Puutarhan luonnonmukaiset syystyöt

perhoset
Luonnon moninaisuudesta huolehtiminen on osa puutarhurin arkea.

Puutarhan luonnonmukaiset syystyöt on yksi tapa vaikuttaa luonnon moninaisuuden säilymiseen. Viime vuosina trendiksikin noussut luonnonmukainen puutarha tarjoaa suojapaikkoja, ruokaa ja rauhaa luonnon pieneliöille, hyönteisille ja linnuille. Puuutarhan syystöiden yhteydessä onkin oiva tilaisuus pohtia puutarhaa luonnon moninaisuuden säilyttämisen tulokulmasta.

Puutarhan syystyöt, perhoset
Vapaasti levittäytyvät sinipiikkipallot tarjoavat loppukesän toiselle perhosten sukupolvelle oivan paikan ruokailla.
Puutarhan syystyöt
Väljästi rakentunut tunkio tarjoilee suojaa ja pesäpaikkoja monelle puutarhan pieneliölle.

Jätä puutarhan reuna-alueet rennosti luonnotilaan

Yksi keino vaikuttaa perhoskantojen ja luonnon moninaisuuden säilymiseen on jättää puutarhan reuna-alueet rennosti luonnontilaan. Luonnontilassa oleva puutarhaa reunustava keto, moninaisine luonnonkukkineen tarjoilee suojaa monelle puutarhan elävälle. Luonnonmukaiset kedot ja niityt ovat vähentyneet radikaalisti laiduntamisen vähenemisen myötä, mikä on vaikuttanut etenkin perhoslajien menestymiseen. Perustamalla luonnonmukaisia ketoja voit vaikuttaa osaltasi perhosten hyvinvointiin. Luonnonmukaiset osiot vähentävät myös puutarhan hoidon tarvetta. Puutarhan luonnonmukaiset syystyöt kevenevät myös tältäosin, sillä kukkinut keto saa rauhassa siementää seuraavaa vuotta varten.

Puutarhan syystyöt, perhose
Oikeanlaisilla perennavalinnoilla voi houkutella perhosia puutarhaan.
Olkikukat
Myöhäiseen syksyyn asti kukkivat yksivuotiset kesäkukat houkuttelevat ympärilleen pölyttäjiä.

Jätä risuja, oksia ja maatuvaa puutarhajätettä väljiin kasoihin

Liian huolellinen puutarhan syyssiivous vähentää luontaisia suojapaikkoja. Syksyllä syntyneen karsinta ja puutarhajätteen voi kerätä kauniiksi, väljiksi kasoiksi vaikkapa kasvimaan laidalle. Suuremmat risut voi leikellä vaikka 40 – 50 sentin pätkiksi avokomposton sekaan lisäämään kompostin ilmavuutta. Lyhyet risut asettuvat myös kauniisti avokompostiin ja näin saat pidettyä kompostin muodon hallinnassa. Myös suuremmat oksat tai vaikkapa kannot voi hyödyntää osana puutarhan istutusalueita. Ne luovat istusalueisiin ripauksen rentoutta ja luonnonmukaisuutta ja toimivat samalla suoja – ja pesäpaikkoina niitä tarvitseville. Käytettäessä avokomposteja on hyvä kuitenkn huolehtia, että puutarhan hedelmät ja muut sadosta ylijääneet ruoratarpeet kulkeutuvat erikseen niille tarkoitettuun ja verkolla suojattuun kompostiin, jottei kaupunkialueilla lisääntyvä rottaongelma pahenisi.

Kantopuutarha tarjoilee suojaa ja luonnonmukaisuutta

Brittiläinen kantopuutarha voi tarjota puutarhaan jännittävän lisän ja lisätä luonnon moninaisuutta. Suomestakin löytyy esimerkkejä kantojen hyödyntämisestä osana puutarhaa. Esimerkiksi Lohjalla sijaitsevassa Magnolia -puutarhassa on rakennettu järven rannan läheisyyteen varjoisa kantopuutarha.

Puutarhan luonnonmukaiset syystyöt
Punahatut houkuttelevat luokseen perhosia.

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.