Akileijat

Akileija-suku on yksi parhaista valinnoista, kun innostuu esikasvattamaan perennoja siemenistä. Lajin siemenet itävät pääsäännöllisesti hyvin ja jatkokasvatus on helppoa.

Kotipuutarhan kuukauden kasvi 3/2021

Helppohoitoiset akileijat (Aquilegia) ovat tyypillinen näky vanhoissa, jopa täysin hylätyissä pihoissa. Siemenistä leviävät akileijat karkaavat herkästi niille varatuista paikoista ja risteytyvät keskenään. Koostimme alle kasvin hoito-ohjeet. 

Lajien ja lajikkeiden loputon kirjo

Leinikkikasvien heimoon kuuluvien akileijojen lajien ja lajikkeiden kirjo on loputon. Korkeimmat niistä ovat jopa metrin korkuisia. Lajista riippuen akileijat kukkivat kevätkesästä pitkälle heinäkuuhun hikevissä perennapenkeissä, kivikossa, niityllä tai metsänreunassa. Kokeile myös pienimpien akileijojen istuttamista ruukkuihin! 

Akileijalajit jaetaan karkeasti kahteen ryhmään kukan kannusten pituuden mukaan. Euroopassa ja Aasiassa kasvavilla lajeilla on yleensä lyhyet kannukset, kuten lehtoakileijalla (A. vulgaris). Sen kannuksen pohjalla olevaan meteen yltävät suhteellisen pitkäkärsäiset kimalaiset ja perhoset.  

Lehtoakileija’ Winky Double Red and White.’

Näin kasvatat akileijoja: 

  • Istuta akileijat puolivarjoisalle tai aurinkoiselle paikalle.
  • Tee kasvualustasta hikevä, mutta hyvin vettä läpäisevä, jolloin liika vesi poistuu. Useimmat akileijat talvehtivat ilmavassa kasvualustassa, jossa vesi ei seiso tai jäätyessään tuhoa kasvin kasvupisteitä. 
  • Ravitse maata kohtuudella eloperäisillä lannoitteilla, kuten kanan- tai hevosenlannalla. Varo kuitenkin ylilannoittamista, sillä akileijat talvehtivat paremmin keskiravinteisessa kuin kovin runsasravinteisessa maassa. 
  • Kalkitse vain tarvittaessa. 

Näin vaikutat akileijan leviämiseen

Akileijat karkaavat herkästi niille varatusta tilasta ja risteytyvät keskenään. Kasvin oma-aloitteista leviämistä voi hillitä leikkaamalla siemenkodat pois. Leikkaus edistää myös kasvin lehtien kasvua. 

Jos haluat lisää taimia ja vaikuttaa akileijan kasvupaikkaan, voi siemeniä ripotella jo syksyllä kukkapenkkiin. 

Suuret korkeuserot ovat tyypillisiä, kun lajikkeet alkavat risteytyä. Kukkapenkin hujoppi on periytynyt pituutensa ‘White Barlow’ -lehtoakileijalta.

Kuvat: Hanna Marttinen


Kestotilaaja! Lue akileijoista lisää digilehdestäVain uutiskirjeen tilaajille!

Seuraavat ladattavat artikkelit saat tammikuun uutiskirjeessä, joka ilmestyy 7.1.2023.

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.