Kesän ihanimmat pelargonit

pelargonit
Pelargonit ovat helppohoitoisia ja kiitollisia kukkijoita.

Nostalgiset pelargonit ovat vieneet mennessään. Pienet keväällä hankitut pistokkaat ja erikoisuudet ovat ryhtyneet kukkimaan runsain mitoin ja kukkaloisto on suorastaan häikäisevä. Helppohoitoiset pelargonit rakastavat lämpöä, aurinkoa ja sopivaa kastelua sekä lannoitusta. Oikeanlaisella hoidolla ne kukoistavat pitkään ja kauniisti.

Moonlight Tumbao pelargoni
Moonlight Tumbao kukkii vallattomasti. sen kukkavanat ovat pitkät ja kukat raskaat.
Sofia pelargoni
Vaaleanpunaiset kukat ja valkokirjavat lehdet tekevät Sofia pelargonista ihastuttavan.

Esittelyssä Pink Dolly Vardon, Miss Burdett-Coutts, Bird Dancer  ja Don Chiverton

Pelargonivalikoimissa on valinnanvaraa. Taimistojen hyllyiltä ja pöydiltä löytää lukuisia kiehtovia lajeja ja lajikkeita. Tänä vuonna päätin rohkeasti kokeilla kaikenlaisia pelargoneja. Halusin sekalaisen joukon pelargoneja, joilla on nimi ja tarina. Ensimmäiset pienet pistokkaat hankin huhtikuussa. Pink Dolly Vardon, Miss Burdett-Coutts, Bird Dancer ja Don Chiverton olivat hankittaessa vain noin 5 cm mittaisia pienokaisia. Aurinkoisella ikkunalla ja hyvässä hoidossa pelargonit ovat varttuneet ja ensimmäiset kukat auenneet.

Pink Dolly Vardon
Pink Dolly Vardon lukeutuu kolmivärilajikkeisiin.
Pink Dolly Vardon
Pink Dolly Vardonin lehdissä on tumma ja valkoinen vyöhyke.

Pink Dolly Vardon on jalostettu 1994. Sen kukat ovat yksinkertaiset ja kukkien terälehdet pehmeän pyöreä reunaiset. Pink Dolly Vardon lukeutuu kolmiväripelargoneihin ja sen lehdet näyttävät erityisen kiehtovilta ja koristeellisilta.

Miss Burdet-Coutts pelargoni
Miss Burdet-Coutts pelargonin lehdet ovat niin ikään kolmiväriset.
pelargonit
Miss Burdet-Coutts pelargonin kukat ovat yksinkertaiset ja hehkuvan punaiset.

Miss Burdet-Coutts on peräisin 1860-luvulta. Sen kolmiväriset lehdet ovat kauniit ja yksinkertaiset kukat ovat niin punaiset, että ne suorastaan häikäisevät. Tämä näyttävä ja huomiota herättävä pelargoni on saanut nimensä englantilaisen paronittaren, aikansa hyväntekijä ja rikkaan perillisen Angela Burdett-Coutsin mukaan.

Bird Dancer
Bird Dancer pelargoni lukeutuu tähtipelargoneihin.

Ilmavan kaunis Bird Dancer tähtipelargoni on jalostettu 1965 Australiassa. Tätä herkkää ja ihastuttavaa pelargonia pidetään tähtipelargonien klassikkona, eikä suotta. Sen herkät kukat kurottautuvat pitkin kukkavanoin korkealle tumman lehdistön ylle. Kukkien sävyissä toistuu pehmeät korallin sävyt, joita korostaa kellertävän vihreät uloimmat terälehdet.

pelargonit, Don Chiverton
Don Chiverton pelargonin oranssiin vivahtavassa punaisessa on voimaa.
Don Chiverton pelargoni
Tähtipelargoneihin lukeutuva Don Chiverton kukkii runsaasti.

Tähtipelargoni Don Chiverton on jalostettu 2001. Sen kukat ovat kerrotut ja huomattavasti täyteläisemmät kuin siron Bird Dancerin. Rimpsureunaiset ja täyteläisen oranssin punaiset kukat ovat kauniit ja pelargoni kasvattaa lukuisia kukkavanoja kasvukautensa aikana.

Pelargonien kukkaloisto on nyt parhaimmillaan. Olen hoitanut näitä rakkaudella. Ne ovat saaneet nauttia lämmöstä, auringosta ja sopivasta kastelusta. Pelargonit ovat herkkiä liikakastelulle ja ennen kastelukertaa onkin syytä kokeilla sormella kasvualusta kosteustasoa.

 

Avainsanat

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.