Satoa kasvihuoneesta

Kasvihuoneessa satokausi kestää alkukesästä pitkälle syksyyn. Kasvihuoneessa voi kasvattaa mm. tomaatteja, kurkkuja, chilejä, paprikoita ja muita lämpöä rakastavia vihanneksia. Kokeilijan huoneesta voi löytyä meloni, munakoiso tai viiniköynnös. Poimi vinkit ja nauti runsaasta sadosta!

Taimet kasvihuoneeseen

Karaise sisällä kasvatetut taimet ja istuta ne kasvihuoneeseen toukokuun puolivälin jälkeen tai sitten kun ilma on lämmennyt riittävästi. Yölämpötila ei saisi kasvihuoneessa laskea alle 10 asteen.

Ennen istutusta varmista, että myös kasvualusta on kunnolla lämmennyt. Lämpötilaa voi tunnustella käsin multaa kaivamalla tai maalämpömittarilla. Suojaa taimia alkukesän hallaöinä kasvuharsolla. Hallantorjuntaan käyvät myös kosteaan tilaan hyväksytyt sähkökäyttöiset lämpöpuhaltimet tai valopetrolilämmittimet.

Korkeissa penkeissä multa lämpenee keväällä nopeammin. Toisaalta runkotomaateilla ja kasvihuonekurkuilla voi loppua kasvutila kesken, jos kasvihuone ei ole tavallista korkeampi.

Kastele ja lannoita

Kastele kasvihuoneessa viljeltäviä kasveja säännöllisesti. Lannoitteet voi annostalla joko varastolannoitteena kasvualustaan tai antaa kasteluveden mukana. Liika typpilannoitus rehevöittää kasvua hedelmien tuotannon kustannuksella.

Automaattikastelu on iso helpotus, jos huone on suuri tai olet usein poissa kotoa. Hitaasti kasvin tarpeen mukaan mullan kosteuttava tippu- tai tihkukastelu on kasveillekin mieleisempää kuin kylmän veden valutus letkusta.

Automaattikastelu on korvaamaton etenkin loma-aikoina. Anturi tunnistaa mullan kosteuden ja annostelee vettä automaattisesti. Multaan sekoitetut lannoiterakeet liukenevat kasvien käyttöön hiljalleen, kun multa pysyy kosteana.

Tue kasvit

Kasvihuonekurkut ja runkotomaatit kaipaavat tukemista. Käytä kestäviä naruja, sillä kasvuston paino lisääntyy kesän mittaan. Tarkista tukemisen tarve riittävän usein ja lisää tarvittaessa naruja ja sidontakohtia.

Tue köynneliäät kasvit tukilankoihin.

Varjosta, tuuleta ja siivoa

Etenkin lasihuoneessa lämpö nousee kesällä liiaksi. Suojaa paahteisen puolen seinät verhoilla tai kaihtimilla. Kennomuovisissa huoneissa varjostuksen tarve on vähäisempi.

Tuuleta kasvihuonetta kesällä, jotta lämpötila ei pääse nousemaan liian korkeaksi. Tuuletus poistaa myös liiallista kosteutta. Automaattiset tuuletusluukun avaajat varmistavat, ettei huoneeseen synny polttavaa kuumuutta.

Pidä kasvihuone puhtaana ja siistinä, se edistää kasvien terveyttä. Pese kasvihuone ja tarvikkeet vuosittain ennen viljelyn aloittamista. Vie rikkaruohot ja leikkuujätteet suoraan kompostiin. Vaihda kasvualusta muutaman vuoden välein ja erityisesti silloin, jos kasvihuoneessa on esiintynyt talvehtivia tuholaisia tai kasvitauteja.

Automaattinen tuuletusluukun avaaja säätelee kasvihuoneen lämpötilaa.
Pidä kasvihuone siistinä ja vie kasvijätteet kompostiin.
Suuret pariovet ovat kasvihuoneessa ehdoton plussa! Isoita ovista huoneeseen pääsee tarvittaessa kottikärryjen kanssa ja huone tuulettuu hyvin.

Sadonkorjuu

Kerää kasvihuoneesta satoa päivittäin tai sitä mukaan, kun sitä syötäväksi valmistuu. Anna tomaattien kypsyä valmiiksi ennen korjuuta. Kurkut ja tomaatit maistuvat parhailta juuri kerättyinä, joten älä turhaan korjaa niitä etukäteen vaan mieluummin suoraan käyttöön.

Kiinnostuitko?

Tilaa Kotipuutarha-lehti nyt tutustumishintaan.
Saat seuraavat 4 lehteä vain 25 €!

Tilaa nyt

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 25 €
Tilaa nyt