkiksi brasilianopuntia kasvaa vuoden ympäri trooppisissa kosteissa oloissa eikä se tarvitse kotikasvatuksessa viileää kautta muiden kaktusten tapaan.

Kaktukset sopeutuvat tyypillisesti hyvin kuivuuteen ja ne rajoittavat veden haihtumista mahdollisimman pienellä lehtipinta-alallaan. Niiden lehdet ovat nimittäin muuntautuneet piikeiksi ja kasvi yhteyttää pelkästään vartensa kautta.

Toisaalta kaktukset ovat tottuneet siihen, että ne voivat saada luonnossa kerralla runsaasti vettä niskaansa. Ongelmia ei synny, koska kasvualusta on luonnonvaraisilla kaktuksilla läpäisevää lajista ja kasvupaikasta riippumatta.

Näin hoidat kaktuksia

  • Kaktukset nauttivat melko korkeasta lämpötilasta ja auringonvalosta.
  • Ne kaipaavat läpäisevän, hyvin ojitetun kasvualustan, kuten aavikolla. Istuta kaktukset hengittäviin, reiällisiin saviruukkuihin, jotka on salaojitettu kevytsoralla.
  • Käytä hiekkapitoista, kalkittua ja vettä läpäisevää kaktusmultaa. Multaa voi tarvittaessa vielä keventää perliitillä tai kevytsoralla.
  • Varo liikakastelua! Perussääntö on, että kaktuksia kastellaan kesällä kahden viikon välein. Paahteisella paikalla kastelua voi lisätä. Anna kerralla runsaasti vettä, mutta anna mullan kuivua aina kokonaan kasteluiden välissä.
  • Kaktukset eivät kaipaa runsasta lannoitusta. Vähätyppinen kaktuslannoite ja merileväuute riittävät kasvun turvaamiseksi kasvukaudella.
Käsittele kaktuksia varoen. Käytä ruukutuksessa syömäpuikkoja tai kaktuspihtejä. Kuvassa toppakaktus (Matucana madisoniorum). Kuva: H. Marttinen
Kaktuksia voi hyvin kasvattaa ikkunalla amppelissa, jotta ne saavat runsaasti valoa. Kuvassa kaktus Oreocereus celsianus ja rahapaunikko ’Hobbit’ (Crassula ovata). Kuva: H. Marttinen
Useimmat kaktukset kaipaavat viileän jakson lepokaudella, jotta ne puhkeaisivat kukkaan. Mummonsyyläkaktus (Mammillaria bocasana) kukkii hyvin huoneenlämmössäkin. Kuva: H. Marttinen
 

”Paras apuväline kaktusharrastajalle on hyvät pinsetit.” – Kaktusharrastaja Rami Kivistö Kotipuutarhan numerossa 7/2019

Lue lisää kasviesittelyjä: 

Kuvat: Hanna Marttinen


Kestotilaaja! Lue kaktuksista ja viherkasveista lisää digilehdestäVain uutiskirjeen tilaajille!

Kotipuutarhan uutiskirje uudistuu! Seuraava kirje ilmestyy 9.3.2023.

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.