Marjapensaiden hoito

Karviainen on helppohoitoinen, jos sen kasvupaikka on valittu huolella. Se viihtyy kuohkeassa, ravinteikkaassa maassa valoisalla paikalla. Kuva: Teija Tuisku

Marjapensaiden perushoitoon kuuluu maltillinen leikkaus ja lannoitus. Oikea kasvupaikka on kaiken a ja o.

Marjapensaiden kasvupaikka

Kaikki marjakasvit tarvitsevat lämpöä ja valoa. Sen sijaan halla ja juuristoalueella seisova vesi ovat pahasta. Istuta marjapensaat aurinkoiseen ja tuulensuojaisaan paikkaan, loivaan kohopenkkiin tai rinteeseen. Lue lisää marjapensaan istutuksesta.

Marjapensaiden kastelu, lannoitus ja leikkaus

Elvytä marjapensaat keväällä kevyellä lannoituksella ja kastelulla.
Elvytä marjapensaat keväällä kevyellä lannoituksella ja kastelulla.

Jos pensas ei jaksa kasvattaa uusia versoja, syynä voi olla typen ja muiden ravinteiden puute tai liian kuiva kasvupaikka. Lannoita pensasta tarvittaessa ravinnevalmisteilla, vihermassalla, kompostilla tai karjanlannalla heti keväällä kasvun alkaessa. Lannoitteet liukenevat paremmin, kun sekoitat ne pintamultaan ja kastelet heti levittämisen jälkeen. Tarvittava lannoitusmäärä riippuu pensaan koosta ja satomäärästä. Vältä liiallista typpilannoitusta, sillä se heikentää marjontaa.

Herukka hyötyy kuivana kesänä kastelusta kukinnan ja sadonkorjuun välisenä aikana. Kastelu suurentaa marjakokoa ja nopeuttaa versokasvua, joka taas vaikuttaa seuraavan vuoden satoon.

Nuorenna vanhoja marjapensaita poistamalla vanhimpia versoja vuoden parin välein. Leikkaa versot poikki lähes maan rajasta. Vanhojen versojen poisto kiihdyttää uusien kasvua.

Marjapensaiden tukeminen ja suojaaminen

Herukkapensaat, etenkin mustaherukka tarvitsee yleensä tukea. Tuet voi hankkia valmiina puutarhamyymälästä tai ne voi nikkaroida itse. Karviaiset ovat yleensä pystykasvuisia eivätkä tarvitse tukea. Punaherukat ovat rastaiden mieleen, joten sato kannattaa suojata verkoilla ja pelättämillä. Myös mustaherukat maistuvat linnuille, mutta viherherukat ja karviaiset saavat yleensä olla rauhassa.

Marjapensaat kannattaa tukea, jotta marjoja täynnä olevat oksat eivät lamoa maahan.
Marjapensaat kannattaa tukea, jotta marjoja täynnä olevat oksat eivät lamoa maahan.
herukat-rastassuojaot500x
Marjasato kannattaa suojata tiheäsilmäisellä verkolla, jos pihapiirissä lentelee rastaita ja muita marjarosvoja.

Lue myös:


Lue lisää marjoista! Kestotilaajana löydät jutut helpoiten digiarkistostamme:


 

6 Comments

  • Hei,
   Jos haluat lukea kyseisen lehden digilehtenä, se löytyy https://kotipuutarha.fi/digilehti/ linkin kautta. Sivun yläkulmassa olevan Arkisto-tekstin alla on pudotusvalikko, josta voi valita kyseisen vuoden. Valittuasi vuoden 2015 sivusto näyttää kaikki kyseisen vuoden numerot, myös kyseinen nro 7. T: Niina/Kotipuutarha-lehti

 • Olen asunut keski-Thaimaassa nyt noin kymmenen vuotta. Yksi tärkeimmistä asioista mitä Suomesta kaipaan on viini- ja karviaismarjat. Vaikka kysymykseni luultavasti on turha, kysyn silti: Onko olemassa mitään marjapensaslajiketta, joka pärjäisi täällä, missä keskilämpo on noin 30 astetta C ?

  • Suomesta ei saa kuljettaa Thaimaahan kasvimateriaalia, joten kotimaisten taimien kokeilu ei onnistu, mutta välitän kysymyksen avustajallemme Ella Rädylle, joka voi Kysy meiltä -palstallaan pohtia mahdollisuutta kasvattaa marjapensaita siemenestä sekä niiden selviämistä tropiikissa. Terveisin. Maija/Kotipuutarha

 • Hei.
  Mulla on vanhoja turve’tiiliä’. Ajattelin laittaa niitä marjapensaiden alle roskaheinän estoksi.
  Pitääkö ne maan liian kuivana, imeekö ne voiman pensaasta?

  Voinko hyödyntää ne näin vai teenkö vaikka kohopenkin?

  Neuvosta kiitollinen Elina

  • Hei Elina
   Voit kattaa turvetiilillä marjapensaan aluset. Jos asettelet ne maan päälle, niin tuskin imevät maasta kosteutta niin paljon, etteikö sitä riittäisi myös marjapensaille.
   Terveisin,
   Piia Kotipuutarhasta

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.