Kasvata omat mansikat

Mansikoita lautasella

Mikään ei maistu kesältä niin kuin makea mansikka! Mansikka sopii jokaiseen puutarhaan. Ison pihan omistaja muokkaa kohopenkin avomaalle, parvekeviljelijä kerää sadon ruukuista, amppeleista tai laatikoista. Valitsemalla jatkuvasatoisia lajikkeita herkuttelet omilla mansikoilla läpi kesän.

Mansikka

Mansikan kasvualusta

Mansikka viihtyy valoisalla paikalla eikä siedä seisovaa vettä. Kasvualustan tulee olla hyvin läpäisevää ja multavaa. Hiekkamaassa mansikka kärsii helposti kuivuudesta, savimaa taas on liian tiivistä juuristolle. Paranna hiekkamaata kompostimullalla, savea hiekan ja kompostin sekoituksella. Mansikan lannoitustarve on vähäinen. Olkikate auttaa pidättämään kosteutta kasvualustassa ja oljen päällä mansikat myös säilyvät puhtaina multaroiskeilta.

Mansikan taimen istutus

Mansikantaimien istuttaminen

Istuta mansikan taimet mieluiten alkukesällä tai syksyllä, vaikka astiataimia voikin istuttaa läpi kesän. Istuta taimet samaan syvyyteen siten, että kasvupiste, josta lehdet lähtevät jää mullan pinnalle valoon. Liian syvään istutettu taimi voi mädäntyä. Jätä taimiväliksi 40 senttiä. Huolehdi kastelusta juurtumisen ajan. Suosi vuoroviljelyä ja vaihda mansikan paikkaa noin viiden vuoden välein. Mansikkamaata ei kannata perustaa paikalle, jossa on äskettäin kasvanut perunaa.

Mansikka sietää hallaa huonosti ja varsinkin kukinta-aikaan halla voi vaurioittaa herkkiä kukkapohjuksia. Kotipuutarhoissa hallaa vastaan suojaa parhaiten harso, ruukku- ja amppelimansikat voi nostaa sisätiloihin, jos yöksi on luvattu kylmää. Nosta ruukut takaisin ulos päiväksi ja poista harsot, jotta pölytys onnistuu.

Mansikan kastelu

Mansikka kaipaa kastelua erityisesti kukinnan alla, mutta myös heti sen jälkeen. Niin mansikoista kehittyy suurempia. Kastelu on syytä suunnata maahan tai kasvin tyvelle, ettei kosteus seiso kasvustossa. Jatkuva kosteus altistaa mansikan harmaahomeelle.

Mansikan poiminta

Mansikan hoito syksyllä

Mansikan syyshoito parantaa seuraavan vuoden satoa, sillä mansikka muodostaa kukka-aiheet jo syksyllä. Elokuussa poistetaan rönsyt, leikataan vanhat lehdet ja annetaan syyslannoitus. Näin mansikka kasvattaa vielä uudet terhakkaat lehdet, jotka talvehtivat. Vaikka typpipitoisia lannoitteita yleensä vältetään syksyllä, niin mansikalle voi antaa typpilisän syyskuun alkupuolella. Se vaikuttaa suotuisasti seuraavan vuoden satoon.

 

Kuvat: Teija Tuisku ja Maija Astikainen

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.