Satoa kasvihuoneesta

Kasvihuoneessa satokausi kestää alkukesästä pitkälle syksyyn. Kasvihuoneessa voi kasvattaa mm. tomaatteja, kurkkuja, chilejä, paprikoita ja muita lämpöä rakastavia vihanneksia. Kokeilijan huoneesta voi löytyä meloni, munakoiso tai viiniköynnös. Poimi vinkit ja nauti runsaasta sadosta!

Taimet kasvihuoneeseen

Karaise sisällä kasvatetut taimet ja istuta ne kasvihuoneeseen toukokuun lopulla tai kesäkuun alkupuolella. Ennen istutusta varmista, että kasvualusta on kunnolla lämmennyt. Lämpötilaa voi tunnustella käsin multaa kaivamalla tai maalämpömittarilla. Suojaa taimia alkukesän hallaöinä kasvuharsolla. Hallantorjuntaan käyvät myös kosteaan tilaan hyväksytyt sähkökäyttöiset lämpöpuhaltimet tai valopetrolilämmittimet.

Kastele ja lannoita

Kastele kasvihuoneessa viljeltäviä kasveja säännöllisesti. Lannoitteet voi annostalla joko varastolannoitteena kasvualustaan tai antaa kasteluveden mukana. Liika typpilannoitus rehevöittää kasvua hedelmien tuotannon kustannuksella. Automaattikastelu on iso helpotus, jos huone on suuri tai olet usein poissa kotoa. Hitaasti kasvin tarpeen mukaan mullan kosteuttava tippu- tai tihkukastelu on kasveillekin mieleisempää kuin kylmän veden valutus letkusta. Limsapullo alassuin multaan pistettynä auttaa vähäksi aikaa.

Automaattikastelu on korvaamaton etenkin loma-aikoina. Anturi tunnistaa mullan kosteuden ja annostelee vettä automaattisesti.
Automaattinen tuuletusluukun avaaja tunnistaa kasvihuoneen lämpötilan ja avaa luukut tarvittaessa.

Varjosta, tuuleta ja siivoa

Etenkin lasihuoneessa lämpö nousee kesällä liiaksi. Suojaa paahteisen puolen seinät verhoilla tai kaihtimilla. Kennomuovisissa huoneissa varjostuksen tarve on vähäisempi.

Tuuleta kasvihuonetta kesällä, jotta lämpötila ei pääse nousemaan liian korkeaksi. Tuuletus poistaa myös liiallista kosteutta. Automaattiset tuuletusluukun avaajat varmistavat, ettei huoneeseen synny polttavaa kuumuutta.

Pidä kasvihuone puhtaana ja siistinä, se edistää kasvien terveyttä. Pese kasvihuone ja tarvikkeet vuosittain ennen viljelyn aloittamista. Vie rikkaruohot ja leikkuujätteet suoraan kompostiin. Vaihda kasvualusta muutaman vuoden välein ja erityisesti silloin, jos kasvihuoneessa on esiintynyt talvehtivia tuholaisia tai kasvitauteja.

Pidä huone siistinä ja vie kasvijätteet heti kompostiin.
Tue köynneliäät kasvit tukilankoihin.

Tomaatin kasvatus kasvihuoneessa

 • Tue runkotomaatit kattoon kiinnitettyyn tukinaruun, pensastomaateille riittävät tukikepit.
 • Auta tomaatin pölytystä täristämällä kukkansa avanneita taimia aamupäivällä.
 • Tomaatti rakastaa lämpöä, mutta 30 asteen lämpötilassa hedelmien punertuminen lakkaa. Parhaiten tomaatti kasvaa ja hedelmät kypsyvät, kun lämpötila pysyy tasaisesti 20–25 asteen välillä.
 • Poista runkotomaatin sivuversot ja katkaise latva loppukesällä. Poista kypsyvien hedelmien alapuolelta muutamia lehtiä viikossa.

Kurkkujen kasvatus kasvihuoneessa

 • Kurkku viihtyy trooppisen lämpimässä kasvihuoneessa. Sijoita kurkun taimet kuitenkin kasvihuoneen varjoisimmalle seinustalle. Laji ei pidä suorasta auringonpaisteesta vaan viihtyy parhaiten hajavalossa.
 • Kurkun juuristo pysyy terveenä, kun kasvualusta on puhdas ja lämmin.
 • Kurkku kasvaa nopeasti, joten se kaipaa paljon kastelua ja lannoitusta.
 • Kasvihuonekurkkujen lisäksi kasvihuoneessa voi kasvattaa partenokarppisia avomaankurkkulajikkeita, jotka muodostavat hedelmiä ilman hyönteispölytystä.
 • Tue kurkun verso tukilankaan. Ohjaaminen kannattaa tehdä ajoissa, sillä kurkku tarttuu ympäristöönsä kärhillään. Aluksi sivuversot voi poistaa kokonaan tai typistää. Kun kurkku kasvaa kattoon, sivuversojen voi antaa kasvaa. Kasvukauden lopussa alimmat lehdet poistetaan, jotta ilma pääsee kiertämään kasvustossa.
 • Tarkkaile kasvustoa ansarijauhiaisen ja vihannespunkin varalta. Kurkun lehdissä esiintyy usein harmaahometta. Kerää kaikki saastuneet kasviosat heti pois ja vie ne kompostiin.
Mikään ei maistu niin hyvältä, kuin itse kasvatettu tomaatti!
Paitsi ehkä itse kasvatettu kurkku… 🙂

Lue lisää kasvihuoneen hankinnasta ja kasvihuoneviljelystä! Kestotilaajana löydät jutun helpoiten digiarkistostamme.

 • 27 vinkkiä: Satoa kasvihuoneesta / Kotipuutarha 4-2016
 • 42 vinkkiä: Kasvihuonetta ostamassa / Kotipuutarha 1-2017

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.