Versojen kasvatus

Leikkaa herneenversoja alimman lehtiparin yläpuolelta, niin kasvi tuottaa uusia versoja.

Valjasta valoisa ikkunalauta versojen kasvatukseen. Tarvitset vain astian, siemeniä ja hieman multaa. Kokeile myös vesiviljelyä.

Hanki siemeniä ruokaosastolta, luontaistuotekaupasta tai puutarhamyymälästä. Myynnissä on myös varta vasten versokasvatukseen tarkoitettuja siemeniä ja siemenseoksia. Jos versotat vihannesviljelyyn tarkoitettuja siemeniä, valitse luomusiemen. Huuhdo siemenet lävikössä ennen kylvöä. Suuria, kovakuorisia siemeniä kannattaa liottaa yön yli (esim. herne, auringonkukka).

Leikkaa versot noin 3–7 cm mittaisina kasvista riippuen. Versot sopivat esimerkiksi salaatteihin ja leivän päälle. Versoja voi käyttää myös lämpimiin ruokiin kuten wokkeihin. Saksittuina versot säilyvät jääkaapissa pari päivää.

1. Hanki siemeniä ruokaosastolta, luontaistuotekaupasta tai puutarhamyymälästä. Kevättalvella myydään varta vasten versokasvatukseen tarkoitettuja siemeniä ja siemenseoksia. Jos versotat vihannesviljelyyn tarkoitettuja siemeniä, valitse luomusiemen.  2. Liota siemeniä yön yli, jos kylvät suuria, kovakuorisia siemeniä. Huuhdo siemenet lävikössä.  3. Laita matalan, laakean astian pohjalle pari senttiä kosteaa, puhdasta multaa. Kylvä siemenet mullan pinnalle tiheään ja naputtele ne lusikalla kiinni multaan.

Laita astiaan pari senttiä kosteaa, puhdasta multaa. Kylvä siemenet mullan pinnalle ja taputtele ne lusikalla kiinni multaan. Aseta kylvöksen päälle rei’itettyä mustaa muovia tai kostea pyyhe. Kun siemeniä ei peitä mullalla, versoista tulee puhtaita. Sumuta siemeniä välillä suihkepullolla. Isot siemenet on hyvä peittää ohuella multakerroksella; ainakin herne itää silloin varmemmin.
4. Aseta kylvöksen päälle vain pala rei'itettyä mustaa muovia tai kostea pyyhe. Kun siemeniä ei peitä mullalla, versoista tulee puhtaita. Sumuta siemeniä välillä suihkepullolla. Joskus on hyvä peittää siemenet ohuella multakerroksella; ainakin herne itää silloin varmemmin.  5. Poista peite ja aseta kylvös valoisalle ikkunalle, kun versot ovat itäneet. Kasvilampun tai tavallisen loisteputken antama lisävalo on hyväksi marraskuusta helmikuulle. Kastele ja suihkuttele. Kuvan ruukussa versoo auringonkukkaa, jossa on pähkinäinen maku. Auringonkukka on hieman altis homehtumaan, jos sitä kastelee liikaa. 6. Leikkaa versot syöntiin, kun niissä on vihreät sirkkalehdet. Yleensä versoista saa vain yhden sadon. Herne ja vehnänoras versovat leikkaamisen jälkeen uudestaan.

Poista peite ja aseta kylvös valoisalle ikkunalle, kun versot ovat itäneet. Kasvilampun tai tavallisen loisteputken antama lisävalo on hyväksi marraskuusta helmikuulle. Kastele ja suihkuttele. Leikkaa versot syöntiin, kun niissä on vihreät sirkkalehdet. Yleensä versoista saa vain yhden sadon. Herne ja vehnänoras versovat leikkaamisen jälkeen uudestaan.

Mitä siemeniä voi versottaa?

Yleisimpiä versokasvatukseen käytettäviä lajeja ovat sinimailanen eli alfalfa (Medicago sativa) ja vehnänoras (Triticum aestivum). Viimeksi mainittu on tunnettu terveysvaikutuksistaan ja se versoo uudelleen leikkaamisen jälkeen. Suosittuja kasvatettavia ovat myös herne ja auringonkukka. Kuivattuja herneitä löytyy ruokakaupan kuivatarvikehyllystä ja auringonkukansiemeniä linnunruokahyllystä (valitse versotukseen kuorelliset siemenet).

Erilaiset kaalit ovat hyviä versotukseen. Kuvassa kyssäkaalia eli kaalirapia.

 

Kokeile versottaa myös näitä

  • Basilikat (Ocimum). Hidaskasvuisia, kuten monet muutkin yrtit. Versoissa on täysikasvuista basilikaa voimakkaampi maku.  
  • Härkäpapu (Vicia faba). Näyttävä annosten koriste. Mehukas, mieto ja satoisa.
  • Tattari (Fagopyrum esculentum). Mieto ja monikäyttöinen. Helppo ja satoisa.
  • Kaalit (Brassica oleracea). Kaikki kaalit käyvät, mutta versokasvatuksessakin parsakaalin sanotaan olevan terveellisin.
  • Keltasinappi, “sinapinsiemen” (Sinapis alba). Kaupan maustehyllystä löytyvä laji versotukseen ympäri vuoden. Pippurinen maku.
  • Mangoldi (Beta vulgaris). Värikäs ja koristeellinen. Mieto punajuuren maku.
  • Retiisi ja retikka (Raphanus sativus). Kirpakoita. ’Sango’-retiisi on versotuksessa suosittu punavioletti lajike.
  • Rukola (Eruca sativa). Korjaa versot vasta, kun niissä on jo ensimmäiset kasvulehdet, niin saat enemmän syötävää. Kirpeän aromikas.
Vehnän versot ovat ravinteikkaita ja lisäksi gluteenittomia.
Vehnänorasmehu maistuu kesälle! Sen maku on ruohoinen.
Kun idätät pelkässä vedessä ritilän päällä, saat koko kasvin puhtaine juurineen käyttöön. Vaihda vesi aamuin illoin.

 

Versotusastiat

Minivihreitä voi kasvattaa myös erityisissä idätysastioissa. Siemenet ripotellaan ritilälle, joka pidetään kosteana sumuttamalla. Siementen itäessä niiden juuret kurottavat ottamaan vettä alla olevasta vesitilasta. Idätysastiassa voi kokeilla kasvattaa vaikka retiisiä, punajuurta tai rukolaa. Myös yrttien miniversot onnistuvat idätysastiassa. Rotevammat versot, kuten herneen tai auringonkukan alut kasvavat paremmin mullassa kuin idätysastiassa.

 

kuvat: Leena Hokka, Hanna Marttinen


Kestotilaaja, lue lisää aiheeseen liittyviä juttuja digiarkistosta >


 

1 Comment

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.