Isosiniheinä

Kotipuutarhan kuukauden kasvi 7/2021

Jopa parimetriseksi kasvavan isosiniheinän (Molinia caerulea var. arundinacea) tuulessa keinahtelevat lehdet tuovat pihaan modernia ilmettä ja luonnonläheisyyttä. Ota tästä talteen vinkkejä, kuinka hyödynnät koristeheiniä puutarhassa tai ruukkuviljelyssä.

Koristeheinät puutarhassa

Koristeheinien kepeys sopii niin ruukkutarhoihin, moderneihin kaupunkipihoihin kuin perennapenkkeihinkin. Ne kestävät hyvin kuivuutta ja ovat luonnostaan vahvoja kasveja.

Heinät ovat hyvä valinta esimerkiksi täydentämään ja rauhoittamaan perennaistutuksia. Lisäksi ne tuovat puutarhaan väriä koko kesän ajan, eivätkä ränsisty monen perennan tavoin kesän edetessä. Koristeheinät myös sulautuvat helposti puutarhan ympäröivään luontoon.

Isosiniheinä (Molinia caerulea var. arundinacea) ’Transparent’ on kestävä monivuotinen lajike, jonka kukinnot kohoavat syksyllä jopa parin metrin korkeuteen. Kasvi saa syksyn tullen myös upean keltaisen syysvärin.

Näin onnistut

  • Isosiniheinä ’Transparent’ on kestävä lajike, joka viihtyy parhaiten aurinkoisella kasvupaikalla.
  • Istuta koristeheinät kohopenkkiin tai rinteeseen, sillä ne eivät siedä märkyyttä.
  • Perennapenkkiin kannattaa valita jalostetumpia lajikkeita, jotka eivät siemennä tai leviä aggressiivisesti juurivesoillaan. Esimerkiksi isosiniheinä ja punalatva ovat hyvä pari.
  • Mikäli puutarhassa on tilaa, kannattaa koristeheinistä tehdä muutaman taimen tai neliömetrin ryhmiä. Vältä kuitenkin istuttamasta pieniä taimia liian tiheästi, jotta niiden kasvaessaan heinän kasvutapa, kukinto ja viehko liikehdintä pääsevät oikeuksiinsa.
  • Yksi- ja monivuotisia koristeheiniä voi kasvattaa hyvin myös ruukuissa. Mikäli kasvatat monivuotisia heiniä, varmista ruukkukasvatuksessa, että niille löytyy viileä ja valoisa talvettamispaikka, jossa lämpötila ei laske pakkasen puolelle.
  • Älä leikkaa koristeheiniä syksyllä, vaan siisti ne vasta keväällä.
Isosiniheinä ‘Transparent’ sopii hyvin myös ruukkuistutuksiin.

 

Lue lisää kasviesittelyjä: 

Kuvat: Teija Tuisku


Kestotilaaja! Lue siankärsämöstä lisää digilehdestäVain uutiskirjeen tilaajille!

Kotipuutarhan uutiskirje uudistuu! Seuraava kirje ilmestyy 9.3.2023.

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.