Kasvata keittiöpuutarhan helpot sipulit!

Istukassipulit, istutus, sipulit
Helppohoitoiset puna- ja keltasipulit lukeutuvat keittiöpuutarhan peruskasveihin.

Sipulit lukeutuvat keittiöpuutarhan helppoihin peruskasveihin. Perinteiset kelta- ja punasipulin istukkaat myydään puolenkilon, kilon tai kolmen kilon pusseissa. Pitkän kasvukauden vaativat sipulit istutetaan varhain keväällä, huhti – toukokuun aikaan. Hyvällä hoidolla sipulit kiittävät kasvattajaansa ja syksyllä voi nauttia komeasta sadosta.

sipulit
Kauniin kokonaisuuden saa istuttamalla vuororiveihin punaisia ja keltaisia sipuleita.

Sipulit ovat toisen viljelykierron kasveja

Puna- ja keltasipulit viihtyvät parhaiten kalkitussa maassa aurinkoisella kasvupaikalla. Niille riittää keväisin maan kevyt peruslannoitus, jonka voi tehdä istukassipulien istuttamisen yhteydessä varastolannoituksena. Tällöin istutettujen sipulirivien väliin vedetään pieni vako ja vakoon ripotellaan hitaasti ravinteita luovuttavaa luonnonlannoitetta. Tämä lannoitus riittää sipulille koko kasvukaudeksi. Viljelykierrossa sipuli lukeutuu toisen viljelykierron kasveihin ja näin ollen se tarvitsee niukemmin ravinteita kuin vaikkapa kaalit. Liiallinen lannoitus saa sipulin naatit rehottamaan villisti ja sipulisato jää pieneksi.

Varastolannoitus
Varastolannoitus voidaan tehdä pitkävaikutteisella luonnonlannoitteella suoraan sipulivakojen väliin.

Sipulit ovat helppoja kasvattaa. Niiden istukassipuleiden istutus ajoittuu huhti – toukokuulle. Istukkaiden riviväli saa olla noin 15 cm ja taimiväli noin 10 cm. Lavatarhaan sipuleita voi istuttaa hieman tiheämpäänkin jos haluaa nauttia satoa pitkin kasvukautta. Istukassipulit painetaan pehmeään, vasta möyhennettyyn maahan juurityvi maahan päin, niin että istukassipuli uppoaa multaan hyvän mittaa. Istuttamisen jälkeen kasvukauden hoitotoimenpiteistä kastelu on kaikkein tärkein. Sopivan kosteassa maassa puna- ja keltasipulit kasvavat suuriksi ja maukkaiksi. Liiallinen kuivuus tuottaa kituliaan ja kitkerän sadon, mikä tuleentuu eli kypsyy liian aikaisin.

sipulien kasvattaminen
Kasvukauden tärkein hoitotoimenpide on riittävä kastelu.

 

Avainsanat

2 Comments

  • Kiitos tästä postauksessa! Itse eka kertaa sipuleita laitan lavaviljelyyn ja ajattelin sinulta kysyä, kuinka syvä multatila olisi sipuleille tarpeen? Porkkanoita laitoin jo kasvamaan ja tämä olisi ymmärtääkseni hyvä kumppanuuskasvi vaikka samaan lavaan.

  • Minun äitini opetti, että sipuleita liotetaan päivä tuhkavedessä. Varmaan ennen kun sipulit laitettiin omasta sadosta tällä oli tautientorjuntamerkitys. Mutta ehkä myös kasvustarttausmerkitys, olen ymmärtänyt, että sipuli on kalkinsuosija. Tänäkin vuonna toimin äidin ohjeen mukaan.

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.