Istuta talvivalkosipuli myöhään syksyllä

talvivalkosipuli
Talvivalkosipulin kynnet irroitetaan sipuliryppäästä ennen istuttamista.

Talvivalkosipuli istutetaan myöhään syksyllä, ennen pakkasten tuloa. Talvivalkosipulien istuttaminen onkin oiva tapa keventää kevään työlistaa keittiöpuutarhassa. Talvi tekee sipuleille luontaisen kylmäkäsittelyn ja kynnet lähtevät varhain keväällä kasvuun. Näiden terveellisten ja maukkaiden valkosipulien kasvattamisessa oikeanlainen istutussyvyys, maan laatu ja hoito parantavat satoa.

Talvivalkosipuli
Talvivalkosipulin kynnet saavat luonnollisen kylmäkäsittelyn talven aikana.
Talvivalkosipuli
Vain hyvälaatuiset ja terveet kynnet istutetaan.

Istuta talvivalkosipuli hyvin muokattuun ja lannoitettuun maahan

Valitse talvivalkosipuleille lämmin ja aurinkoinen kasvupaikka. Hyvä konsti on istuttaa talvivalkosipulit kuohkeaan ja hyvin lannoitettuun kasvulavaan. Paras vaihtoehto on kahden lavan skorkuinen kasvualusta. Kasvualusta kunnostetaan kompostilla tai pitkävaikutteisilla kanankakkarakeilla sekä kalkilla tai lehtipuutuhkalla ennen kynsien istuttamista. Valkosipulit ovat kalkinsuosijoita ja riittävä kalkitus on oleellinen osa onnistunutta kasvatusta.

Kynnet irroitetaan emosipulista ennen istuttamista. tässä yhteydessä on hyvä tarkistaa kynsien laatu ja terveys. Vain terveet ja hyvät kynnet istutetaan. Muokattuun ja lannoitettuun kasvualustaan tehdään syvät 10 – 15 cm vaot. Kynnet istutetaan yksitellen noin 15 cm välein vakoon. Yhteen stantardikokoiseen kasvulavaan mahtuu neljä pitkittäissuuntaista vakoa. Istuttamisen jälkeen vaot kastellaan ja peitetään hyvin. Lopuksi istutusten päälle voi levittää reilun kerroksen päistärekatetta tai kuivia lehtiä lämpöpatteriksi talven varalle.

Kanankakka
Lannoita ja kalsitse talvivalkosipulien istutusalue hyvin.
Talvivalkosipuli
Istuta kynnet yksitellen noin 10 cm syvään vakoon.

Milloin satoa talvivalkosipulista?

Varhain keväällä talvivalkosipulit lähtevät kasvuun ja onkin syytä huolehtia pienten taimien riittävästä kastelusta. Talvivalkosipulien taimia kastellaan aina kesäkuulle saakka. Kastelun yhteydessä reippaasta lannottamisesta nauttivalle talvivalkosipulille annetaan vielä lisää lannoitetta. Talvivalkosipuli tuottaa perinteistä valkosipulia suuremmat ja voimakkaamman makuiset kynnet. Kynsien kokoon voi vaikuttaa leikkaamalla sipulin kukkavarret pois. Toisaaltaan kukkavarsiin muodostuvista itusilmuista saa uusia valkosipuleita. Satoa voi kerätä ensimmäisen kerran jo kesäkuussa, mutta tällöin sipulit ovat vielä kohtalaisen pieniä. Satoa voi kerätä aina syksyyn saakka. Tuoreet naatit kannattaa hyödyntää myös ruuan laitossa.

Lämpökate
Lisää kunnon kerros päistärekatetta tai kuivia lehtiä talvivalkosipulien päälle lämpöpeitteeksi.

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.