Omenan muumiotauti

Taudin vaivaaman hedelmän pinnalle muodostuu vaaleita itiöpesäkkeitä.

Muumiotauti on omenoiden yleinen vaiva. Ennakoiva torjunta on tehokkainta, sillä taudista saa yleensä pysyvän riesan.

Ensin omenassa näkyy pieniä, ruskeita laikkuja. Vähitellen laikut laajenevat muuttaen koko hedelmän ruskeaksi. Pintaan ilmestyy valkoisia itiöpesäkkeitä ja omena pehmenee. Kyseessä on muumiotauti, jonka aiheuttaja on sieni nimeltä Monilinia fructigena.

Muumiotautisten omenoiden hävitys

Tautisten omenoiden pois kerääminen on tärkeää, jotta taudin leviäminen estyy. Muumiotauti leviää itiöinä pääosin tuulen mukana, mutta itiöitä kulkeutuu muualle puutarhaan myös sadeveden, hyönteisten ja lintujen matkassa. Taudin hävittäminen kokonaan puutarhasta on käytännössä mahdotonta. Muutamalla konstilla voit kuitenkin pitää sitä kurissa.

  • Kerää muumiotaudin vaivaamat hedelmät pois puusta ja myös puun alta. Paikalleen jätetyistä hedelmistä itiöt jatkavat leviämistään seuraavana vuonna.
  • Haravoi lehdet pois muumiotaudista kärsivän puun alta.
  • Hävitä hedelmät ja lehdet hautaamalla ne kompostiin, jossa hajottajasienet ja -bakteerit tuhoavat taudin. Koska tauti leviää ilmavirtojen mukana, tärkeää on laittaa omenoiden päälle multaa tai muuta kasvijätettä paksulti. Muumiotauti ei ole maalevintäinen, ja hyvin hajonnut komposti kelpaa puutarhan maanparannukseen. Mitä lämpimämpi komposti on, sitä nopeammin tauti tuhoutuu.
  • Koviksi ja mustiksi muuttuneet hedelmät on varminta hävittää sekajätteen mukana, sillä taudin häviäminen niistä kompostissa on epävarmaa.

Muumiotauti leviää itiöinä pääosin tuulen mukana.

Muumiotaudin ehkäisy

Tärkeintä on valita mahdollisimman taudinkestäviä lajikkeita. Taimistoilta saat tietoa eri lajikkeiden taudinsietokyvystä. Muumiotauti iskee omenaan tyypillisesti kolhun tai muun vioituksen kautta, joten ohutkuoriset lajikkeet sairastuvat helpommin. 

Lisäksi huolehdi puun terveydestä koko sen elinkaaren ajan. Muumiotauti viihtyy lämpimässä ja kosteassa. Istuta puu suotuisalle, ilmavalle ja aurinkoiselle paikalle. Pidä latvus ilmavana säännöllisin leikkauksin. Käsittele puuta hellästi satoaikana, jotta hedelmät eivät kolhiinnu. Oksien hankaumat, hyönteisten vioitukset ynnä muut vauriot avaavat taudille helpon pääsyn hedelmään. Estä mahdollisen taudin leviäminen eteenpäin.

Ahkera tautisten omenoiden pois kerääminen tuottaa tulosta, ja taudin leviäminen hidastuu.
Muumiotauti vioittaa joskus myös luumuja

Kuvat: Hanna Marttinen, Teija Tuisku


Kestotilaaja, lue lisää muumiotaudista lehden digiarkistosta:

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.