Raparperi (Rheum rhabarbarum) on monessa pihassa kevään ensimmäisiä kasvuunlähtijöitä. Satoisa, hapan herkku kasvaa koko maassa ja tyytyy varsin vähäiseen hoitoon.
Istuta savipitoiseen multamaahan
Raparperi ei ole kovin ronkeli kasvupaikkansa suhteen, ja se tuntuukin olevan keittiötarhan sitkeimpiä kasveja. Parhaimmillaan se kuitenkin tuottaa satoa, mikäli maa on multavaa, kosteutta pidättävää ja savipitoista. Aurinkoinen paikka on eduksi, mutta myös puolivarjo käy raparperille.
Muista varata raparperille runsaasti tilaa, sillä yksi taimi kasvaa helposti yli metrin levyiseksi. Ole kärsivällinen, sillä juurakko kasvaa alkuun hitaanlaisesti. Hyvää satoa pääset keräämään yleensä parin vuoden kuluttua istutuksesta.
Raparperilajikkeissa eroja
Eri lajikkeiden väri, oksaalihappopitoisuus ja sadon aikaisuus vaihtelevat. Jotkut lajikkeet ovat herkempiä kukkimaan kuin toiset. Kotipihojen vanhat raparperit ovat usein ‘Queen Victoriaa’, joka on luotettava ja satoisa. Raparperi on sellainen kasvi, jota on ollut tapana jakaa naapureille tai tutuille tuliaisiksi – usein myös ottaa mukaan muuton yhteydessä. Näin vanhat kannat ovat säilyneet ja levinneet pitkään.
Jotkut uudet lajikkeet kuten ‘Emblitz’ sisältävät vähemmän oksaalihappoa. Punaruotisissa lajikkeissa on enemmän antosyaania kuin vihreissä.


Raparperin hoito
Raparperi aloittaa kasvunsa varhain keväällä ja peittää jo alkukesällä kasvualustansa hyvin. Se pärjää hyvin rikkakasveja vastaan, mutta monivuotisista rikoista voi runsaina olla haittaa.
Huolehdi, että raparperille riittää ravinteita. Paranna maata maatuneella hevosenlannalla, kompostilla tai nurmisilpulla. Mikäli kasvu on hyvää ja satoa tulee hyvin, älä lannoita turhaan. Mikäli kasvualusta on heikosti vettä pidättävää tai tulee pitkiä, kuivia kausia, kastelu on tarpeen. Tavanomaisena kesänä sopivalle paikalle istutettu raparperi ei kastelua kaipaa.
Kerää satoa hiljalleen, äläkä leikkaa koko kasvustoa kerralla. Raparperi kasvattaa komeat, korkeat kukkavarret. Jos leikkaat ne pois, juurakko vahvistuu ja seuraavan vuoden sato paranee.

Kuvat: Maija Astikainen, Heli Einesalo, Tom Nyman
Kestotilaaja, lue lisää raparperista näistä digiarkiston jutuista:
- Pintaa syvemmältä: Paha raparperi? – Kotipuutarha 6/2021
- Kolumni: Rapsakka ruokarabarberi – Kotipuutarha 5/2021
- Neuvot ja niksit: Ravinteita raparperille – Kotipuutarha 5/2021