Suloiset syklaamit, Petticoat ja Merengue

syklaamit
Syklaamien kukinnoisssa on suuria eroja riippuen lajikkeesta.

Alkavan syksyn upeimpia kukkijoita ovat ihastuttavat syklaamit. Viime vuosien aikana perinteisten syklaamien rinnalle on ilmestyneet ihanat kellokukkaiset ja kerrotut rimpsureunaiset syklaamit, ‘Petticoat’ ja ‘Merengue’. Värisävyjä näistä kumpaisestakin löytyy moneen makuun. Kukkia löytyy puhtaan valkoisesta, hennon vaaleanpunaiseen ja syvään pinkkiin.

Petticoat syklaami
‘Petticoat’ syklaamin kukinnot nuokkuvat alaspäin kuin kellohameet.

Petticoat ja Merengue syklaamit

Petticoat ja Merengue ovat ehkäpä syklaamilajikkeista kauneimmat. Petticoat on saanut nimensä 50 -luvun alushameiden mukaan. Sen selkeäreunaiset terälehdet muodostavat ihään kuin kellohameen. Kukan muotoilu todellakin muistuttaa 50 – luvun pukeutumista ja muotoilusta tuttua pelkistettyä muotokieltä. Erityisen kauniin Petticoat syklaameista tekee alaspäin taittuva, vihertävä kukan tyviosa. Merengue on huomattavasti Petticoat syklaamia koristeellisempi ja runsaampi. Eikä suotta se on saanut nimensä 1930 -luvulla suosiossa olleen nopeatempoisen lattaritanssin mukaan. Merenguen terälehdet ovatkin kuin lattaritanssin vauhdissa hulmuvat hameenhelmat. Merenguen olemus on romanttisempi ja runsaampi. Kumpikin näistä syklaameista toimii kauniina yksittäiskukkana ruukussa tai useamman taimen kokonaisuutena laakeammassa istutusruukussa.

syklaamit laakeassa ruukussa.
Laakeaan ruukkuun voi hyvin istuttaa kahdesta kolmeen syklaamia. Täyteläinen kukkaruukku näyttää ihastuttavalta.
syklaamit
Petticoat syklaamin kukan tyviosa on erityisen kaunis.
syklaamit
Rimpsureunainen ja romanttinen Merengue on näyttävä syklaami.

Syklaamien hoito

Syklaamit ovat erinomaisia syyskukkia katetulle terassille, parvekkeelle tai viileään ja valoisaan eteistilaan. Syklaamit nauttivat viileästä ja valoisasta tilasta. Ne ovat erityisen herkkiä liialliselle kosteudelle. Tämän vuoksi niitä on syytä säilyttää katoksen suojissa. Etenkin runsaat syksyn sateet saavat kasvin nopeasti ränsistymään ja herkkä juurimukula voi alkaa mädäntyä liiallisen märkyyden takia. Katos suojaa siis liialliselta märkyyseltä ja pitää kastelun hallittuna. Kastelukertojen välillä syklaamien istutusmullan pinta saa kevyesti kuivahtaa. Syklaami näyttää herkästi liiallisen kuivuuden tai märkyyden aiheuttamat haitat. Liika kuivuus saa kasvin nuupahtamaan nopeasti, märkyys vuosostaa kellastuttaa lehdet ja mädännyyttä uusien lehtien ja kukintojen alkuja. Ole siis tarkkana näiden ihanuuksien hoidon suhteen. Turvallisinta on hoitaa kastelu aluslautasen kautta. Tällöin herkkä juurimukula ei altistu liialliselle märkyydelle.

syklaamit
Puhtaan valkoinen syklaami on aikkaan näköinen ja toimii erityisen hyvin yhteen vihreiden kasvien kanssa.

 

Avainsanat

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.