Vuoripioni, alkukesän hurmuri

vuoripioni
Fuksianpunaisena hohtavat vuoripionin kukat ovat alkukesän parhautta.

Kesäkuun alun ihanimpia kukkijoita ovat varhaiset pionit. Perinteinen vuoripioni kukkii heti kuolanpionien ja tillipionien jälkeen. Vuoripionin voimakkaan punainen kukkaloisto erottuu komeasti puutarhan vihreyden seasta. Kukat ovat erityisen kestäviä ja ne sopivat erinomaisesti myös leikkokukiksi maljakkoon.

tillipioni
Tillipioni kukkii voimakkaan punaisin kukin toukokuun ja kesäkuun vaihteessa.
kuolanpioni
Kuolanpioni kukkii heti tilliponeiden kukinnan jälkeen.

Vuoripioni viihtyy aurinkoisella kasvupaikalla

Vuoripioni viihtyy aurinkoisella ja runsasmultaisessa, aavistuksen hiekkapitoisessa maassa. Viihtyessään vuoripioni kasvattaa suuren, mutta pioniksi verraten matalan kukkamättään. Yhteen kukkamättääseen muodostuu kymmeniä nuppuja ja kauniista kukinnasta saa nauttia muutaman viikon. Vuoripionin ihanuus piilee sen tiiviissä ja matalassa kasvumuodossa. Sen lehdet ovat harmahtavan vihreät ja erityisen selkeät. Kukkavanat ja kukat pysyvät pystyssä rankkasateella ja kovalla tuulella. Tämä on yksi pioni, joka siis pysyy viehättävänä koko kasvukauden ilman erillistä tukea.

Vuoripioni
Vuoripionin lehtimätäs on tiivis ja hieman harmaanvihertävä.
vuoripioni
Tuulessa huojuvat harmaanvihreät sininatamättäät sopivat kauniisti yhteen vuoripionien kanssa.
vuoripioni
Fuksianpunaiset kukkapallot ovat kauniin kerrotut ja täyteläiset.

Pionin jakaminen ja siirtäminen

Usein pionien siirtämistä ja jakamista varotaan suotta. Tämä vanhaa kantaa oleva vuoripioni on saapunut puutarhaamme jakopaloina kymmenisen vuotta sitten. Pioni on kestänyt hyvin siirtämisen ja jakamisen. Ennen siirtoa juuripaakku on hyvä kastella kauttaaltaan kunnolla, jotta siirrettävä taimi pysyy siirron aikana freesinä. Siirrettävä pioni on hyvä istuttaa välittömästi siirron yhteydessä uuteen tuoreeseen multaa ja kastella vielä läpikotaisin. Pioni juurtuu hyvin uudelle paikalleen. Siirtovuoden kukinta voi tosin olla heikkoa, mutta seuraavana vuonna pioni aloittaa jo uuden kukoistuksen. Kymmenessä vuodessa eritoten vuoripioni kasvaa sellaisiin mittoihin, että halutessaan pionipaakun voi kaivaa ylös kukinnan jälkeen ja jakaa juurakon muutamaan osaan. 

vuoripioni
Kukinnon lakastuttua vuoripionin lehdistö säilyy kauniin vehreänä.

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.