Kaunis kartiovalkokuusi sopii ruukkuihin ja puutarhaan

kartiovalkokuusi
Kartiovalkokuusi toimii erinomaisesti syksyn ruukkuistutuksiin.

Kartiovalkokuusi on tyylikäs, selkeäpiirteinen ja tuuheakasvuinen havu, joka sopii erinomaisesti ruukkuistutuksiin, pienen puutarhan komeaksi yksittäiskasviksi tai havuryhmiin. Ainavihanta kartiovalkokuusi on valkokuusen matalakasvuinen muoto.

kartiovalkokuusi
Ryhdikäs kartiovalkokuusi säilyy ruukkuistutuksissa vihreänä koko talven.

Kartiovalkokuusi ruukkuryhmissä

Tiiviskasvuinen kartiovalkokuusi tuo selkeyttä ja tasaista väripintaa ruukkuistutuksiin. Pienten havupuiden koko taimistoilla vaihtelee minikokoisista noin 30 cm mittaisista puista aina suurempiin reilu metrin korkuisiin pieniin puihin. Ruukkutaimen koon mukaan voi suunnitella myös kauniin ruukkuryhmän. Yleisimmin kolmen ruukun kokonaisuus näyttää silmää miellyttävältä ja ruukut on helppo asetella yhdeksi yhtenäiseksi ryhmäksi. Yksi kookkaampi kartivalkokuusi tuo ruukkuryhmään ryhdikkyyttä ja ylöspäin kokoavaa ylväyttä. Kartiovalkokuusen voi istuttaa havu- ja rhodomultaan. Ruukun pohjassa on hyvä olla reikä liiallisen kasteluveden valumista varten. Ruukuissa säännöllinen kastelu on tarpeen. Yleensä kartiovalkokuusi säilyy ruukkuistutuksissa vihreänä koko talven. Taitekohta tulee vastaan kevättalven auringon porottaessa. Tällöin puu alkaa haihduttamaan kosteutta neulasillaan, vaikka ruukun maa-aines on vielä jäässä. Tällöin puu ruskettuu helposti.

kartivalkokuusi
Eri värisiä ja korkuisia havuja yhdistelemällä saa aikaiseksi kauniita havuryhmiä.

Upea yksittäispuu tai näyttävä osa havuryhmää

Hidaskasvuinen kastiovalkokuusi on erinomainen ja kaunis lisä pieneen pihaan tai havuryhmään. Puutarhassa tälle sympaattiselle ja täyteläiselle havulle on syytä valita valoisa, mieluiten hieman puolivarjoinen kasvupaikka. Tiiviskasvuinen puu kasvaa ajanoloon kauniin kartiomaiseksi. Kaunis kasvutapa ja puun selkeäpiirteisyys tekee siitä erityisen toimivan yksittäispuuna. Puun voi sijoittaa lähelle kodin kulkureittejä ja pimeään aikaan tähän kauniiseen puuhun on helppo ripustaa vaikka kausivalot valoa tuomaan.

Puutarhassa ja havuryhmissä kartiovalkokuuselle on syytä jättää riittävästi tyhjää tilaa ympärille. Tyhjä tila mahdollistaa puun kasvamisen tasaisesti kauniiksi. Kartiovalkokuusi saattaa kärsiä muista aivan sen välittömään läheisyyteen asetetuista muista kasveista. riittävä tyhjä tila piirtää myös tämän kauniin puun upeasti esiin ympäröivästä vihreydestä.

Kartiovalkokuusen menestymisvyöhykkeet ovat I-III. Lajikkeita on tarjolla monia. Yleimimmin Suomessa kasvatettu lajike on ‘Conica’ . Sinertävän harmaat lajikkeet ovat ‘Alberta Blue’, ‘Blue Wonder’ ja ‘Sander’s Blue’. Kääpiömuotoinen minilajike on nimeltään ‘Piccolo’. Puun kasvukoolla sekä värityksellä voi vaikuttaa puutarhan ilmeeseen. Täysimittainen kartiovalkokuusi kasvaa noin kolme metriä korkeaksi.

kartiovalkokuusi
Kartiovalkokuusen tuuhea kasvutapa tekee siitä erityisen kauniin

1 Comment

  • Hei, voiko kartiovalkokuusi mitenkään selvitä monivuotisena ruukussa? Jos vaikka laittaa isoon ruukkuun niin että sillä on tilaa kasvaa?

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.