Yrttien kasvatus

Yrttejä voi kasvattaa melkein missä vain. Talvella ne viihtyvät valoisalla ikkunalla, kesällä parvekkeella tai pihamaalla. Kylvä yrtit siemenistä tai hanki pikkutaimia keväällä puutarhamyymälästä.

Yrttien esikasvatus

Useimpia yrttejä voi lisätä siemenestä, mutta monet lajit vaativat esikasvatuksen. Sisällä esikasvatut taimet istutetaan ulkoruukkuihin tai kasvimaalle kesäkuussa. Hidaskasvuiset lajit, kuten rosmariini kannattaa kylvää jo helmikuussa. Nopeakasvuiset lajit, kuten maustebasilikan ehtii hyvin kylvää vielä huhtikuussa.

ma_yrttinen_kylvo2
Pienten siementen kylvössä teräväkärkinen puutikku on hyvä apu. Kasta tikun pää vesilasiin. Kun kosketat tikulla siementä, se tarttuu kärkeen. Paina siemen mullan pinnalle.
ma_yrttien_kylvo500x
Isot siemenet voi ripotella kylvöpotteihin suoraan pussista. Peitä siemenet ohuella multakerroksella, ellei siemenpussissa muuta mainita.

Yrttien suorakylvö

Joitain yrttejä voi kylvää suoraan ulos touko-kesäkuussa. Yksivuotisia suoraanulos kylvettäviä ovat mm. maustekirveli, korianteri, tilli ja persilja. Monivuotisista lajeista voi suoraan ulos kylvää mm. mäkimeiramin, lipstikan eli liperin (Levisticum officinale) ja vihermintun (Mentha spicata).

yrttitarha1050x
Yrtit viihtyvät kohopenkeissä. Yrttitarhan käytävät (ja miksei koko kasvualustankin) voi kattaa oljella.

Yrttien kylvöajat

Kalenteri kertoo milloin mikin yrtti kannattaa kylvää sisälle esikasvatukseen. Suorakylvettävät (suoraan ulos kasvupaikalle kylvettävät) yrtit on merkitty erikseen lyhenteellä “sk”. Suorakylvöt kannattaa tehdä vasta touko-kesäkuussa.
 
hm_salvia-timjami500x

Helmikuu

  • laventeli, rosmariini ja sitrusheinä eli sitruunaruoho

Maaliskuu

  • yrtti-iiso, ajuruohot eli timjamit, meiramit, sitruunamelissa, yrttiselleri, iisoppi, ryytisalvia, basilikat, stevia 

Huhtikuu

  • mintut (sk), sitruunaverbena eli lippia, rohtosamettikukka, kyntelit (sk), meiramit (sk), venäläinen rakuuna ja jääpäivikki eli jääruoho

Toukokuu (sk)

  • tuoksuampiaisyrtti, kesäkynteli, kurkkuyrtti, maustekirveli, korianteri, tilli, persilja ja lipstikka eli liperi.

Lue lisää yrttien kasvatuksesta! Kestotilaajana löydät jutut helpoiten digiarkistostamme.

  • Kasvata omat teeyrtit / Kotipuutarha 5-2015 s. 52
  • Nyt on yrttien aika / Kotipuutarha 4-2015 s. 22
  • Kasvata itse yrttejä / Kotipuutarha 2-2014 s. 60

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.