Pensasmustikan kasvatus

Pensasmustikka on supersuosittu herkkumarja, joka on korvannut perinteiset herukat ja karviaiset monessa kotipihassa. Kuvan lajike 'North Blue' tekee suuret marjat, ja se menestyy Kuopion korkeudella saakka.

Pensasmustikan kasvatus ei ole vaikeaa, mutta mustikoita istuttaessa kannattaa huomioida pari tärkeää asiaa. Mustikka on metsäkasvi, joten kotipihassa sille on luotava lajille tyypillinen kasvualusta. Lisäksi pensasmustikka tarvitsee kavereita eli toisia pensasmustikoita, jotta pölyttyminen onnistuu ja marjoja muodostuu.

 

Pensasmustikan kasvupaikka

Metsässä mustikka kasvaa valoisilla paikoilla kevyessä, humuspitoisessa ja happamassa maassa. Kotipihassa tällainen kasvualusta luodaan sekoittamalla multamaahan runsaasti kalkitsematonta perusturvetta. Kasvualustaksi sopii myös valmis luonnonmukainen havu-rhodomulta. Jos piha on savimaata, kannattaa pensasmustikalle muotoilla noin 20 senttiä korkea kohopenkki, jotta mustikan juuret eivät tukehdu. Kohopenkkiä on muistettava kastella säännöllisesti, muuten pintajuurinen pensas kuivuu.
 

Pensasmustikan istutus

ma_pensasmustikka-kuoppa500x
Kaiva noin puolen metrin syvyinen ja saman levyinen istutuskuoppa. Pehmitä kuopan pohja ja seinämät lapiolla rikkomalla.
Täytä kuoppa puolilleen happamalla kasvualustalla. TÄYTÄ kuoppa puolilleen happamalla kasvu- Se on tarkoitettu täysikokoisille kasveille, ellei toisin mainita.
Täytä kuoppa puolilleen happamalla kasvualustalla.
ma_pensasmustikka-lannoite500x
Lisää kuoppaan happaman maan kasveille tarkoitettua luonnonmukaista lannoitetta. Puolita mielessäsi tuotepakkauksen annosteluohje. Se on tarkoitettu täysikokoisille kasveille, ellei toisin mainita.
ma_pensasmustikka-istutus500x
Aseta taimi kuoppaan. Ympäröivän maanpinnan tulisi olla samalla korkeudella kuin mullan pinta on taimiruukussa. Täytä kuoppa ja tiivistä multa varovasti käsin painelemalla.
ma_pensasmustikka-kastelu500x
Kastele istutettu taimi. Jatka kastelua kerran viikossa 10–20 litraa kerralla parin kuukauden ajan. Jos istutat pensasmustikan keväällä, jatka kastelua koko ensimmäinen kesä.
ma_pensasmustikka-kuorikate500x
Levitä pensasmustikan juuristoalueelle noin viiden sentin kerros kuorikatetta. Se vähentää haihduntaa ja auttaa pitämään rikkakasvit loitolla.

Pensasmustikan hoito

Kuivina kesinä pensasmustikkaa kannattaa kastella, jotta se jaksaa kypsyttää mehukkaat marjat. Muuta hoitoa pensasmustikka ei vaadi, kunhan sillä on sopivan hapan ja kostea kasvualusta. Jos pensas näyttää kituliaalta, sitä voi ravita happaman maan kasveille tarkoitetulla lannoitteella. Mustikka on myös rusakkojen ja muiden pitkäkorvien herkkua, joten talveksi se on hyvä suojata verkoilla. Kun sato kypsyy, maukkaa marjat kelpaavat myös linnuille, ellet suojaa pensasta tiheäsilmäisellä verkolla.
 
pensasmustikka-north-blue1050x
Pensasmustikka ‘North Blue’ on puolikorkea, suurimarjainen herkkulajike. Sen pölyttäjäksi sopii ‘North Country’.

Aiheeseen liittyvää sisältöä:

Lue lisää pensasmustikoista! Kestotilaajana löydät jutun helpoiten digiarkistosta.

  • Marjojen herkkutarha / Kotipuutarha 4-2019
  • Pensas täynnä makeita mustikoita / Kotipuutarha 4-2016 
  • Istuta pensasmustikka / Kotipuutarha 8-2015 
  • 35 vinkkiä: Valitse marjoista parhaat / Kotipuutarha 4-2014

3 Comments

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.