Koristekrassit kuin suoraan Monet´n puutarhasta

koristekrassit
Täyteläisen oranssit koristekrassit kuuluvat 1800- ja 1900- lukujen taitekohdan koristekasveihin.

Loppukesä on keltaisten ja oranssien kukkien kultakautta. Helppohoitoiset, yksivuotiset koristekrassit lukeutuvat näihin loisteliaihin loppukesän kukkijoihin. Niiden runsas olemus ja maanpintaa peittävät kasvustot tuovat pienen palan taidemaalari Claude Monet´n Grande Alleeta myös pohjolan puutarhoihin. Viihtyessään koristekrassi kasvustot näyttävät upeilta ja kukkivat pitkään.

koristekrassit
Koristekrassit sopivat erinomaisesti reunuskasveiksi.

Kauniit koristekrassit reunuskasveina

Helppohoitoiset koristekrassit voi kylvää varhain keväällä suoraan kasvupaikalleen. Suurten siementen liottaminen haalessa vedessä nopeuttaa itämistä. Parhaimmillaa reheväkasvuinen ja maata myöden suikertava krassi on käytäviä ja kukkapenkkejä reunustavana kasvina. Loppukesään mennessä sen pitkälle kurottavat kukkavarret ovat helposti kasvaneet metrin mittaan. Juurityvestään pensasmaisen tiiviit kasvustot peittävät kokonaan maanpinnan ja suikertavien varsien päissä kukkii oranssiin, keltaiseen ja punaiseen läikehtivä runsas kukkameri. Parhaimmillaan tunnelma on kuin Claude Monet´n puutarhan Grande Allee keskiakselin tuntumassa. Kiitollinen reunuskasvi kukkii pitkään ja hartaasti aina syyskuulle saakka. Kauniin kukkaloiston lisäksi kukkia voi hyödyntää salaateissa tai leikkokukkina.

koristekrassit
Kukkien värivivahteet vaihtelevat ja tekevät tiheästä kukkamatosta vaihtelevan.
koristekrassit
Harmaa ja hyvin hoidettu murskekäytävä luo harmonisen taustan hehkuville kukille ja vehreydelle.

Vaatimaton ja helppohoitoinen koristekrassi

Vaatimaton koristekrassi on yksi puutarhan helppohoitoisimpia kesäkukkia. Lyhyt esikasvatus nopeuttaa kukinnan alkua ja helpottaa istutusalueiden kokonaisuuden hallintaa. Nopeasti itävät, suuret siemenet voi kätevästi myös suorakylvää sijoilleen. Kasvuun lähtöä nopeuttaa kuohkea, ravinteikas ja kosteutta pidättävä kasvualusta. Kasvun lähdettyä käyntii koristekrassit pärjäävät lähes omillaan. Liiallista typpilannoitusta on hyvä välttää, jottei reheväkasvuinen krassi innostu kasvattamaan pelkkiä lehtiä. Kukintaa voi lisätä loppukesästä leikkaamalla pois suurimpia lehtiä. Näin myös näyttävä kukinta pääsee kauniimmin esille ja köynnöksen kasvu hidastuu. Kuihtuneet kukat muodostavat suuria ja kurttuisia siemeniä, jotka kannattaa kerätä talteen seuraavan vuoden kylvöjä varten.

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.