Jännittävä kesäköynnös on puhjennut kukkaan

kesäköynnös
Erikoinen kesäköynnös Maurandya 'Magic Dragon' kukkii saunan terassilla, suojassa sateilta.

Tuntematon kesäköynnös on tämän vuoden jännittävin yllättäjä. Puutarhurointi ja kasvien kanssa touhuaminen muistuttaa välillä tutkimusmatkailijan puuhia. Etenkin eksoottiset siementilaukset johdattelevat toisinaan kiinnoatavien tuttavuuksien äärelle. Tilasin helmikuussa erän kesäköynnösten siemeniä maailmalta, ja nyt yksi erikoinen kesäköynnös on puhjennut kukkaan. Siemenkokeilut siis avartavat kummasti maailmaa. Haasteena vain on oikean nimen metsästäminen erikoisille lajeille.

kesäköynnös
Saunan ikkunalla on lämmin ja suojaisa paikka eksoottiselle kesäköynnökselle.
kesäköynnös
Reheväkasvuinen köynnös näyttää upealta mustaa seinää ja punaista ovea vasten.

Erikoinen kesäköynnös Maurandya ‘Magic Dragon’

Innostuin keväällä kesäköynnöksistä ja tutkin lukuisten verkkokauppojen siemenvalikoimia. Törmäsin punaisena hehkuviin kellokukkiin ja rehevän oloiseen köynnökseen Plant World Seedsin verkkokaupassa ja päätin tilata pussillisen tämän tuntemattoman ihanuuden siemeniä. Siemenet itivät nopeasti kosteassa mullassa ja siitä alkoi yhteinen taipaleemme kohti loppukesän kukintaa. Köynnöksen taimet olivat alusta alkaen nopeakasvuisia ja rehevän oloisia. Istutin taimet pitkänomaiseen altakasteluruukkuun ja vein ne kasvamaan saunan terassin ikkunalle. Lämmin kesä teki tehtävänsä ja köynnös sai kokoa itseensä. Muutama viikko sitten tarkastellessani tätä tuntematonta köynnöstä löysin lukuisia, suuria nuppuja rehevän lehvästön seasta. Siitä alkoi varsinainen jännitysnäytelmä ja kävin joka ikinen päivä tarkistamassa kehittyvien nuppujen tilannetta. Nyt kaksi ensimmäistä nuppua on avautunut ja fuksian punaiseen taittuvat trumpettimaiset kukat koristavat köynnöstä. Netistä voi löytää köynnöksen tieteellisellä nimellä kuvia täyteläisistä punaisena hohtavista kukkapilvistä. Sitä on luvassa siis täälläkin muutaman viikon sisällä. (Huokaus)

kesäköynnös
Fuksian punaiset kukat ovat trumpettimaisia ja kooltaan 5 – 10 senttisiä.

Kukissa tuttua ja tuntematonta

Suurissa fuksian punaisissa kesäköynnöksen kukissa on saman aikaisesti jotain tuttua ja tuntematonta. Kukat muistuttavat kaukaisesti soilikin tai trumpettikukan kukkia, mutta kukka on selvästikin suppilomaisempi ja pidempi kuin edellämainitut. Myös rehevä lehvästö on aavistuksen tutun oloinen. Verkkokaupassa ja siemenpussissa ilmoitettu tieteellinen nimi on kuitenkin arvoitua. Maurandya nimeä ei löydy nimistöistä. Tavatonta toki ei ole, että kasvin tieteellinen nimi on valittu väärin. Mutta mikä ihme tämä mahtaa olla? Jos joku teistä lukijoista tunnistaa tämän ihanuuden niin olisi kovasti kiva tietää hänestä enemmän. Joidenkin lähteiden mukaan tämä köynnös muodostaa mukulajuuria ja suojaisalla kasvupaikalla nämä voivat jopa talvehtia Brittein saarilla. Eli ilmeisesti pitää testata hänen ihanuutensa talvettamista.

Kesäköynnös

4 Comments

 • Hei,
  Olisikohan punavaula,ainakin kovasti näyttää samalta kuin omani.
  Tai purppuravaulakin voi olla.
  Juurakko on melkein kuin dahlialla,itse olen talvettanut samassa tilassa.
  Keväällä kun lähtee kasvamaan tuon valoon ja napsin latvoja poikki.
  On kyllä upea ja reheväkasvuinen.
  Hyvää loppukesää !
  Eeva

   • Kiitos kovasti vielä nimen vahvistamisesta. Kyllä verkostoissa on voimaa ja oikea tieto löytyy kivasti.

  • Hei, kiitos kovasti tunnistamisesta. Välillä nämä pussien kyljissä olevat nimet tekevät tepposia.

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.