Lehtikaali ihastuttaa puutarhassa ja lautasella

Lehtikaali
Lehtikaali on vanhimpia pohjolassa viljeltyjä kaalikasveja, eikä suotta. Sen ravintoarvo ja kestävyys on vertaansa vailla.

Sadonkorjuuaika on parhaimmillaan. Lehtikaali on yksi lempikasveistani. Se muistuttaa viljeltävistä kaalikasveista eniten kaalien kantakasvia, villikaalia. Sen palmumainen kasvutapa, näyttävät lehdet ja erinomainen säilyvyys tekevät siitä niin komean koristekasvin kuin keittiöpuutarhan satoisan herkun. Kiehtovan lehtikaali ei pienistä pakkasista hätkähdä vaan satoa voidaan kerätä myös talvisin lumen alta.

Lehtikaali
Lehtikaalin lehdet ovat kauniisti poimuttuneita.
Lehtikaali
Koirakaveri on tutkimassa lehtikaalisatoa.

Kestävät lehtikaalit ovat keittiöpuutarhan satoisia kaunottaria

Lehtikaali on kaalikasveista kestävin. Sen satokausi on pitkä ja satoa voidaan korjata aina kesäkuulta talven tuloon saakka. Vuonna 1945 julkaistussa Kodin puutarha kirjassa kerrotaan, että lehtikaali kestää Etelä- ja Keski-Suomessa talven ulkona. Komeaa lehtisatoa voi talvella korjata lumipeitteen alta. Tämä tekeekin lehtikaalista kiehtovan kasvatettavan ja omavaraispuutarhurin aarteen. Lehtikaalin lehdet säilyvät hyvin myös sadonkorjuun jälkeen, kunhan niitä ei säilytä etyleeniä luovuttavien hedelmien ja tomaattien läheisyydessä. Talveksi satoa voi varastoida pakasteeseen tai kuivattaa kuivurilla.

Lehtikaalin poimuiset ja nahkeat lehdet ovat väriltään joko vihreitä tai sinipunaisia. Lajikkeesta riippuen väri ja lehtien muodot vaihtelevat. Osa lajikkeista on matalampia ja osa korkeampia. Kasvutapa on ylöspäin kohoava, hieman palmumainen. Kasvutapa ja väritys tekevät lehtikaalista myös oivan koristekasvin. Sitä onkin aikoinaan kasvatettu keittiöpuutarhan reunuskasvina ja talon sisäänkäynnin läheisyydessä. Koristearvonsa vuoksi lehtikaali on näyttävä myös ruukkuistutuksissa. Sitä voidaankin kasvattaa perinteisen kasvimaan lisäksi lavatarhassa tai suurissa ruukuissa vaikka parvekkeella.

Lehtikaali
Lehtien lisäksi komea runko on näyttävä.

Lehtikaali on terveellinen, kevyt ja kaunis herkku

Lehtikaalien C-vitamiini pitoisuus on jopa kaksin kertainen appelsiineihin verrattuna. Muutoinkin voimakkaan makuinen kaali on oikea voimavihannes. Ravintoarvonsa lisäksi se on kevyt ja erittäin maukas herkku. Se on monikäyttöinen ja sopii erinomaisesti salaateihin, suolaisiin piirakoihin, keittoihin, pastoihin ja smoothieisiin. Lehdet pestään huolella ennen käyttöä. Lehtiruoti saattaa olla hieman puumainen ja usein se onkin hyvä leikata irti. Kuitupitoiset lehdet leikataan pieniksi siivuiksi ennen valmistusta ja käyttöä. Näin lehdistä tulee mukavampi suutuntuma ja niiden syöminen on helpompaa.

lehtikaali
Kauniita lehtiä voi käyttää myös annosten koristeluun.
Avainsanat

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.