Tomaatin esikasvatus

Tomaatin esikasvatusaika on noin 8–10 viikkoa. Maaliskuu on sopivaa aikaa kylvöille, mikäli taimet siirretään myöhemmin kasvihuoneeseen. Jos kasvatat tomaatit avomaalla, kylvä vasta huhtikuun alkupuolella.

Tomaatin siementen kylväminen

Kylvä siemenet kuohkeaan, hiekansekaiseen kylvömultaan noin puolen sentin syvyyteen. Voit kylvää joko yksitellen pieniin potteihin tai hajakylvönä laajempaan astiaan. Muista merkitä lajikkeiden nimet.

Tomaatti itää parhaiten +22-25 asteessa. Pidä kylvös kosteana ja peitä rei’itetyllä muovikelmulla tai -kuvulla. Tomaattien itävyys on pääsääntöisesti hyvä, ja pikkuiset alut pilkistävät mullasta yleensä noin viikon sisällä. Kun tomaatin siemenet ovat itäneet, ilmestyy mullan pinnalle ensin pikkuinen kasvusilmukka. Taimivauva pinnistää siitä itsensä pystyyn hyvin nopeasti. Siirrä taimet valoisampaan ja viileämpään (n. +18-20 astetta) tilaan. Huolehdi, etteivät hentoiset taimet saa vetoa tai jatkuvaa auringon paahdetta.

Tomaatin siemenet voi kylvää hajakylvönä astiaan, kuten kuvassa tai yksittäin pienempiin taimipotteihin.

 

Tomaatin taimien kouliminen

Kun tomaatin taimiin ovat ilmestyneet ensimmäiset kasvulehdet, on aika siirtää taimet isompiin ruukkuihin. Tätä kutsutaan koulimiseksi. Kasvulehdet tunnistat siitä, että ne ovat hammaslaitaisia sileäreunaisista sirkkalehdistä poiketen. Koulinnan voi tehdä 1-3 kertaa esikasvatuksen aikana kasvun, tilan ja olosuhteiden mukaan. Jos aiot selvitä yhdellä koulimiskerralla, valitse ruukku, jonka halkaisija on n. 13 cm. Voit koulia taimet myös pienempiin, halkaisijaltaan 7 cm ruukkuihin, mikäli haluat tukea juuriston kehitystä ja olet valmis koulimaan taimia useampaan kertaan.

Tomaatit koulitaan, kun taimiin on kasvanut ensimmäiset kasvulehdet. Sirkkalehdet ovat usein tässä vaiheessa jo lakastuneet.
 • Kastele taimet ennen koulimista.
 • Täytä ruukut miedosti lannoitetulla taimimullalla, älä tiivistä tässä vaiheessa.
 • Irrota taimi juuripaakkuineen kasvualustasta hellästi käyttäen apuna esimerkiksi haarukkaa tai puutikkua.
 • Siirrettäessä tartu taimeen lehdestä ja tue toisella kädellä juuripaakkua.
 • Tee sormella tai puutikulla ruukun keskelle pieni reikä ja aseta taimi siihen.
 • Voit istuttaa taimen entistä syvempään, mutta jätä kuitenkin alimmat lehdet multapinnan yläpuolelle. Vältä lehtien multakosketusta. Venähtäneen juuriston voi hellästi kieputtaa spiraaliksi. Tomaatti kasvattaa innokkaasti uusia juuria koko sille taimen osalle, joka jää mullan alle.
 • Tiivistä multaa varovasti taimen ympäriltä.
 • Voit tässä vaiheessa sujauttaa ruukun reunalle lusikallisen rakeista tomaattilannoitetta tai kanankakkaa varastolannoitteeksi.
 • Ole tarkkana taimilappujen kanssa, jos koulit useita lajikkeita.
 • Kastele koulittu taimi hyvin ja jatka kasvatusta valoisassa paikassa. Menee hetki, että taimen kasvu näkyy, sillä ensin sen voima menee juurtumiseen.

Kuvat: Maija Astikainen

Katso video tomaattien esikasvatuksesta >>


Kestotilaaja! Lue tomaateista lisää digilehdestä

2 Comments

 • Onpa jonkinverran harhaanjohtavia kuvia; esim. jossa tomaatinsiemen hajakylvetään mullan pinnalle. Jos tekstin lukaisee huolimattomasti saattaa näkömuistikuvan mukaan siemenen peittely unohtua. Samoin toisessa kuvassa vasta sirkkalehdet ja pieni aavistus kasvulehdestä; tämäkö on se koulimisvaihe jota suosittelette, ristiriita myös tekstiin tässä? Lisäksi kiinnitti huomion yleisohje laittaa lusikallinen lannoitetta taimelle; minkäkokoinen lusikallinen, minkäkokoiseen kasvatuspurkkiin?. On tullut useammin ongelmia liiasta lannata ja vedestä, kuin päinvastoin. Enemmän faktallista tarkkuutta ja kuvien osuvuutta toivoisin.

  • Kiitos Sirkku tarkoista huomioistasi! Valitettavasti jokaisesta työvaiheesta ei aina ole kuvaa tarjolla. Yleisohje kylvöihin on, että isommat siemenet peitetään ohuelti. Vain aivan pikkiriikkiset, valossa itävät siemenet jätetään peittämättä (esim. jotkut kesäkukat).

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.