Pölyttäjien rakastama törmäkukka

törmäkukka
Herkkä ja kaunis törmäkukka on erittäin helppohoitoinen.

Helppohoitoinen törmäkukka kukkii pitkään ja kauniisti. Kukinta alkaa kesäkuun alkupäivinä ja jatkuu aina pakkasten tuloon saakka. Kauneusarvonsa lisäksi törmäkukalla on erityinen vaikutus pölyttäjiin. sen makea tuoksu houkuttelee lukuisia ja taas lukuisia pörriäisiä herkuttelemaan kukintoihinsa. Törmäkukkien avulla saat puutarhastasi pölyttäjien keitaan, ja pääset ihastelemaan mehiläisten, kukkakärpästen ja kultakuoriaisten lisäksi myös kukkien ympärillä liihottavien perhosten kauneutta.

törmäkukka
Siro japanintörmäkukka kutsuu perhosia luokseen.

Näin kasvatat törmäkukkia

Törmäkukat rakastavat aurinkoista kasvupaikkaa. Valitse puutarhastasi hieman etelään viettävä rinne tai muutoin aurinkoinen ja hieman kuivahko paikka. Parhaiten törmäkukka viihtyy hyvin vettä läpäisevässä ja hiekkapitoisessa, hieman niukkaravinteisessa maassa. Se onkin oiva kasvi esimerkiksi kivikkoon tai muutoin haasteelliseen rinnepaikkaan. Niukkoihin oloihin tottunut törmäkukka ei juuri hoitoa kaipaa. Viihtyessään törmäkukka levittäytyy siementämällä. Ensimmäisenä vuotena  itäneistä siemenistä kasvaa lehtiruusuke ja seuraavana vuotena pääsee nauttimaan jo kunnon kukinnasta. Törmäkukkien levittäytyminen on maltillista ja väärään paikkaan ilmestynyt lehtiruusuke on helppo siirtää toiseen kasvupaikkaan.

Törmäkukkien kasvattaminen siemenistä on helppoa. Siemenet itävät nopeasti ja vaatimaton peruskastelu riittää pienten taimien kasvattamiseen. Kun taimi on saanut kokoa viitisen senttiä, sen voi siirtää omalle kasvupaikalleen. Istutuskuoppa kannattaa kastella hyvin ja tiivistää maa pienen taimen ympäriltä. Tämän jälkeen pienet taimet pärjäävät yleensä omillaan ja kasvattavat tiiviin lehtiruusukkeen ensimmäisenä kasvuvuotenaan.

Törmäkukan lehtiruusuke
Ensimmäisenä vuotena kasvaa tiivis lehtiruusuke.

Törmäkukka houkuttelee pölyttäjiä

Pölyttäjien radikaali väheneminen huolettaa ympäri maailman. Yksi syy pölyttäjien vähenemiseen on niiden elinympäristöjen kaventuminen. Kotipuutarhuri voikin omilla kasvivalinnoillaan vaikuttaa edes hieman pölyttäjien hyvinvointiin. Luonnonmukaiset niityt ja kedot ovat usein pölyttäjien suosiossa. Törmäkukka kuuluukin niukkaravinteisten ketojen ja niittyjen kasvilajistoon ja houkuttelee ymärilleen lukuisia pölyttäjiä. Kun polvistuu hetkeksi törmäkukkamättään ääreen voi ympärillä nähdä vilkasta hyörinää kun mehiläiset, kimalaiset, kukkakärpäset, perhoset ja muut pölyttäjät hyörivät kukkapilvien yllä. Levittäytyessään luonnonmukaisesti törmäkukka muodostaa runsaan ja täyteläisen kasvuston, jonka suojissa pölyttäjien on helppo hääriä.

törmäkukka
Pölyttäjät viihtyvät törmäkukkakasvuston äärellä.

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.