Paras salaattipöytä löytyy omalta pihalta tai lähiluonnosta. Voikukat, vuohenputket ja nokkoset eivät ole rikkoja, vaan rikkautta.
Kerää varhain
Nuoret lehdet ovat parhaita. Esimerkiksi vuohenputki on parhaimmillaan pienenä, raikkaanvihreänä ja suppuisena. Kasvun myötä se muuttuu tummemmaksi ja lehdet siliävät, mutta se soveltuu yhä keittoihin ja paistoksiin. Voikukan nuoret, sileäreunaiset lehdet ovat maukkaampia kuin sahalaitaiset. Pikkuruiset koivunlehdet ovat hyviä salaatissa.
Maku ja ravintoarvot ovat parhaimmillaan heti keräämisen jälkeen. Lämpimässä versot helposti nuupahtavat. Jääkaapissa ne säilyvät jonkin aikaa kostean talouspaperin sisällä.



Kuusenkerkkä on yksi alkukesän herkuista. Kerää kuusen vuosikasvut heleinä ja pehmeinä, noin 2-3 sentin pituisina. Kerkkiä voi syödä sellaisenaan tai lisätä ruokiin. Veden ja sokerin kanssa keitetyistä kerkistä valmistuu hyvää siirappia jälkiruokien kyytipojaksi.
Valmista kerkkäteetä!
Laita teepannuun kuusenkerkkiä, ceyloninkanelia ja kiehuvaa vettä. Hauduta 15 minuuttia ja nauti!
(Vinkin antoi Raija Kivimetsä.)
Puhdasta satoa turvallisesti
- Kaikkein tärkeintä on opetella tunnistamaan eri villiyrtit. Kerää siis vain niitä kasveja, jotka varmasti tunnistat. Huomioi myös mahdolliset allergiat.
- Tutustu keräämiesi kasvien ominaisuuksiin. Jotkut kasvit voivat olla säännöllisesti tai suurina määrinä nautittuna haitallisiakin. Muista siis kohtuus kaikessa!
- Älä kerää nokkosta runsasravinteisista paikoista kuten kompostin, huussin tai lantalan kupeesta. Tällaisilla paikoilla nokkonen kerää itseensä runsaasti haitallista nitraattia.
- Sato kannattaa huuhdella kevyesti, jotta mahdollinen lika, pöly, multa ja siitepöly ei päädy lautaselle.
- Huomioi keruussa suojaetäisyydet. Älä kerää aivan lenkkipolun varresta, yleisistä puistoista tai teiden pientareilta. Kunnioita jokamiehenoikeuksia!
Satoa kotipihalta
Kotipihan villiyteen voi suhtautua sallivasti. Kerää kasvimaalta pihatähtimöä eli vesiheinää salaattiin tai smoothieen. Vuohenputki sisältää magnesiumia ja C-vitamiinia, ja sitä voi syödä suurempiakin määriä. Vuohenputki on monikäyttöinen – kerää sitä salaatteihin, keittoihin, kastikkeisiin ja piirakoihin. Maitohorsma on todellinen herkku! Sen latvaosa on kaikkein paras ja kukat soveltuvat juomiin.


Voikukasta voi hyödyntää lähes kaiken. Lehdet ovat hyvää salaattiainesta, pienet nuppuiset kukinnot herkullisia pannulla paistettuna. Myös voikukan juurta voi hyödyntää.

Kotipihojen kuivemmilta paikoilta voi kerätä esimerkiksi siankärsämöä ja ahomansikkaa. Kuivalla ja aurinkoisella paikalla kasvanut voikukka on siimeksessä kasvavaa voimakkaamman makuinen.
Jatka sadonkorjuuta syksyyn saakka. Kookkaammaksi ennättäneet lehdet soveltuvat paremmin keittoihin, hilloihin ja teehen. Satoa voi myös säilöä samaan tapaan kuin viljelykasveja.
Kuvat: Teija Tuisku
Kestotilaaja, nämä jutut saattaisivat kiinnostaa sinua! Löydät ne digiarkistosta.
Vihreä vahvistaa – Kotipuutarha 4/2019
28 vinkkiä: Tavallista villimpää satoa – Kotipuutarha 5/2018