Daaliat

Kotipuutarhan kuukauden kasvi 8/2017

Daaliat tuovat räjähtävää energiaa ja huimia värejä puutarhaan. Uudet, matalat patiodaaliat hehkuvat ruukuissa terassilla ja parvekkeella. Näyttävät, isokokoiset klassikot sopivat perennojen kumppaniksi.

Koristedaalia ’Lavender Perfection’

Daaliat (Dahlia) ovat persoonallisia kasveja, joiden huimasta kukinnasta kumpuaa ilo ja kasvun voima. Maatiaisdaaliat ovat keräilijöiden vaalimia perintöaarteita, joiden rinnalle on noussut uusien lajikkeiden näyttävä sukupolvi. Nyt samassa pihassa voivat kasvaa ikivanha daaliakulkuri ja vastajalostettu muhkea kukkakeikari.

Meksikon seuduilta kotoisin oleva eksoottinen kasvikaunotar ei väreissä pihistele. Oranssit, punaiset, keltaiset ja valkoiset daaliat kaikissa liukuväreissään ja kukkamuodoissaan ovat huikea näky. Suomessa daaliat jaotellaan 14 eri ryhmään, hybridejä on satoja.

Daaliat ovat yksi monikäyttöisimmistä koristekasvien suvuista. Puutarhassa ei ole paikkaa mihin ne eivät sovi. Ruukkukasvatukseen sopivat matalat patiodaaliat, jotka kasvavat vain 15–20-senttisiksi. Ne ovat verrattomia terassien ja parvekkeiden kaunistajia, joita englanninkielisessä maailmassa kutsutaan nimellä Dahliettas. Kesäkukkapenkkeihin sopivat kaikki daaliat sellaisenaan tai muiden kesäkukkien seurassa. Kukkapenkkien reunuskasveiksi käyvät niin matalat kuin korkeat lajikkeet.

Uutuuksia ja klassikoita

  • Koristedaalia ’Lavender Perfection’ (kuvassa) on 1950-luvulla risteytetty kaunotar. Sitä kutsutaan englanniksi Dinnerplate-daaliaksi, koska kukka on kooltaan ruokalautasen kokoinen eli 20–25-senttinen. Upea sellaisenaan tai perennojen ja kesäkukkien joukossa. Korkeus noin 100 cm.
  • Vuokkodaalia ’Rock’n Roll’ on samaan aikaan herkkis ja rokkari. Siinä on herkkiä vuokkomaisia piirteitä, mutta väritykseltään se on vahva. Lajike on parhaimmillaan yksittäiskasvina tai katseenvangitsijana muiden kukkien joukossa. Korkeus yli 100 cm.
  • Lummedaalia ’Karma Lagoon’ muistuttaa karmiininpunaista lummetta. Napakka lajike on jalostettu varta vasten leikkokukaksi. Sillä on pitkä ja suora varsi, ja kukka kestää pitkään maljakossa kauniina. Korkeus 60–80 cm.
  • Kaktusdaalia ’Preference’ on Hollannista tilattu harvinaisuus. Kukan piikikäs kaktusmaisuus sekä hento roosa ovat mainio yhdistelmä. Noin 10–15 sentin kokoiset kukat kaipaavat tukemista. Korkeus 100–120 cm.
  • Pionidaalia ’Bishop of Oxford’ on loistava puutarhadaalia, jonka kuparinoranssit kukat ja tumma lehdistö hurmaavat penkissä ja ruukussa. Pionidaalioiden kukkien kerrannaisuus vaihtelee. Tällä lajikkeella se on hyvin maltillinen. Korkeus 70–80 cm.
  • Pallodaalia ’Stolze von Berlin’ on suloinen, hollantilainen lajike. Pallo- ja pompondaalian kukkia on välillä vaikea erottaa toisistaan. Pallodaalian kukat eivät ole aivan yhtä tiiviit kuin pomponeilla, ja kukka on muodoltaan lähes täydellinen pallo. Hyvä reunus- ja ruukkukasvi. Korkeus 100 cm.

Talveksi lepäämään

Daalioiden mukulat eivät kestä Suomen talvea vaan ne nostetaan syksyllä pakkasettomaan tilaan talvehtimaan.


Lue lisää aiheesta! Kestotilaajana löydät jutut helpoiten digiarkistostamme.
  • Daalia avaa värihanat / Kotipuutarha 8-2016 s. 24
Avainsanat
,

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.