Valkosipulin kasvatus

Valkosipuli tarvitsee ravinteikkaan multamaan ja lämpimän kasvupaikan. Hyvä istukaskynsi on suuri ja kiinteä. Jos istukassipulit ovat kokonaisia, irrota kynnet vasta istutuksen yhteydessä, sillä ne nahistuvat herkästi.

Talvivalkosipulit istutetaan syksyllä

Talvivalkosipulit istutetaan myöhään syksyllä. Ne saavat luonnon oman kylmäkäsittelyn talven aikana ja lähtevät varhain keväällä vinhaan kasvuun. Talvivalkosipuleille kannattaa muotoilla kohopenkki, jotta syksyn sateet eivät jäädy kasvualustan päälle. Kohopenkin on syytä olla melko leveä (vähintään noin 80 cm), sillä kovin kapeassa ja korkeassa penkissä multa saattaa jäätyä läpi ja pilata kynnet. Kohopenkkiin voi kerätä päällimmäiseksi vielä kasan kuivia lehtiä, jotka toimivat eristyskerroksena. 

Valkosipulin istutus keväällä

Kylmäkäsittely jouduttaa keväällä istutettavien valkosipulien kasvua. Laita istukassipulit maaliskuun alussa jääkaappiin tai viileään tilaan (noin +5 astetta) ja anna olla noin 2 kk. Istuta valkosipuli mahdollisimman aikaisin keväällä. Kalkitse ja lannoita kasvualusta ennen istutusta. Istuta sipulit noin viiden sentin syvyyteen 20 sentin taimivälein. Muista kastella kuivina aikoina. Anna lisäravinteita kasvukauden aikana. Esimerkiksi tuore ruohosilppu katteena valkosipulipenkissä toimii typpilannoitteena ja estää samalla kosteuden haihtumista kasvualustasta.

 

Nosta sipulit kuivalla, aurinkoisella säällä. Nopea kuivuminen on eduksi.

Sadonkorjuu, kuivatus ja säilytys

Korjaa valkosipuli, kun lehdet alkavat kellastua. Liian myöhäinen korjuu altistaa naattihomeelle. Sipulit voit puhdistaa saman tien tai vasta kuivaamisen jälkeen. Tuoreen sipulin voi käyttää naatteineen eikä kynsiä tarvitse kuoria. Tuore valkosipuli säilyy jääkaapissa noin kolme viikkoa.

Kuivata valkosipulit lämpimässä, kuivassa ja ilmavassa tilassa esimerkiksi saunassa tai pannuhuoneessa. Kuivaneen sipulin tunnistaa siitä, että sisimpienkin kynsien väliseinät eli kuoret ovat kovia. Kuivattu sato säilyy huoneenlämmössä korissa tai muussa ilmavassa astiassa.

Jos haluat letittää valkosipulit, tee se ennen kuin naatit kuivuvat. Talvivalkosipulissa on niin kovat varret, ettei letitys oikein tahdo onnistua.

 

Kuvat: Teija Tuisku


Lue lisää valkosipulin kasvatuksesta! Kestotilaajana löydät jutun helpoiten digiarkistostamme.

  • Aleksandra kasvaa kuin rikkaruoho / Kotipuutarha 4-2015 s. 50
  • Kynsilaukat maahan / Kotipuutarha 4-2014 s. 76

 

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.