Chilin kasvatus

Aikaisin kylvetyt chilit ehtivät tuottaa satoa. Alkuvuoden kylvöt tarvitsevat yleensä lisävaloa huhtikuulle saakka.

Lisävalon avulla chili kasvaa meillä Suomessa läpi vuoden. Valitse pitkä kasvatus valoilla tai lyhyt kasvatus luonnonvalossa. Aikaisin kylvetyt ja runsaassa valossa kasvaneet chilin taimet ovat tanakoita ja tuottavat nopeasti satoa.

Kasvata omat chilit

Chili vaatii pitkän kasvukauden tuottaakseen satoa. Yleensä chili kylvetään helmikuussa, mutta ulkona ja kasvihuoneessa kasvatettavat taimet kylvetään jo vuodenvaihteen tienoilla.

Kasvualustaksi sopii ilmava ja niukkaravinteinen kylvömulta. Siemenet kannattaa istuttaa harvaan, sillä chili itää yleensä hyvin.

Siemenet peitetään ohuesti mullalla ja suihkutetaan kylvös kosteaksi. Kylvöastia on hyvä peittää kelmulla tai hedelmäpussilla, johon on tehty pari reikää. Useimmat lajikkeet hyötyvät alalämmöstä ja itävät vauhdikkaammin 27 – 29 asteessa.

Tarkkailua ja lisävaloa

Kun chilin taimet ovat muodostaneet sirkkalehdet, on aika siirtää chili valoisaan paikkaan. Pienet taimet tarvitsevat lisävaloa maaliskuun loppuun saakka. Lisävaloksi soveltuvat esimerkiksi loisteputki, led-valaisin ja vähintään 20 watin energiansäästölamppu.

Kasvilamppu asetetaan noin 10 senttiä taimien yläpuolelle ja lamppua siirretään taimien kasvaessa.

chili480

Kouli, lannoita ja karaise

Taimien koulimisen aika koittaa, kun taimissa 2-3 paria lehtiä. Kylvös on hyvä kastella koulimista edellisenä päivänä. Oiva apuväline koulimiseen on syömäpuikko, jonka avulla valitut taimet on kätevä nostaa omiin potteihinsa. Pikkutaimi nostetaan aina lehdestä tai juuripaakusta, ei koskaan varresta. Siirron jälkeen multa tiivistetään. Taimet on hyvä nimetä, jos lajikkeita on useita.

Lannoitus aloitetaan, kun taimi on juurtunut ruukkuun ja on hyvässä kasvussa. Pienelle ja hitaasti kasvavalle taimelle lannoitetta annetaan maltilla.

Taimien ulkoilutus alkaa toukokuussa eli taimet nostetaan päiväksi ulos (tai kasvihuoneeseen) moninkertaisen harson alla ja tuodaan taas yöksi sisään. Ulkoilutuspaikan tulisi olla puolivarjoinen, sillä suora auringonpaiste voi polttaa lehdet.

Istuta ja hoida

Taimet voi istuttaa ulos hallanvaaran jälkeen 10. kesäkuuta. Parvekkeelle tai kasvihuoneeseen siirto onnistuu toukokuun puolivälin paikkeilla.

Nypi pienestä taimesta ensimmäiset kukkanuput pois, jotta se kasvaa kookkaaksi ja vahvistuu.

 Varmista pölytys, jos taimet kasvavat kasvihuoneessa, lasitetulla parvekkeella tai ikkunalla. Käytä esimerkiksi pumpulipuikkoa ja siirrä siitepölyä kukasta toiseen.

Kukintojen ilmestyttyä on aika lisätä lannoitetta veteen. Liikakastelua on syytä välttää, sillä se viivästyttää kukkimista ja satoa. Liiaksi kastellun chilin tunnistaa kellertävistä lehdistä.

‘Lemon drop’ on monen suosikki. Baccatum-chileihin kuuluva lajike on satoisa, helppohoitoinen ja keskitulinen.
‘Carolina reaper’ on yksi maailman tulisimmista lajikkeista.

Lue lisää

39 vinkkiä – Kasvata aromikas chilisato. Kotipuutarha 1/2016, s. 62 –69. Lue juttu digilehdestä (kestotilaajalle)!

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.