Perunan kasvatus

Perunan paras sato syntyy perinteisesti pellossa. Varhaispottujen kasvatuksessa tärkeää on aikainen aloitus. Idätys alkaa jo huhtikuussa ja satoa nostetaan juhannuksena.

Mukula on taas muotia. Kellareiden kätköistä esiin kaivettujen perinnelajikkeiden maut ja muodot ovat jotain aivan muuta kuin peruspotuilla. Näin onnistuu perunan kasvatus!

 

Siemenperunoiden idätys ja istutus

ttperunoiden-istutus500xPerunoiden kasvatus aloitetaan idättämällä siemenperunoita valoisassa paikassa nelisen viikkoa huhti–toukokuussa. Ihanteellinen idätyslämpö on 10–15 astetta, mutta huoneenlämpökin kelpaa.

Hyvä siemenperuna on noin nelisenttinen. Paras perunamaa on multavaa hiekkamaata. Lannoita maltilla, noudata tuotepakkauksen annosteluohjetta. Palanutta karjanlantaa annetaan enintään 2–4 kiloa neliölle, mieluiten jo syksyllä. Perunamaata ei yleensä kalkita.

Istuta kesäkuun alussa, kun maa on lämmennyt 8-asteiseksi. Varhaislajikkeita voit istuttaa jo toukokuussa harson alle. Perunan lehdistö ei kestä hallaa. Vedä maahan kuokalla 10 sentin syvyiset vaot 60 sentin etäisyyksin. Laita siemenperunat vakoon 30 sentin välein, parhaat idut ylöspäin. Peitä perunat joko haravoimalla maa tasaiseksi tai vetämällä kuokalla multaa rivivälistä perunoiden päälle.

Perunan multaaminen

ttperunoinen-multaus500xKun perunoiden varret ovat noin 15-senttiset, multaa perunat eli nostele niiden päälle lisää multaa rautaharavalla tai perunakuokalla. Multaus kuohkeuttaa maata, poistaa rikkaruohoja ja estää pinnalla olevia mukuloita saamasta valoa ja vihertymästä.

Jos taimen tyveä ei ole mullattu riittävästi, ylimmät mukulat voivat saada valoa ja vihertyä. Vihertyminen nostaa solaniinipitoisuuden korkeaksi. Vihertyneitä perunoita ei saisi syödä.

Hyvin mullatussa penkissä mukulat kehittyvät syvälle, missä on pintaa paremmat kosteusolosuhteet. Toista multaus vielä myöhemmin kesällä. Jos lajike tekee mukuloita siemenperunan yläpuolelle, ole multauksessa erityisen huolellinen.

 

Perunan nosto ja säilytys

tt_perunan-nosto500x Nosta aikainen peruna heti, kun mukulat ovat haluamasi kokoisia. Myöhäisempien lajikkeiden nosto lähenee, kun perunanvarret vanhenevat ja niiden vihreys heikkenee syksyllä.

Leikkaa varret pari viikkoa ennen nostoa, jotta perunan kuori vahvistuu. Nosta perunat aurinkoisella säällä ja anna kuivahtaa. Varo kolhimasta mukuloita. Säilytä ne pimeässä ja viileässä.

 

 

 

Erikoisperunat ja perinnelajikkeet

Omintakeisuutensa säilyttäneissä perinnelajikkeissa on sitä jotakin, minkä ansiosta vuosikaudet vähäisestä arvostuksesta kärsinyt peruna elää uutta renessanssia. Harrastajat kokeilevat erikoislajikkeita, joita istutetaan vain muutamia mukuloita. Tärkeintä ei ole sadon määrä vaan erilaiset makuelämykset.

tt_0935mayatwilight
’Maya Twilight’ on näyttävä kaksivärinen erikoisuus Etelä-Amerikasta. Se kuuluu vähän jalostettujen Phureja -ryhmän Maya-perunoihin, jotka ovat malloltaan keltaisempia kuin Euroopassa yleiset perunat. Mukulat kypsyvät keitettäessä muita perunoita nopeammin.
tt_asparges500x
’Asparges’ on vanha herkkuperunalajike Tanskasta, jossa sitä tiedetään viljellyn laajalti jo ennen 1900-lukua. Parsaperunaksi kutsutun lajikkeen pitkulaisten, käyrien ja kapeiden mukuloiden kuori on sileä ja kellertävä. Keitettäessä kiinteinä säilyvien perunoiden malto on myös keltainen. Lajike on melko hyväsatoinen, mutta arka sekä lehti- että mukularutolle.
tt_vanhamusta500x
’Vanha Musta’ on tummakuorinen maatiainen. Valkea, maukas ja jauhoinen mukula on kunnon muusiperuna, jossa on vahva vanhanajan perunan maku. Sitä on viljelty paljon etenkin Ruotsissa, jossa se tunnetaan nimellä Blå Dalsland. Suomessa kanta tunnetaan myös nimillä Kainuun musta, Karungin musta, Lopen musta, Kuusamon tumma, Musta maatiainen ja Musta peruna. Perunat itävät hitaasti ja säilyvät varastossa pitkälle kesäkuuhun.

