Kesäkurpitsan kasvatusohjeet

Kesäkurpitsasta on saatavilla monia eri lajikkeita.

Kesäkurpitsaa ei kannata istuttaa liian aikaisin, sillä se vaatii lämpöisen ja tuulensuojaisan paikan. Kesäkurpitsa vaatii paljon tilaa, joten se soveltuu kasvimaalle ja lavaviljelyyn. Kasvia tulee kalkita ja lannoittaa säännöllisesti, sillä vain riittävät ravinteet ja kastelu sekä lämmin kasvupaikka takaavat sadon.

Karaise kurpitsat

Kesäkurpitsalle riittää noin kolmen viikon esikasvatus valoisalla ikkunalla. Totuta taimet vähitellen viileään ulkoilmaan muutaman tunnin ulkoilulla kerrallaan. Toukokuun lopulla tai kesäkuun alussa on aika istuttaa kesäkurpitsat ulos. Lavakaulukseen mahtuu 1–2 taimea, kun kesäkurpitsojen taimiväli on metrin. Kesäkurpitsan voi istuttaa myös kasvusäkkiin tai ruukkuun, mutta ruukkuviljelyyn kannattaa valita pienikasvuinen lajike.

Kesäkurpitsan istutus

Poista taimi varovasti ruukusta rikkomatta multapaakkua. Istuta taimi kalkittuun ja luomulannoitteella lannoitettuun maahan samaan syvyyteen kuin mitä se oli ruukussa. Istuta vähintään kaksi taimea lähekkäin tai istuta itsepölyttävä lajike

Kastele taimi istutuksen yhteydessä ja sen jälkeen muutaman päivän välein. Pienelle taimelle riittää litra vettä kerrallaan. Katteeksi sopii kosteutta pidättävä nurmisilppu, joka hillitsee samalla rikkaruohojen kasvua.

Kesäkurpitsa lavassa

Kasvin hoito

 • Kesäkurpitsan tärkein hoitotoimenpide on kastelu, koska suuret lehdet haihduttavat runsaasti. Jatka kastelua koko kesän. Anna täysikokoiselle kesäkurpitsalle kerralla vettä noin 10 litraa.
 • Taimen päällä kannattaa pitää kasvuharsoa, jos päivälämpötila jää alle + 10 °C asteen. Ota harso pois, kun kukat avautuvat, jotta pörriäiset pääsevät pölyttämään kesäkurpitsat.
 • Heikko kasvu voi johtua ravinteiden puutteesta tai kylmästä säästä. Jos kasvu on heikkoa juhannuksen tienoille asti, anna kesäkurpitsalle lisää kanankakkaa tai kompostoitua hevosenlantaa.

Kukkien pölyttäminen

Kesäkurpitsa tekee sekä hede- että emikukkia. Molemman kukkatyypin on oltava avoinna samaan aikaan, jotta pölytys onnistuu. Onneksi ihminen voi auttaa, jos pölyttäjiä ei näy. Nypi poikakukasta terälehdet irti ja tupsuta hedeosaa tyttökukkaan. Apuna voit käyttää sivellintä tai pumpulipuikkoa.

Kuvat:  Maija Astikainen, Teija Tuisku


Kestotilaaja, lue lisää digiarkistosta:

Kesän parhaat kurpitsat – Kotipuutarha 5/2019

2 Comments

 • valmistin nokkoskäytettä parivuotta sitten, purkitin ne 10 litran puloihin ja vein kellariin. Onkohan nämä käytteet vielä käyttökelpoisia?

  • Hei Aila
   Nokkoskäyte voimistuu vanhetessaan, joten todennäköisesti pulloissasi on todella tujua käytettä. Laimenna sitä normaalia enemmän ja kokeile käyttöä varovasti.
   Terveisin,
   Piia Kotipuutarhasta

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.