Raparperin kasvatus

Raparperi on parhaimmillaan alkukesällä, mutta se tekee satoa läpi kesän.

Raparperi (Rheum rhabarbarum) on monessa pihassa kevään ensimmäisiä kasvuunlähtijöitä. Satoisa, hapan herkku kasvaa koko maassa ja tyytyy varsin vähäiseen hoitoon.

Istuta savipitoiseen multamaahan

Raparperi ei ole kovin ronkeli kasvupaikkansa suhteen, ja se tuntuukin olevan keittiötarhan sitkeimpiä kasveja. Parhaimmillaan se kuitenkin tuottaa satoa, mikäli maa on multavaa, kosteutta pidättävää ja savipitoista. Aurinkoinen paikka on eduksi, mutta myös puolivarjo käy raparperille.

Muista varata raparperille runsaasti tilaa, sillä yksi taimi kasvaa helposti yli metrin levyiseksi. Ole kärsivällinen, sillä juurakko kasvaa alkuun hitaanlaisesti. Hyvää satoa pääset keräämään yleensä parin vuoden kuluttua istutuksesta.

Raparperilajikkeissa eroja

Eri lajikkeiden väri, oksaalihappopitoisuus ja sadon aikaisuus vaihtelevat. Jotkut lajikkeet ovat herkempiä kukkimaan kuin toiset. Kotipihojen vanhat raparperit ovat usein ‘Queen Victoriaa’, joka on luotettava ja satoisa. Raparperi on sellainen kasvi, jota on ollut tapana jakaa naapureille tai tutuille tuliaisiksi – usein myös ottaa mukaan muuton yhteydessä. Näin vanhat kannat ovat säilyneet ja levinneet pitkään.

Jotkut uudet lajikkeet kuten ‘Emblitz’ sisältävät vähemmän oksaalihappoa. Punaruotisissa lajikkeissa on enemmän antosyaania kuin vihreissä.

Raparperi pullistaa versonsa maan pintaan hyvin varhain keväällä.
Raparperia voi kasvattaa myös lavoissa tai ruukuissa, kunhan huolehtii lannoituksesta ja kastelusta.

Raparperin hoito

Raparperi aloittaa kasvunsa varhain keväällä ja peittää jo alkukesällä kasvualustansa hyvin. Se pärjää hyvin rikkakasveja vastaan, mutta monivuotisista rikoista voi runsaina olla haittaa.

Huolehdi, että raparperille riittää ravinteita. Paranna maata maatuneella hevosenlannalla, kompostilla tai nurmisilpulla. Mikäli kasvu on hyvää ja satoa tulee hyvin, älä lannoita turhaan. Mikäli kasvualusta on heikosti vettä pidättävää tai tulee pitkiä, kuivia kausia, kastelu on tarpeen. Tavanomaisena kesänä sopivalle paikalle istutettu raparperi ei kastelua kaipaa.

Kerää satoa hiljalleen, äläkä leikkaa koko kasvustoa kerralla. Raparperi kasvattaa komeat, korkeat kukkavarret. Jos leikkaat ne pois, juurakko vahvistuu ja seuraavan vuoden sato paranee.

Viihtyessään raparperi kasvaa reilusti yli metrin korkuiseksi ja levyiseksi. Huomioi, että raparperin lehdet ovat myrkyllisiä.

 

Kuvat: Maija Astikainen, Heli Einesalo, Tom Nyman


Kestotilaaja, lue lisää raparperista näistä digiarkiston jutuista:

 

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.