 

tt_reddukeofyork500x
’Red Duke of York’ on skotlantilainen lajike vuodelta 1942. Sen mukulat ovat soikeita tai pitkänomaisia ja niitä peittävä kuori punainen ja rypyliäisen verkon peittämä. Keltainen malto ei hajoa keitettäessä. Lajike on saanut Royal Horticultural Societyn tunnustuksen herkullisuudestaan.

Lue lisää perunankasvatuksesta! Kestotilaajana löydät jutun helpoiten digiarkistostamme. 

 • Perunaa omasta maasta / Kotipuutarha 3-2016 s. 66
 • Perunan paluu / Kotipuutarha 4-2014 s. 22

 

14 Comments

 • jotain oleellista jäi. Misä minä tiedän että ne mukulat ovat valmiita? Entäs se kukkiminen? Olisi voitu mainita nämä asiat.

  • Hei Aliisa
   Mukuloiden “valmius” riippuu perunan lajikkeesta. Varhaiset lajikkeet ovat aikaisemmin valmiita kuin myöhäiset lajikkeet. Valmiuden saa siis selville vai tekemällä koenostoja. Jos ei halua nostaa kokeeksi koko perunanvartta niin voi kaivella käsin mukuloita mullan sisältä.
   Piia / Kotipuutarha

 • Vuonna 2017 istuin noin 60 perunaa koitin katsoa syksyllä mutta varret olivat tyhjät asia jäi siihen !nyt varret kasvaa ja sain yhdestä varresta 20 perunaa kuinka on mahdollista että peruna talvehtii koko talven ulkona? Nyt hyvä sato

  • Hei Pauli
   Peruna on monivuotinen kasvi. Jos mukula on tarpeeksi syvällä maassa (niin, että se ei jäädy), niin se kasvattaa keväällä uudet varret ja syksyllä mukulat.
   Piia / Kotipuutarha

 • Oikein mielenkiintoista näin kevään koittaessa toden teolla. Kiitos. Itse jäin pohtimaan, mistä noita mainittuja erikoisuuksia voi hankkia. Muistuttakaa toki ajankohtaisesta artikkelista vielä huhtikuussa lukijoitanne esim. Facessa ja vinkatkaa samalla ostopaikkoja ympäri Suomea. Isot puutarhaketjut saisivat kyllä ottaa kokeilueriä myyntiin rohkeammin.

 • Just ostin kaupasta muutaman, vissiin varhaisperunan, ja heitin ne ilman idättämistä ämpäriin ja jotain multaa perään ja parvekkeelle. Ei mitään käryy että mitä lajiketta noi on. Näinköhän edes lähtevät kasvamaan 😆

 • Suomessa uusia perunoita juhannukseksi? Taitaa olla aika mahdotonta kotiviljelijältä, joka laittaa perunan maahan kesäkuun alussa. Vai onko joku joka on onnistunut ilman kasvihuonetta?

  • Juhannusperunat tosiaan istutetaan jo huhtikuussa. Kotitarveviljelijä voi kokeilla juhannusperunoiden kasvatussa säkissä tai isossa ämpärissä suojaisalla terassilla tai seinänvierustalla. Hallaöiden varalta kasvatusastia suojataan hallaharsolla.

 • Hei. Mikähän otus käy kaivamassa siemenperunoita ylös maasta, varret vaan hajallaan vieressä ja maassa reikä ylöspäin. Myyriä ei alueella ole. Paikka saaressa.

  • Hei
   Todennäköisesti idut ehtivät kasvaa liian pitkiksi tai vaihtoehtoisesti näivettyä kellarissa ennen ensi kesää. Kokeile istuttaa muutama peruna vaikka säkkiin tai saaviin nyt heti. Suojaa taimet hallaharsolla syksyn viileinä öinä. Hyvällä onnella saat uusia perunoita vielä ennen talven tuloa. T: Piia Kotipuutarhasta

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.