Esikot

Kotipuutarhan kuukauden kasvi 2/2022

Kevättalvella kauppoihin ilmestyvät esikot (Primula) piristävät kukkaikkunaa ja ruokapöytää varsinkin useamman kasvin lajitelmana. 

Yleisimmin myynnissä on matalaa kääpiöesikkoa (pääkuvassa), mutta myös korkeat kukkavanat kasvattavaa huone-esikkoa näkyy silloin tällöin valikoimissa. Asuinhuoneissa viihtyvät lisäksi lontoon- ja kiinanesikko sekä malvaesikko, mutta näitä tavoittaa kaupoista harvemmin.

Tarhakääpiöesikot (P. Vulgaris-Ryhmä) ja loistokevätesikot (P. Polyantha-Ryhmä) ovat huonekasveina kausikukkia, joista kannattaa nauttia kuten leikkokukista niin kauan kuin kukat pysyvät hyvinä. Poista lakastuneet kukat ja kellastuvat lehdet ja istuta kasvit kevään tullen kukkapenkkiin, jossa ne viihtyvät paremmin kuin huoneilmassa.

Miten huone-esikon saa kukkimaan?

Huone-esikko (Primula obconica) kukkii kevättalvesta syksyyn, kun lannoitat sitä säännöllisesti, ja pidät kasvin valoisalla ikkunalla, mutta pois paahteesta. Kuivahtaminen tietää nuppujen karisemista, joten tasainen kasteluväli on hyväksi. Syksyllä paras sijaintipaikka on viileä huone ja sen myötä vähäisempi kastelu. Keväällä uusi turvepitoinen multa piristää kasvin uuteen kasvukauteen ja kukintaan.

 

Lue lisää kasviesittelyjä: 

Kuva: Outi Tynys


Kestotilaaja! Lue lisää digilehdestäVain uutiskirjeen tilaajille!

Seuraavat ladattavat artikkelit saat tammikuun uutiskirjeessä, joka ilmestyy 7.1.2023.

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.