Jalavat

Kotipuutarhan kuukauden kasvi 3/2020

Jalavat (Ulmus) ovat Dendrologian seuran valinta vuoden 2020 puuvartissuvuksi. Monimuotoiseen sukuun kuuluu 45 eri lajia, joiden kasvutapa vaihtelee kynämäisestä sateenvarjomaiseen. Jalava on arvokkaimpia jalopuitamme, ja se viihtyy ravinteikkaissa lehtometsissä. 

Hyönteispölytteinen karkuripuu

Jalavat ovat jalavakasveihin (Ulmaceae) kuuluvia hyönteispölytteisiä puita. Puun kuori on tummanharmaa. Jalavat kukkivat aikaisin keväällä ollessaan vielä lehdettömiä. Vuorijalavan (Ulmus glabra) kukinta ajoittuu huhtikuulle ja kynäjalava (Ulmus laevis) kukkii hieman myöhemmin. Suuriksi ja näyttäviksi kasvavat jalavat ovat suosittuja kasveja niin kaupunkien puistoistutuksissa kuin kartanoiden pihoilla.

Jalava tekee runsaasti siipipalteisia pähkylöitä, jotka itävät helposti niille suotuisille paikoille. Nämä pähkylät lentävät helposti pienessäkin tuulenvireessä, minkä vuoksi jalavista tulee helposti kulttuuriympäristöissä karkulaisia. Niitä voi löytää niin rakennusten kivijalkojen vieriltä kuin pensastoista. Joskus jopa rikkoutuneessa asfaltissa saattaa pilkottaa jalavan alku!

Sateenvarjojalavan (Ulmus glabra ‘Camperdownii’) alle syntyy itsestään majapaikka lapsille. Varttuneen puun latvuksen suojaan mahtuu vaikka pöytäryhmä. Korkeus 2-3 m. Vyöhykkeet I-II. Kuva: H Marttinen

Kasvuympäristö

Suomessa luontaiset vuorijalava ja kynäjalava ovat erittäin harvinaisia, uhanalaisia ja rauhoitettuja. Istutettuna näkee kuitenkin erityisesti vuorijalavaa, kynäjalavien käyttö on harvinaisempaa. 

Vuorijalava (Ulmus glabra) viihtyy kosteahkoissa, tuoreissa ja runsasravinteisissa kallionalus- ja puronvarsimetsissä. Se sietää nuorena runsastakin varjostusta. Vanhemmiten varjostus voi olla kohtalaista. Vuorijalavat kestävät hyvin myös talvipakkasia ja myrskyjä. Ne myös kaatuvat erittäin harvoin juurineen. 

Kynäjalava (Ulmus laevis) viihtyy märissä ja kosteissa, runsasravinteisissa rantametsissä. Puuta voi esiintyä myös kalliolehdoissa, puronvarsissa sekä tuoreissa ja runsasravinteisissa metsissä. Kynäjalava kestää hyvin hallaa ja talvipakkasia.


Kestotilaaja! Lue lisää digilehdestä

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.