Tomaatin kasvatus ja hoito

erilaisia tomaatteja

Tomaatin kasvatus aloitetaan kylvämällä siemenet sisälle maalis-huhtikuussa. Taimien esikasvatus on tarpeen, jotta tomaatti ehtii tehdä satoa. Taimikasvatukseen kannattaa varata aikaa noin 8 viikkoa. Katso ohjeet vihannesten esikasvatukseen. Valmiita tomaatintaimia voi hankkia puutarhamyymälöistä touko-kesäkuussa. Tästä jutusta löydät ohjeet taimen istutuksesta hoitoon ja lannoittamiseen.

 

Tomaatin kasvatus

Tomaatin kasvatus – jos haluat kasvattaa tomaatin alusta alkaen itse – alkaa jo maaliskuussa, jolloin kasvihuonetomaatti kylvetään. Katso hyvät ohjeet tomaatin esikasvatukseen Kädet multaan -nettikurssitallenteelta.

 

Tomaatintaimien istuttaminen

Alkukesän säät ovat usein arvaamattomat, ja siksi tomaatteja ei pitäisi istuttaa ulos ennen kuin hallanvaara on ohi eli noin 10. kesäkuuta. Kasvihuoneeseen tomaatit uskalta yleensä Etelä-Suomessa viedä toukokuun puolivälin paikkeilla ja Pohjois-Suomessa toukokuun lopulla.

 
tomaatin-istutus500x
Käytä kasvualustana ravinteikasta, kalkittua puutarhamultaa. Jos istutat tomaatit maahan (tai kasvihuoneeseen), sopiva taimiväli on noin 50 cm. Koska tomaatti kasvattaa varteen helposti uusia juuria, voit istuttaa taimet aiempaa syvempään tai jopa vinoon niin, että pitkä pätkä vartta jää mullan sisälle. Poista kaikki mullan alle jäävät lehdet.
taimien-karaisu500x
Karaise taimia ennen ulosistutusta ulkoiluttamalla niitä viikon ajan muutama tunti päivässä suojaisassa, puolivarjoisassa paikassa. Hallaharso suojaa taimia liialliselta auringonpaahteelta. Istuta taimet kasvupaikkaansa, kun niihin on kehittynyt ensimmäinen kukkaterttu. Voit kasvattaa tomaatteja suurissa ruukkuissa, kasvusäkeissä tai kasvihuoneessa.

Tomaattien hoito

Tue runkotomaatit naruilla kasvihuoneen tai parvekkeen rakenteisiin. Pensastomaateille tueksi riittää tukeva keppi. Tee tukisidoksesta riittävän löysä, ettei varsi vahingoitu. Kun raakileita alkaa muodostua, poista runkotomaateista lehdet alhaalta ylöspäin alimpaan terttuun asti, jotta kehittyvät hedelmät saavat valoa ja värittyvät hyvin. Katkaise runkotomaateista latva elokuun alkupuolella, jotta ylimmätkin kukkatertut ehtivät kehittyä hedelmiksi.

tomaatin-kasvatus-kelta-ansa500x
Tarkkaile ja torju tuholaisia liima-ansojen avulla. Myrkytön ansa perustuu keltaiseen väriin, joka houkuttelee lentäviä tuhohyönteisiä. Hyönteiset tarttuvat liimaan.
tt_102_blumat-tippukastelu500x
Ravinteiden lisäksi tomaatti tarvitsee säännöllistä kastelua. Huolehdi kastelusta aurinkoisella ja lämpimällä säällä päivittäin varsinkin, jos kasvatat tomaatteja ruukussa. Kasvihuoneeseessa apuna toimii kätevä tippukastelukastelujärjestelmä.
tomaatti-varkaiden-poisto500x
Poista runkotomaateista lehtihankoihin kasvavat sivuversot eli varkaat viikoittain. Pensastomaateista ei poisteta varkaita.
tomaatin-taristys500x
Tomaatin hedelmän kehittyminen vaatii pölytyksen, joten varmista pölytys varsinkin kasvihuoneessa tärisyttämällä täysin auki olevia kukkia.

Tomaattien kastelu ja lannoitus

Lannoita taimia viikoittain laimealla lannoiteliuoksella ja pidä multa tasaisen kosteana. Voit myös haudata kasvualustaan lannoiterakeita, joista liukenee ravinteita tomaattien käyttöön mullan kostuessa. Jos tomaatin latva sykeröityy ja lehdet rullautuvat ja ovat väriltään tummanvihreitä, kasvu on liian rehevää. Vähennä tällöin lannoitusta ja yritä nostaa yölämpötilaa esimerkiksi sulkemalla kasvihuoneen luukut tai kietaisemalla tomaatti kasvuharsoon yöksi. Ohut latva ja vaaleat lehdet kertovat liian heikosta kasvusta. Anna lisälannoitusta ja laske yölämpötilaa.


Sinua saattaisi kiinnostaa:

Lue lisää tomaatinkasvatuksesta! Kestotilaajana löydät jutun helpoiten digiarkistostamme.


Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.