Lavatarhan hoito on helppoa mökkimaisemissa

lavatarhan hoito
Puolivarjoisan metsän siimeksessä kukoistaa ja tuottaa satoa mökin lavatarha

Hyötytarha sopii niin mökille, kotipuutarhaan kuin parvekkeelle. Yksi helppohoitoisimmista paikoista on järvenrantatontti kesämökillä. Siellä puut antavat paahteisina päivinä toivottua hajavaloa, järveltä puhaltava tuuli viilentää ilmaa ja lämmin järvivesi tarjoaa oivat kasteluolosuhteet. Meidän mökillä pienen lavatarhan hoito on helppoa. Se tuottaa satoa lähes koko kasvukauden ja tekee näin mökkeilystä mukavaa kun oma sato kasvaa ihan oven takana.

lavatarhan hoito
Salaatit ovat mehukkaita ja tuoreita, suoraan valmiita poimittavaksi.
lavatarhan hoito
Pieni itsetehty lava tuottaa naposteluherneitä lavatarhurille.

Lavatarha kesämökillä

Kun kesämökille perustaa lavatarhan on paikka syytä valita tarkoin. Riittävä etäisyys rannasta takaa, ettei valumavedet pääse rikastuttamaan turhaan järvivettä. Lavatarhan pitää saada riittävästi valoa ja lämpöä, jotta herkulliset vihannekset ja juurekset pääsevät kehittymään maukkaiksi. Paikaksi kannattaakin valita kohtalaisen avoin ja lämmin paikka. Meidän mökkipuutarhan lavatarha sijaitsee reilu kolmenkymmentä metriä rannasta olevalla aakealla ja valoisalla paikalla suojaisten suurten kivien välissä. Mökkipuutarhassa on yhteensä yhdeksän kasvulavaa, joissa kasvaa kasvukauden satoa.

Mökkipuutarhan lavatarhan herkut:

  • Peruna, porkkana, punajuuri
  • Salaatti, pinaatti
  • Tilli, persilja
  • Sipuli
  • Kaali
  • avomaankurkku, tomaatti
  • Sokeriherne
  • Mustaviinimarja, vadelma, lakkavadelma, tyrni, mansikka
avomaankurkku
Kurkistus avomaankurkun lehtien alle kertoo, että kurkkusatoa on luvassa.
Lavatarhan hoito
Sipulit ja toisen sadon tillit kasvavat sulassa sovussa samassa lavassa.

Lavatarhan hoito on helppoa järven läheisyydessä

Lähellä lavatarhaa oleva järvi tarjoilee lämmintä kasteluvettä koko kasvukauden. Näin paahteisena kesänä tämä vedensaanti nousee arvoon arvaamattomaan ja vettä kuluukin päivittäiseen kasteluun roimasti. Mökkipuutarhassa kasvien kasvualusta on sekoitus multaa ja rantahiekkaa. Rantahiekka tekee kasvualustasta sopivan hikevän ja hyötykasvit nauttivat olostaan silminnähden. Lannoitteena toimii luonnonlannoite, jota hyötykasveille annetaan kastelukertojen yhteydessä. Sadon määrään voi hoitotoimenpiteiden lisäksi vaikuttaa uusintakylvöillä. Etenkin pinaatit, salaatit, retiisit ja tillit voi kylvää lavoihin jopa kahden viikon välein ja näin runsaasta sadosta saa nauttia koko kesän. Siemenpussien takaa kannattaa kuitenkin ennen uusintakylvöjä tarkistaa siementen itämislämpötilat, etenkin salaatti on huono itämään liian kuumassa.

lavatarha
Kaalit komistuvat lavoissa, eikä viheliäiset kirvat ole haittana tuulisella metsätontilla.
lavatarhan hoito
Vadelmarivistö ja tyrnit kasvavat lavatarhan reunalla. Vadelmien tukirakenne on tehty karsituista kuusenrungoista.

 

Avainsanat

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.